Tempat Menarik di Miri Sarawak – CUTI CUTI BEST

Miri tidaklah sepopular kawasan pelancongan lain di Malaysia seperti di Pulau Langkawi atau pun di Cameron Highland. Namun siapa sangka, rupanya banyak juga tempat-tempat percutian yang menarik di Miri, Sarawak untuk dilawati.


Jom kita lihat beberapa tempat menarik di Miri Sarawak mengikut kategori seperti tempat makan, tempat membeli kek lapis Sarawak, tempat membeli belah, tempat meredah hutan, tempat melepak dan sebagainya.


>>Jom Tengok: Senarai Penginapan TERBAIK di Miri<<

Tempat menarik di Miri Sarawak untuk aktiviti shopping

Beberapa tempat shopping seperti pasar, mall dan  kedai kek lapis yang popular di Miri untuk dikunjungi.

Tamu Muhibbah & Tamu Khas

tempat menarik di miri

Bagi yang nak melihat pasar tempatan di Miri, wajib ke sini. Kalau di Kota Bharu ada Pasar Siti Khadijah dan kalau di Kuala Terengganu ada Pasar Payang, di Miri pula ada Tamu Muhibbah & Tamu Khas (dalam satu komplek). Konsepnya sama iaitu pasar yang menjual barangan tempatan (hasil hutan orang asli pun ada) dan satu tempat membeli belah yang menarik untuk dikunjungi di Miri bagi melihat gelagat penjual dan pembeli tempatan.

Tamu Muhibbah hanya terletak di depan Pusat Malumat Pelancongan di Miri dan di sini anda boleh mencari pelbagai barangan basah, barangan kering, baju, kraftangan dan sebagainya. Kalau nak beli ikan masin dan rasa makanan orang Miri pun ada di sini.

Behampiran dengan banguna Tamu Muhibbah ini juga ada gerai yang menjual buah-buahan tempatan yang sedap dan segar seperti buah dalap, langsat, durian bukit dan sebagainya. Dan harganya pun sangat berpatutan !

makan ulat sagu hidup-hidup !

Bagi penggemar makanan eksotik pula, jangan lupa untuk makan ulat sagu yang masih hidup dan minum air tuak ! Ada berani ke?

Boulevard Hypermarket ( Imperial Mall)

tempat shopping menarik di miri

Miri ni bukanlah sebesar bandar-bandar utama lain, jadi kalau nak shopping keperluan harian di Miri hanya ada beberapa shopping mall sahaja. Salah satunya ialah Boulevard Hypermarket dan telah bertapak di Miri sudah agak lama. Di sini anda boleh membeli belah barangan elektronik, makanan harian, ada restoran, foodcourt dan pakaian.

Boulevard Hypermarket juga bersambung dengan satu lagi pusat membeli belah yang baru iaitu Permaisuri Imperial City Mall. Kedua-dua bangunan ini berhubung melalui jambatan (seperti jambatan di Berjaya Time Square dan Sungei Wang Plaza di Bukit Bintang).

Bangunan ini juga berhubung dengan satu Hotel Imperial. Kalau menginap di Hotel Imperial senanglah sikit untuk shopping. Parking kereta pun banyak di bahagian basement.

Kat Permaisuri Imperial Mall ini pula anda boleh shopping barangan branded seperti baju, handbeg dan panggung wayang pun ada di sini. Kalau di hujung minggu, memang ramai orang-orang kat sini, yelah kat Miri bukannya banyak panggung wayang seperti di Kuala Lumpur.

Miri Handicraft Centre

kawasan pelancongan menarik miri

Kalau nak membeli barangan kraftangan di Miri, di sinilah tempatnya yang terletak berhampiran dengan simpang Jalan Merbau dan Jalan Brooke. Kompleknya tak besar mana pun dalam 20-25 gerai sahaja yang diusahakan secara persendirian oleh penjual. Jadi bagi penggemar barangan kraftangan dan nak membeli cenderahati boleh lah datang singgah.

Dan rata-rata penjual di gerai-gerai ini adalah orang-orang lama yang telah menjadikan perniagaan kraftangan ini sebagai sumber pendapatan utama mereka sejak muda lagi.

apa yang menarik di miri sarawak

Antara barangan kraftangan yang ada di sini ialah hasil seni, rantai-rantai bermanik, gelang, T shirt, sulaman manik, gula bario, beg kraftangan, tali pinggang dan banyak lagi. Dan harga-harganya pun berpatutan, kalau beli 2-3 barang boleh lah dapat diskaun, tak payah nak nego-nego.

Berhampiran dengan kompleks ini juga terdapat tempat yang menjual Biskut Sagu. Macam-macam perisa biskut sagu ni, ada yang perisa mentega, ada yang perisa kacang dan perisa gula apong. Biskut sagu ini merupakan makanan tradisi dan snek harian yang sangat sinonim di Miri.

Pasar Malam Ria Saberkas

pasar malam seberkas miri

Merupakan pasar malam yang paling popular di Miri. Memang banyak gerai-gerai makanan di sini yang biasa kita lihat pun ada dan yang pelik-pelik pun ada. Kat pasar malam ni memang banyak gerai yang menjual kepak ayam panggang atau nama tempatannya Sayoq Manok. Agaknya memang orang Miri suka makan kepak ayam kot.

Tapi memang sedap dan murah dengan harga RM2 seketul dan RM 5 untuk 3 ketul ! Satu tempat menarik di Miri pada waktu malam yang semestinya wajib anda singgah untuk melihat sendiri kelainan pasar malam di Sarawak.

Kedai untuk membeli Kek Lapis Sarawak di Miri

kedai kek lapis sedap miri

Kedai di bawah ini merupakan yang popular untuk borong kek lapis sarawak di Miri. Boleh borong buat balik untuk hari raya. Cantiknya corak kek lapis rasa sayang nak makan.

Habibi Cake Shop
Lot 791, Bintang Commercial Centre, 98000, Miri, Sarawak
Tel : 085-410393
Branch Kedua – Habibi Cake Shop di Airport Miri
Ground Floor, Public Concourse 05, 98000, Miri Airport
Siti Payung Kek Lapis Sarawak
Ground Floor, Lot 1314, Miri Waterfront Commercial Centre, Miri, Malaysia, 98000

Tarikan di Miri bersama keluarga

Jong Crocodile Farm ( Taman Buaya Jong)

taman buaya jong miri best

Sarawak dan buaya memang cukup sinonim. Negeri Bujang Senanglah katakan. Salah satu tempat menarik di Miri untuk dilawati bersama keluarga ialah di Taman Buaya Jong ( Jong’s Crocodile Farm). Memang banyak buaya di sini dan yang paling best bila melihat mereka memberi makan ayam kepada buaya melalui tali rentang.

Rupa-rupanya tinggi juga buaya ini boleh melompat mengambil ayam yang digantung. Biasanya ada waktu-waktu tertentu untuk memberi makan kepada buaya ni. Tetapi kalau anda malas menunggu masa makan buaya, anda boleh membeli ayam RM 20 ( untuk 3 ekor ayam yang agak busuk) daripada mereka dan melihat sendiri bagaimana mereka memberi makan kepada buaya.

Selain buaya kat sini juga ada mini zoo untuk binatang lain seperti burung, beruang matahari, monyet, kucing hutan, burung merak dan sebagainya.

Canada Hill

the grand old lady miri

Satu tarikan pelancongan yang popular di Miri yang menempatkan beberapa struktur yang bersejarah seperti The Grand Old Lady ( pelantar minyak yang pertama di Malaysia) , Muzium Petroleum dan pemandangan bandar Miri dari sini juga sangat menarik terutamanya di waktu petang ketika matahari terbenam di ufuk barat nun jauh di Laut China Selatan.

tempat pelancongan miri sarawak

Bagi yang nak mendalami lagi sejarah petroleum di Malaysia dam Miri khususnya boleh lah ke sini. Anda boleh memandu kereta naik ke atas ataupun mendaki. Terpulang. Antara aktiviti lain yang boleh juga dilakukan di Canada Hill ini ialah jogging, berbasikal, jungle tracking dan juga mendaki.

Luak Esplanade

luak esplanade miri sarawak

Luak Esplanade terletak 5km ke arah selatan Bandar Miri. Luak Esplanade ini merupakan tempat rekreasi di tepi pantai. Kalau nak berkejaran di gigian pantai, piknik dan lepak sambil menikmati keindahan Laut China Selatan, boleh la ke sini.

Waktu terbaik nak datang ke Luak Explanade ialah di waktu hujung minggu ( Sabtu dan Ahad) sebab lebih meriah dan gerai-gerai menjual makanan pun banyak. Layan Chicken Wings dan minum air kelapa tepi pantai memang best di sini. Kalau di Semenanjung, Luak Esplanade ini ibarat Pantai Batu Buruk di Terengganu atau Pantai Desaru di Johor.

Miri City Fan

tempat menarik di sarawak miri best

Tempat ini lebih kepada sebuah taman untuk berekreasi bersama keluarga di waktu petang. Kalau nak bersiar-siar melihat gelagat pengunjung bersenam dan ber’zumba’ boleh lah ke sini. Lokasi pun tak jauh dari Bandar Utama Miri. Di sini juga menempatkan taman-taman landskap yang cantik dan terjaga. Kalau nak photoshot dan melepak memang satu port menarik.

Di sini juga terdapat sebuah perpustakaan awam dan bolehlah nak membaca dan melihat hasil karya seni orang Sarawak. Terdapat juga kolam renang di sini an kemasukan hanya RM 1. Sesuailah untuk menyejukkan badan selepas penat berpusing-pusing di taman.

Taman Awam Miri

taman awam miri sarawak

Taman Awam Miri ini juga merupakan tempat bersiar-siar dan juga menempatkan landskap pokok yang menarik. Selalu dijadikan tempat beriadah bersama keluarga untuk lepak-lepak. Di sini juga lebih menarik kalau kerana ada menara peninjau, jambatan gantung mini, playgorund untuk kanak-kanak dan juga taman-taman botani. Seperti di tempat rekreasi lain, di sini juga ada gerai-gerai makan-makan.

Tarikan pelancongan di Miri yang outdoor dan mencabar

Bagi yang sukakan hutan dan berhajat nak mencari keindadahan alam, Miri juga merupakan tempat yang ideal untuk anda kerena di sinilah terletaknya 2 buah gua yang sangat popular di Malaysia bahkan di Dunia iaiatu Gua Mulu dan Gua Niah.

bercuti ke miri sarawak

Taman Negara dan Gua NiahAktiviti ke Gua Niah memang agak mencabar kerana anda perlu berjalan jauh antara 4-5 km melalui hutan simpan dan merentasi sungai. Di Gua Niah ini memang luas dan tingginya sehingga 40m ! Berada dalam gua sini memang penuh dengan kelawar dan serangga-serangga liar. Dan kadang-kadang perlukan lampu suluh kerana keadaan di sesetengah tempat dalam gua sangat gelap.

 taman negara mulu sarawak miri

Taman Negara Mulu -Seperti juga berada di Taman Negara Niah, Taman Negara Mulu pun tidak kurang hebat dan mencabar. Antara tempat dan aktiviti di sini yang boleh anda pergi ialah Gua Lang dan Rusa, Berjalan di jambatan gamtung ( Sky Canopy Walk) di antara pokok-pokok yang tinggi di dunia, dan melihat berjuta-juta kelawar terbang keluar dari gua di waktu petang.

Makanan yang menarik dan best di Miri untuk dicuba

makanan yang menarik di miri

Mee Kolok – Sekali tengok macam maggi goreng pun ada. Tapi dia punya rasa memang lain. Apa pun mee kolok merupakan satu makanan yang istimewa di Miri.

restoran makanan sarawak di miri

Nasi Lalapan – Nasi putih yang dihidangkan dengan ayam goreng dan ulaman. Sekali tengok macam hidangan Ayam Penyet pun ada tapi rasa dia agak lain walaupun sama, tapi tak serupa ! Antara kedai makan yang best di Miri yang menyediakan Lalapan ni ialah di Restoran Muara yang terletak dekat dengan Waterfront Commercial Centre.

>>Jom Tengok: Senarai Penginapan TERBAIK di Miri<<

Kecil-kecil daerah Miri rupanya cili padi. Memang banyak tempat menarik untuk dilawati di Miri, Sarawak dan aktiviti best yang susah nak dilakukan di Semenanjung pun banyak seperti melawat Taman Negara Mulu & Niah. Selamat makan angin !

Tempat Menarik di Miri Sarawak – CUTI CUTI BEST
5 (100%) 9 votes
  • 362
    Shares

6 Komen

  1. ASRI 27/09/2018
  2. nurul syuhaida saidi 09/03/2017
  3. nurul syuhaida saidi 09/03/2017
  4. abe 09/09/2016
    • Belacan miri 16/12/2016
  5. diol 05/07/2016

Sila Komen

Sila SHARE