Pinjaman Peribadi, Loan 10K, dapat 10K!

Promo Raya dgn Kadar Terendah!

TOP 10 Tempat Menarik di Banting yg POPULAR

Nak hilangkan bosan dan cuba sesuatu yang baru? Jangan lepaskan peluang anda untuk datang berkunjung ke semua tempat menarik di Banting, Selangor yang bakal kami kongsikan dalam perkongsian kali ini. Tidak seperti tempat lain, di Banting ini anda bukan sahaja dapat meneroka sesuatu yang baharu, tetapi juga berpeluang untuk belajar sejarah dan menambah ilmu pengetahuan.

Menariknya lagi, semua tempat yang kami kongsikan ini sangat cantik dengan panaroma dan landskap yang berlainan dan paling best sekali adalah kebanyakannya tempat-tempat best ini adalah percuma. Jadi, bagi anda yang sedang dalam bajet, semua tempat best di Banting ini perlu dijadikan pilihan utama anda. Tanpa membuang masa, jom kita terokai 10 tempat best di Banting ini!

Senarai Tempat Menarik di Banting


1. Pantai Morib

Pantai Morib

Pantai Morib merupakan destinasi ideal untuk anda meluangkan masa bersama rakan dan keluarga tersayang. Pantai ini menawarkan keselesaan dengan permukaan yang landai, sesuai untuk aktiviti santai bersama keluarga seperti mencari pepahat, menangkap ketam, atau sekadar bersantai, berkelah, dan berkhemah. Kemudahan awam seperti tandas yang bersih dan beroperasi selama 24 jam, serta kemudahan lain seperti kedai dan gerai makanan yang banyak dan pelbagai memudahkan anda untuk bersantai sambil menjamu selera.

Kawasan pantai yang bersih ini turut mempunyai persembahan busking membuatkan perasaan anda membuai-buai sambil menikmati pemandangan laut yang menakjubkan. Terdapat juga kawasan khas untuk aktiviti pantai, dengan kemudahan sewaan khemah dan kerusi. Anak-anak boleh berseronok dengan bermain air pantai, layang-layang, dan mandi manda tanpa risau akan risiko keselamatan kerana permukaan pantainya sangat landai.

Di waktu malam pula, anda masih lagi boleh bermandi-manda kerana pantai ini dilengkapi dengan pencahayaan yang mencukupi di seluruh kawasannya. Jadi, dengan semua daya tarikan ini, jom datang berkunjung ke tempat best Banting ini untuk saksikan kecantikan matahari terbenam dan pemandangan kampung yang autentik di destinasi yang sempurna ini bersama keluarga atau rakan-rakan anda.

Alamat: Morib, 42700 Banting, Selangor

Baca lagi: Pantai Morib di Banting – Destinasi Percutian untuk Keluarga


2. Tadom Hill Resort

Tadom Hill Resorts

Tadom Hill Resort, destinasi peranginan buluh yang memukau dengan tasik zamrud dan bukit batu kapur yang berdiri megah. Terletak berdekatan dengan alam semula jadi, tempat ini tidak hanya menawarkan pilihan terbaik untuk mengisi hujung minggu anda, tetapi juga menyediakan pelbagai aktiviti menarik dan makanan yang luar biasa. Dengan kemudahan yang hebat, pengalaman di Tadom Hill Resort tidak hanya memuaskan keinginan semula jadi anda, tetapi juga mencipta peluang foto yang menarik. Terletak berhampiran dengan KLIA, ia menjanjikan akses mudah untuk anda sampai ke sini dan membuatkannya menjadi destinasi yang sesuai untuk pelancong dari luar negara.

Bangunan unik yang dibina di sini hampir sepenuhnya menggunakan buluh menonjolkan lagi keunikan Tadom Hill Resorts manakala pemilik dan kakitangan yang ramah menambah keselesaan penginapan anda. Selain kecantikan dan keunikannya, tempat ini juga turut menawarkan pelbagai aktiviti menarik seperti Adara kit, ATV, dan flying fox. Dengan pemandangan matahari terbit dan terbenam yang mengagumkan, sebaik sahaja anda melangkah masuk ke Tadom Hill Resorts, anda pasti akan teruja dengan pengalaman menarik yang membebaskan anda dari dunia yang penuh dengan tekanan!

Alamat: 2, Jalan Bukit Tadom, Kampung Orang Asli, Kampung Labohan Dagang, 42700 Banting, Selangor

Baca lagi: Tadom Hill Resort – Lokasi Percutian Menarik di Banting


3. Masjid DiRaja Sultan Ala’eddin

Masjid DiRaja Sultan Ala'eddin

Salah satu tempat menarik di Banting, Selangor yang wajib anda kunjungi adalah Masjid DiRaja Sultan Ala’eddin, yang terletak di Bandar Purba Jugra di luar Bandar Diraja Klang, merupakan sebuah ciptaan seni bina yang menakjubkan. Dibuka pada tahun 1905 oleh Sultan Selangor ke-5, Sultan Alaeddin Suleiman Shah Ibni Raja Muda Musa, masjid ini menampilkan reka bentuk yang memikat hati dengan pengaruh gaya Arkitektur Moghul Kut dan Timur Tengah.

Masjid ini menjadi salah satu destinasi yang sesuai untuk anda yang gemar bergambar kerana keunikan yang terdapat pada reka bentuknya yang cukup klasik dan megah. Didaftarkan di bawah Akta Warisan Negara pada tahun 2008, masjid ini menyumbang kepada kekayaan budaya negara dan terus menjadi salah satu permata tersembunyi yang mempesona di Jugra.

Jadi, jangan lepaskan peluang anda untuk mengunjungi masjid ini untuk menghayati dengan lebih dekat sebuah peninggalan bersejarah yang menggambarkan keindahan seni bina dan kepelbagaian budaya ini.

Alamat: Jalan Istana Lama, Kampung Bandar, 42700 Banting, Selangor

Waktu Operasi: Dibuka 24 jam setiap hari

Lokasi 


2. Bukit Jugra Lighthouse

Bukit Jugra Lighthouse

Menawarkan pengalaman yang unik, Bukit Jugra Lighthouse menjadi destinasi yang menarik untuk dikunjungi. Bukan sahaja menyajikan keindahan alam yang menakjubkan, tempat ini turut mendamaikan hati dan menghilangkan stress dengan pemandangan hijau yang menyejukkan hati serta panorama sungai yang memukau. Terletak di atas bukit, Lighthouse ini bukan sahaja menjadi panduan utama bagi maritim ke perairan Pulau Carey dan Pulau Indah, tetapi juga menjadi tempat popular untuk aktiviti paragliding. Jalan yang melalui bukit ini juga sangat mudah untuk diakses, disertai dengan kemudahan tempat letak kereta yang turut disediakan untuk para pengunjung.

Jadi, jangan lepaskan peluang untuk ke sini terutama buat anda yang sangat mencintai alam semulajadi kerana dengan ketinggian yang memberikan perspektif unik terhadap Daerah Langat, Bukit Jugra Lighthouse menjadi tempat yang ideal untuk melihat keseluruhan geografi fizikal kawasan ini disertai pemandangan memukau Sungai Langat dan Selat Melaka.

Alamat: Jalan Bukit Jugra, Jugra Lama, 42700 Banting, Selangor

Waktu Operasi: Dibuka 24 jam setiap hari

Lokasi 


5. Istana Bandar

Istana Bandar

Istana Bandar, sebuah bangunan bersejarah yang memukau dengan potensi besar sebagai destinasi pelancongan dan muzium yang bernilai tinggi. Kemasukan ke sini adalah percuma dan meskipun tiada lawatan berpandu, kakitangan yang mesra sedia membantu dengan risalah dan mengambil gambar untuk anda jadikan kenang-kenangan. Bagi pencinta sejarah, anda sangat dialu-alukan untuk menjelajah bangunan ini dan jangan risau kerana anda boleh mengakses sebahagian besar kawasan ini dengan cukup mudah.

Dibina pada tahun yang sama dengan Masjid Bandar oleh Sultan Selangor ke-5, istana ini menawarkan pengalaman yang bernilai, terutamanya untuk peminat seni bina. Terletak dalam persekitaran yang damai, istana bersejarah ini menyimpan warisan budaya yang kaya di Malaysia. Dengan seni bina yang mencerminkan kepelbagaian budaya tanah ini, pemeliharaan tapak ini membolehkan pelancong menghayati keindahan dan keunggulan warisan Malaysia.

Meskipun nampak usang, istana ini dijaga dengan baik, mempunyai kira-kira 40 bilik yang menggabungkan unsur seni bina India dan Cina. Ukiran dan patung yang rumit di dinding, khas dari seni ukir Cina, menjadikannya tempat popular untuk penggambaran perkahwinan dan fotografi.

Alamat: Kampung Sungai Ingat, 42700 Banting, Selangor

Waktu Operasi: 9:30am – 5:30pm (Dibuka setiap hari)

Lokasi


6. Sultan Abdul Samad Royal Cemetery

Sultan Abdul Samad Royal Cemetery

Kompleks Makam Diraja Sultan Abdul Samad, tempat yang dihormati untuk melawat dan menghargai sejarah keluarga diraja Selangor. Sila pastikan anda memakai pakaian yang sopan jika datang berkunjung ke sini. Makam ini juga turut disediakan tempat letak kenderaan yang luas yang terletak di luar kompleks memudahkan pengunjung untuk meletakkan kenderaan mereka. Merupakan perkuburan beberapa keluarga diraja, kawasan kecil ini diselenggara dengan baik dan berbaloi untuk dikunjungi.

Makam Sultan Abdul Samad, yang terletak di sisi Bukit Jugra yang indah ini, menyajikan pemandangan menawan ke Muara Langat. Dijaga dengan rapi, makam ini memaparkan seni bina yang memukau dengan bangunan persegi dan bilik makam tertutup. Kombinasi ciri-ciri seni bina India klasik dan Islam Barat mencipta gaya ‘British Raj’ atau ‘Mogul’, memberikan pengalaman unik kepada pengunjung. Di sebelahnya, Makam Khas Raja Muda Musa menambahkan keunikan dengan kubah ‘bentuk stupa’ dan tiang berlapis yang dihiasi, mencerminkan keindahan seni bina yang dipelihara dengan halus.

Alamat: Jalan Makam, Permatang Pasir, 42700 Banting, Selangor

Waktu Operasi: 8:00am – 5:00pm (Dibuka setiap hari)

Lokasi


7. Dataran Banting

Dataran Banting

Dataran Banting merupakan destinasi terbaik untuk anda melakukan aktiviti riadah bersama keluarga, menawarkan suasana mesra dan kemudahan yang mempertimbangkan keperluan Orang Kurang Upaya (OKU), seperti tempat letak khas untuk mereka. Selain itu, pelbagai kemudahan lain juga turut disediakan termasuk tapak permainan untuk skater, wall climbing, dan dinding grafiti. Terletak secara strategik berhampiran Pekan, Pasar Raya, kawasan perumahan, dan kampung di sepanjang Jalan Besar Kuala Langat – Banting-Kanchong-Morib, Dataran Banting mengekalkan kehidupan meskipun pada waktu malam.

Tempat ini menjadi pilihan utama untuk aktiviti luar, menarik ramai pengunjung yang mencari tempat bersantai. Taman permainan yang terjaga dengan baik ini sangat sesuai untuk kanak-kanak, dilengkapi dengan kawasan tandas luaran yang diselenggara dengan rapi, dan bilik mandi di dalamnya juga mengekalkan tahap kebersihan yang tinggi. Keselamatan dan keselesaan pengunjung juga diutamakan dengan ketiadaan anjing yang berkeliaran bebas di kawasan ini. Bagi anda yang ingin berkelah, terdapat bangku dan meja di pinggir dataran untuk berehat, serta banyak ruang di sekitar kawasan taman ini yang sesuai untuk dijadikan tapak perkhemahan. Dengan semua kemudahan ini, Dataran Banting menjadi destinasi serba lengkap untuk bersantai bersama keluarga atau aktiviti bersendirian.

Alamat: Taman Budiman, 42700 Banting, Selangor

Waktu Operasi: Dibuka 24 jam setiap hari

Lokasi


8. Jiblon Paradise

Jiblon Paradise

Jiblon Paradise, destinasi santai yang ideal untuk pengalaman bermandi-manda dan merakam gambar terbaik sebagai kenangan yang menarik. Tempat ini adalah permata yang jarang ditemui, menawarkan pengalaman penginapan ala kampung yang unik, namun perlu diambil perhatian bahawa kemudahan asas mungkin terhad. Jiblon Paradise mempunyai keunikannya yang tersendiri dengan keindahan alam semula jadi. Di sini, anda berpeluang untuk bermandi-manda dan melakukan aktiviti air seperti menangkap etok-etok dan siput. Airnya yang sangat jernih memberikan perbandingan terbaik, menambah daya tarikan kepada pengunjung. Jiblon Paradise adalah destinasi yang unik dan eksklusif untuk mereka yang menghargai keindahan alam dan ingin mengabadikan kenangan indah mereka dalam suasana yang cukup santai ditemani payungan awan yang memukau.

Alamat: Kampong Bukit Changgang, 42700 Banting, Selangor

Lokasi


9. Sungai Langat Lookout Point

Sungai Langat Lookout Point

Pilihan tempat menarik di  Banting seterunya adalah port memancing. Sungai Langat Lookout Point, destinasi memancing yang menarik dan penuh keunikan di Banting! Platform konkrit yang disediakan di sini tidak hanya sesuai untuk aktiviti memancing, tetapi juga dilengkapi dengan tempat letak kereta yang khusus untuk keselesaan anda. Dengan pemandangan yang menakjubkan, terutamanya pada waktu malam yang menjadikannya serupa dengan suasana pasar malam, tempat ini menjadi tumpuan ramai pemancing. Pelbagai hasil memancing seperti ikan duri, mayong, gelama, senangin, siakap, dan malah udang sungai (udang galah) dapat ditemui di sekitar tebing sungai.

Sungai Langat Lookout Point juga dilengkapi dengan pelabuhan khas untuk pemancing, menjadikannya tempat yang paling sesuai untuk melepaskan tekanan dengan bersantai dan memancing di tepi sungai. Walaupun tempat ini mungkin sesak dengan pengunjung, pengalaman yang ditawarkan amatlah berbaloi. Sambil menikmati pemandangan sungai yang luas dan tebing berbatu, anda boleh merasai keghairahan aktiviti luar seperti berjalan kaki, berjoging, dan berbasikal di kawasan sekitarnya. Jadi, datanglah ke Sungai Langat Lookout Point untuk menikmati keindahan alam semulajadi sambil menjalinkan kenangan indah bersama keluarga dan rakan!

Alamat: Jalan Bukit Jugra, Jugra Lama, 42700 Banting, Selangor

Waktu Operasi: Dibuka 24 jam setiap hari

Lokasi


10. Kolam Hippo

Kolam Hippo

Pilihan tempat best di Banting yang terakhir sekali adalah Kolam Hippo. Kolam Hippo, destinasi percutian terbaik yang memperkenalkan anda kepada keindahan dunia haiwan liar, iaitu badak sumbu. Di sini, anda akan menemui pengalaman unik yang membolehkan anda mendekati dan memahami dengan lebih mendalam cara hidup badak sumbu. Kolam Hippo bukan sekadar sebuah tempat percutian, tetapi juga merupakan pintu masuk eksklusif ke dalam kehidupan haiwan yang menarik. Jadi, untuk mendekati haiwan liar ini dengan mudah, jom datang berkunjung ke sini untuk merasai pengalaman yang mengasyikkan dan penuh dengan pendidikan, serta menikmati kemesraan alam sekitar yang menakjubkan.

Alamat: VJ6J+33, 42700 Banting, Selangor

Waktu Operasi: 8:00am – 6:00pm (Dibuka setiap hari)

Lokasi


Dengan adanya senarai lengkap tempat menarik di Banting yang kami kongsikan di atas ini, diharapkan anda dapat membuat perancangan percutian anda dengan lebih mudah dan penuh menarik. Kami harapkan juga, percutian anda semua ke Banting ini dipenuhi dengan pengalaman baharu yang sangat berbaloi untuk dikenang. Akhir kata, selamat bercuti!

5/5 - (2 votes)

Anda Mungkin Berminat

Bercuti di Gold Coast Morib Resort, Banting

Percutian di Gold Coast Morib Resort yang terletak di Banting, Selangor sememangnya satu aktiviti yang sangat ideal untuk para ibu bapa meluangkan masa berkualiti...

Tempat Makan Menarik di Banting 10 yg TERBAIK

Dalam artikel kali ini, kita akan meneroka 10 tempat makan menarik di Banting yang pasti memikat selera anda. Dari hidangan tradisional yang kaya dengan...

Tadom Hill Resort – Lokasi Percutian Menarik di Banting

Destinasi penginapan resort di sini mungkin tidak sepopular dengan resort-resort di Langkawi atau pulau-pulau di Sabah, namun sekiranya anda mencari lokasi percutian menarik berdekatan...

TOP 10 Homestay Banting Pilihan Utama Pelancong

Dalam usaha untuk membantu anda menjalani penginapan yang sempurna di Banting, Selangor, kami dengan gembiranya menyusun senarai pilihan homestay Banting terbaik di destinasi ini....

Pantai Morib di Banting – Destinasi Percutian untuk Keluarga

Salah satu destinasi percutian tepi pantai yang terkenal di kalangan warga KL, Selangor dan negeri sekelilingnya iaitu Pantai Morib di Banting, Selangor. Kalau bercuti di...
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Hubungi Kami

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x