Pinjaman Peribadi, Loan 10K, dapat 10K!

Promo Raya dgn Kadar Terendah!

47+ Aktiviti Menarik di Rumah yang boleh Dibuat Hari ini

Isi Kandungan

Dah bosan main phone dan takde idea lagi apa yang boleh dibuat masa berada dalam rumah? Sebenarnya banyak lagi, berikut adalah senarai aktiviti di rumah yang boleh anda lakukan bersama dengan anak anak dan teman:


47+ Aktiviti Menarik di Rumah yg patut dicubakan

Aktiviti di Rumah untuk seisi keluarga

1. Main permainan papan

Mainan papan

Kita biasa mempunyai selonggok permainan papan, yang kebanyakannya diterima sebagai hadiah, yang kita biasa keluarkan; rakan terdekat kita juga ada beberapa yang bagus. Permainan klasik seperti Monopoly dan Pictionary mungkin amat menyeronokkan, tetapi kegemaran kita ialah Settlers of Catan, Cartagena, Puerto Rico, dan terutamanya Ticket to Ride. Korek sahaja almari itu, dan cari permainan papan yang anda sudah lama tidak main, dan bukakan sahaja!

2. Bermain dengan Lego

Mainan lego

Lego amat menyeronokkan untuk semua lapisan umur, dan mungkin merupakan cara yang hebat untuk meluangkan masa bersama sebagai sebuah keluarga. Pilih satu set untuk setiap orang, dan kemudian biar dunia Lego anda berinteraksi dan bertumbuh menjadi cakerawala Lego yang besar.

3. Tonton Rancangan Realiti

Rancangan realiti sudah menjadi amat popular sejak dekad yang lalu, dan ada sebabnya. Ia membawa drama, hiburan, dan pelbagai tema untuk menarik semua orang. Pilih tema yang paling sesuai dengan keluarga anda, dan kemudian tonton sahaja bintang-bintang realiti anda memberi persembahan mereka.

4. Cipta Buku Skrap

Buku Skrap

Buku skrap merupakan cara untuk menyusun dan mempersembahkan sejarah peribadi dan keluarga. Mencipta buku skrap sebagai aktiviti keluarga merupakan cara yang hebat untuk membantu kanak-kanak mempelajari tentang ahli keluarga mereka. Dengan foto keluarga dari moyang mereka hinggalah ke sepupu mereka, sebuah buku skrap boleh digunakan untuk mengekalkan setiap butiran kecil sesebuah keluarga. Sebagai tambahan kepada mencipta buku skrap yang berkaitan dengan sejarah keluarga, anda juga boleh menghasilkan satu yang mengekalkan saat-saat semasa. Cipta sebuah buku yang mempunyai gambar acara keluarga yang berbeza seperti hari lahir, makan malam ulang tahun, dan parti lepasan ijazah supaya anda mempunyai ingatan itu dengan anda selamanya.

5. Berbual menerusi Video dengan ahli keluarga

berbual menerusi video dengan ahli keluarga

Dalam zaman global hari ini, banyak keluarga yang mempunyai ahli keluarga yang ke luar negara untuk belajar atau bekerja. Dan hampir semua mempunyai pengalaman melakukan panggilan video dengan keluarga mereka di tanah air. Oleh kerana perbezaan zon masa, mungkin sukar untuk semua ahli keluarga berkumpul di sekeliling komputer untuk berbual, tetapi anda boleh memutuskan hari yang tertentu untuk berbual dengan ahli keluarga anda. Kosongkan jadual anda, abaikan masa, dan berkumpul di sekeliling webcam untuk berbual sebagai sebuah keluarga.

6. Bertemu dengan jiran-jiran anda

bertemu dengan jiran-jiran anda

Cuba perkenalkan diri kepada jiran-jiran anda sekiranya anda tidak begitu mengenali mereka. Sekiranya anda bertemu dengan orang yang menarik di kejiranan anda, ajak mereka untuk minum kopi dan berbual, dan berkenalan sahaja untuk mengenali satu sama lain dengan lebih dekat lagi.

7. Susun semula perabot di dalam sebuah bilik

susun semula perabot di dalam sebuah bilik

Memang menakjubkan untuk mengetahui berapa anda boleh menyegarkan semula sesebuah bilik hanya dengan menggerakkan perabot ke posisi yang baharu. Cuba gerakkan sofa ke dinding yang lain, dan kemudian menggerakkan pusat hiburan ke tempat yang lain. Ambil katil anda dan pusingkan 90 darjah, kemudian gerakkan meja solek ke konfigurasi yang baharu. Ia mampu menyegarkan semula paras rupa bilik anda sepenuhnya dan masih memberikan anda senaman yang elok.

8. Menangkap gambar

Ambil telefon atau kamera digital anda dan ambil gambar apa-apa sahaja yang menarik minat anda. Ambillah sebanyak yang boleh, dan kemudian balik ke rumah untuk melihat sama ada anda mengambil gambar yang cantik dan menarik. Imej yang menarik boleh membina asas untuk kad ucapan buatan sendiri (ya, teruskan membaca untuk ini), gambar latar komputer yang cantik, penjimat skrin, hadiah tersuai, projek seni, gantungan dinding, atau kegunaan menarik yang lain.

9. Berlatih origami

berlatih origami

Apa yang anda perlukan ialah sedikit kertas carik dan sedikit masa. Mulakan dengan benda-benda yang ringkas, seperti burung dan katak, dan kemudian anda boleh mencuba benda yang lebih sukar seperti iris origami. Membuat ciptaa menyeronokkan daripada kertas merupakan cara terbaik untuk menarik dan mengejutkan kanak-kanak, dan sebuah seni origami yang dihasilkan dengan baik daripada kertas yang menarik mampu menjadi hiasan yang cantik.

10. Berlatih yoga – atau cuba buat kali pertama

berlatih yoga

Apa yang anda perlukan ialah sedikit ruang lantai dan selimut untuk melakukan kebanyakan kedudukan yoga. Cuba sesi yoga asas untuk melihat sama ada anda menyukainya. Ia meningkatkan keanjalan, menambah baik konsentrasi, dan mengekalkan sesetengah posisi tersebut buat masa yang lama mungkin menjadi senaman yang cukup mantap.

11. Buat kad ucapan sendiri

buat kad ucapan sendiri

Sama ada anda mahu membuat kad hari jadi buatan sendiri, kad terima kasih, atau kad Krismas, apa yang anda benar-benar perlukan ialah sedikit stok kad atau sedikit kad kosong murah daripada kedai murah anda, dan sedikit foto (atau pencetak meja). Anda mungkin juga mahu mempunyai sedikit bahan bercetak kreatif yang lain – seperti kulit depan majalah.
Gunakan gambar anda dan unsur-unsur yang lain untuk menghasilkan kad ucapan yang unik, kemudian simpankan untuk saat yang paling sesuai untuk mengirimnya.

12. Buat puzzles

buat puzzles

Ramai orang gemar membuat puzzle sudoku dan puzzle perkataan bersilang. Anda boleh mendapatkan sebilangan besar puzzle ini dalam talian secara percuma, dan ia merupakan cara yang hebat untuk meregang minda anda di meja dapur.

13. Pasangkan perenjis air

pasangkan perenjis air

Ini satu lagi cara yang hebat untuk berseronok dengan anak-anak. Pasangkan sahaja hos di laman belakang, sambungkan perenjis pada hujungnya, dan pasangkan, tembak air ke udara. Berlari-lari menerusi air sejuk dalam cuaca panas memang menyeronokkan bagi kanak-kanak — dan untuk ibu bapa juga.

14. Ajar diri anda helah kad

helah kad

Helah kad merupakan cara yang menyeronokkan untuk menghiburkan orang ramai dalam apa jua situasi. Kebanyakan helah bergantung kepada pengetahuan dalam corak yang tertentu, sedikit helah tangan, atau kombinasi kedua-duanya. Mempelajari helah kad yang pintar dan menguasai bagaimana ia dilakukan mungkin merupakan cara untuk meluangkan tengah hari, terutamanya memandangkan anda boleh menggunakan kemahiran ini berulang kali sebagai helah majlis. Ini memang hebat untuk dipelajari – ia benar-benar pintar dan boleh memperdaya orang ramai.

15. Meniup buih

meniup buih

Campurkan sahaja sebahagian sabun cuci pinggan dengan 15 bahagian air untuk menghasilkan larutan buih buatan sendiri. Cara pantas untuk melakukan ini ialah campurkan sahaja 1/4 cawan sabun cuci pinggan dengan 3-3/4 cawan air. Gunakan air ditapis jika boleh.
Kemudian, ambil penggantung pakaian wayar, putarkan dan alihkan sehingga menjadi gelungan kecil dan anda sedia bermain. Satu lagi idea: Ambil tin atau tin kopi, keluarkan bahagian atas dan bawah dan ratakan hujung besi yang tajam dengan tukul, kemudian celup hujungnya dalam larutan dan goyangkan sahaja di udara. Meniup buih menyeronokkan pada sebarang peringkat umur, tetapi ia amat menyeronokkan sekiranya anda mempunyai anak-anak kecil yang gemar mengejarnya atau belajar sahaja bagaimana untuk meniupnya.

16. Bina istana kadbod

bina istana kadbod

Ini memang hebat jika anda mempunyai anak-anak kecil. Pergi ke kedai peralatan elektrik dan minta sebarang kotak peralatan elektrik yang mereka boleh berikan, kemudian ratakan dan muatkan ke dalam kereta anda.

Apabila anda tiba di rumah, gunakannya untuk membina sebuah istana kadbod gergasi di ruang tamu anda atau di laman belakang anda. Potongkan pintu dan tingkap, dan sambungkan berbilang kotak untuk menghasilkan bilik. Ini mungkin akan menjadi tengah hari yang hebat secara percuma!

17. Adakan parti tarian

adakan parti tarian

Pasangkan lagu dan pakaikan stokin. Pasangkan lagu-lagu lama dari zaman anda atau cari lagu yang hebat zaman sekarang untuk bergoyang.

18. Hasilkan buku foto tersuai

hasilkan buku foto tersuai

Anda tidak perlukan bakat Michaelangelo untuk mencipta buku foto yang sukar dilupakan. Pelbagai perkhidmatan dalam talian boleh membantu anda mengumpul foto anda sebagai simpanan yang indah.

19. Hasilkan sebuah laman

Bersedia untuk mengotorkan tangan anda di laman belakang atau tepi tingkap anda, sekiranya anda tidak mempunyai ruang di luar. Selain melepaskan stres, segala kegiatan mengorek akan menjadi sesuatu senaman.

20. Berkhemah di laman belakang

berkhemah di laman belakang

Bina sebuah khemah di laman belakang dan lihatlah laman luar anda dalam sudut yang baharu. Sekiranya cuaca tidak baik, anda boleh melakukan perkara yang sama di ruang tamu anda.

21. Membaca buku bersama

Tabiat membaca semakin jarang dilakukan dalam gaya hidup zaman moden yang semakin sibuk. Berhubung semula dengan ahli keluarga anda dengan bergilir-gilir membaca secara lisan daripada sebuah buku yang menarik atau dengarkan sebuah buku audio bersama.
Luangkan masa untuk membincangkan apa yang berlaku dan kongsikan pendapat anda.

22. Tonton filem keluarga

Tukarkan video keluarga 8mm lama menjadi digital dan rancangkan malam filem untuk menonton bertahun-tahun keraian, percutian, hari jadi dan saat penting dalam keluarga.
Semua orang dalam keluarga akan gembira melihat ingatan lama dan tergelak melihat pakaian yang lapuk dan gaya rambut yang pelik.

23. Aturkan perkelahan dalam rumah

aturkan perkelahan dalam rumah

Ambil sebuah selimut dan makan malam gaya berkelah dalam tetapan yang baharu. Mainkan filem lama atau drama Netflix kegemaran anda dan nikmati petang dengan rakan baik anda makan di depan TV.

24. Cuba Berkaraoke

cuba berkaraoke

Bukan saja artis yang boleh bernyanyi, boleh juga anda ambil peluang ini untuk bernyanyi bersama member keluarga.

Sekiranya anda tidak memiliki mesin karaoke anda sendiri, anda masih boleh bermain menggunakan versi lama dalam talian permainan yang termasuk muzik dan lirik. Anda hanya perlu bernyanyi tanpa mikrofon.

25. Main Badminton dalam rumah

main badminton dalam rumah

Hanya kerana tidak keluar dari rumah tidak bermakna anda tidak boleh menikmati aktiviti luar dalam keselesaan rumah anda sendiri.
Gunakan sofa atau kerusi sebagai “jaring” badminton dan dapatkan raket badminton dan shuttlecock anda. Anda dan rakan anda boleh memukul shuttlecock menggunakan garisan sempadan yang anda cipta.

26. Memakai pakaian pelik

memakai pakaian pelik

Korek almari anda untuk kostum Halloween lama, pakaian-pakaian lama yang lapuk dan main pakaian pelik dengan anak-anak anda.
Galakkan mereka berfikir tentang senario berbeza yang berpusatkan kostum mereka untuk menghasilkan karya Broadway buatan sendiri.

27. Hiaskan rumah

Hiasan rumah merupakan sesuatu yang anda boleh lakukan selama berjam-jam tanpa berasa bosan. Sama ada anda sedang menghias rak, menyusun buku di rak buku, menyusun semula set perabot, atau membaiki rumah, anda boleh menjadikan hiasan rumah sebagai aktiviti keluarga dan meluangkan masa bersama.

28. Buat senarai membeli belah

Walaupun ia tidak kedengaran seperti aktiviti yang menyeronokkan, tarik suami anda dan hasilkan senarai barangan runcit bersama. Anda boleh meminta ahli keluarga untuk menyemak sama ada peti sejuk perlu diisi semula, sementara seorang lagi boleh menyenaraikan barangan yang anda perlukan. Menyediakan senarai membantu anda dengan membeli belah, dan menjadikan anak-anak anda berasa mereka seperti sebahagian daripada keluarga.

29. Lukisan bersaiz nyata

lukisan beersaiz nyata

Lekatkan selonggok kertas A4 (atau jika anda mempunyai gulungan kertas, lebih baik!) dan letakkannya di atas lantai. Galakkan anak-anak untuk berbaring di atasnya dan menggariskan tubuh mereka sendiri dengan sebatang pen. Mulai saat ini tiada halangan untuk kanak-kanak menjadi kreatif: warnakannya, tambah aksesori kepada lakaran seperti pelekat atau setem, reka pakaian dengan bahan-bahan buangan atau barang-barang lain yang anda mungkin dapat cari dalam laci. Anak-anak akan berseronok dengan salinan saiz asal dan anda mungkin mempunyai sesuatu yang amat istimewa untuk menghiasi dinding bilik tidur mereka selepas ini.


Aktiviti di Rumah untuk lelaki

30. Belajar bagaimana untuk menjugel

belanjar bagaimana untuk menjugel

Pernah berharap anda tahu bagaimana untuk menjugel? Apa yang anda benar-benar perlukan ialah sebuah video yang menunjukkan bagaimana anda boleh melakukannya — dan masa untuk berlatih. Berjugel bukan sahaja aktiviti menyeronokkan untuk dipelajari, ia juga merupakan sesuatu yang menyeronokkan untuk digunakan sebagai helah parti (percayalah, anda sentiasa akan menggembirakan orang ramai sekiranya anda berjaya menjugel tiga buah di dalam dapur ketika menyediakan sesuatu).

31. Belajar bagaimana untuk menukar minyak kereta anda

Sekiranya kereta anda sudah tiba masanya untuk menukar minyak, bawakan sahaja minyak dan penapis minyak yang anda perlukan dan belajar melakukannya sendiri. Apa yang anda benar-benar perlukan ialah sebuah kuali lama untuk memerangkap minyak terpakai dan sebuah corong untuk mengisi semula tangka minyak dan menuangkan minyak lama kembali ke dalam bekas untuk dibuang selepas ini. (Pastikan anda membuang minyak lama mengikut undang-undang tempatan; kebanyakan stesen minyak akan menerima minyak lama anda.)

Gunakan manual kereta anda sebagai panduan untuk prosedur ini dan anda mungkin akan mendapati bahawa ia lebih mudah daripada apa yang anda sangka dan ia merupakan kemahiran yang berguna — dan sudah tentu ia lebih murah daripada menghantar kereta anda ke bengkel.

32. Lakukan kerja penyelenggaraan rumah

lakukan kerja penyelenggaraan rumah

Lihatlah di sekeliling rumah anda dan cari kerja-kerja penyelenggaraan kecil yang perlu dilakukan. Adakah penapis perlu diganti? Adakah ada lampu yang terbakar? Ia mungkin bukannya aktiviti paling menyeronokkan yang anda fikirkan, tetapi ia akan menambahkan keseronokan kepada rumah anda apabila ia selesai: udara lebih bersih, lampu mentol menyala, dan keamanan jiwa.

33. Mulakan atau sertai liga sukan impian

Tidak kira ia bola lisut, bola keranjang, hoki, atau bola sepak, sentiasa akan ada sukan profesional yang musimnya sedang berjalan. Anda boleh pergi ke Yahoo! Sports, CBS Sports, atau ESPN dan memulakan liga sukan impian percuma dengan mudah untuk anda dan rakan-rakan anda. Walaupun anda bermain suka-suka sahaja, sebuah liga impian boleh mencetuskan rasa semangat juang kompetitif di antara anda dan rakan-rakan anda sementara musim sukan sedang berjalan.

34. Mulakan blog untuk topik yang menarik perhatian anda

Anda boleh memulakan blog secara percuma menggunakan WordPress atau Blogger. (Anda akan mempunyai URL yang panjang — seperti yourblog.wordpress.com – tetapi anda snetiasa boleh membeli sebuah nama domain sekiranya anda menyukainya.) Sertai perkhidmatan seperti ini dan mulakan blog untuk topik yang menarik perhatian anda. Bukan sahaja ia menyeronokkan, tetapi ia juga membantu anda meningkatkan kemahiran komunikasi anda, berhubung dengan orang lain, dan mungkin menjana sedikit pendapatan juga.

35. Membina rangkaian

menbina rangkaian

Luangkan tengah hari mendraf e-mel kepada kenalan kerja, hanya untuk bertanya khabar dan memberitahu apa khabar anda. Tetapkannya untuk dihantar secara meluas pada pagi Isnin. Sementara ia kedengaran seperti membosankan, ia boleh membuka pintu kepada kerjaya anda sekiranya anda melakukannya secara konsisten, dan membantu anda membina perhubungan dan persahabatan yang baharu — dan apa yang diperlukan ialah sedikit masa lapang.


Aktiviti di Rumah untuk wanita

36. Membakar roti buatan sendiri

membakar roti buatan sendiri

Anda mungkin sudah ada segala yang diperlukan untuk membakar roti di dapur anda sekarang (mungkin yis tidak ada). Sesiapa sahaja boleh melakukannya, dan roti yang segar dibakar akan rasa lazat. Tidak perlukan begitu banyak kandungan dan prosesnya langsung tidak rumit.

37. Belajar mengait

belajar mengait

Mengait memerlukan dua jarum (mudah dicari), sedikit benang (amat murah dan juga mungkin boleh dicari dalam almari), kesabaran yang banyak, dan satu atau dua video panduan.

Cuba hasilkan selendang untuk seorang rakan atau selimut kecil untuk seorang bayi kecil di rumah seorang rakan atau ahli keluarga. Walaupun ia bukannya percuma, anda akan mempelajari kemahiran baharu yang berguna — dan sekiranya kekal melakukannya, anda akan menjadikan sesuatu barang itu lebih bernilai daripada hanya benang. Mana tahu, anda juga boleh menjual hasil kaitan anda di Etsy.

38. Menghasilkan video panduan untuk YouTube

Kongsi pengetahuan anda! Apa yang anda perlukan ialah sebuah kamera yang menangkap video atau sebuah telefon pintar dan mungkin perisian mengedit video – kebanyakannya boleh dicari secara percuma, dalam bentuk aplikasi atau dalam talian (seperti OpenShot atau Shotcut). Cuma cipta sebuah video untuk memaparkan bagaimana untuk mencapai sesuatu yang menarik dan berguna.

Mulakan dengan menulis sebuah skrip untuk diri anda, kemudian pasangkan kamera dan ikuti skrip anda sendiri. Apabila anda berpuas hati dengan rakaman anda, muat naik dalam YouTube dan biar orang ramai menontonnya. Sekiranya ia berguna dan menghiburkan, ramai penonton akan menyukainya.

39. Bersihkan bilik rumah yang anda kerap luangkan masa di dalamnya

Suatu projek tengah hari yang hebat dan akan memberikan nilai estetik yang bertahan bertahun-tahun ialah membersihkan sebuah bilik di rumah anda, secara idealnya bilik yang anda paling kerap kunjungi. Menjadikan bilik itu kelihatan bersih akan meningkatkan rasa nikmat anda dalam bilik itu buat seketika. Ini bermaksud berhabis-habisan – mengeluarkan semuanya, menyental dinding, membersihkan lantai, membersihkan semua item di dalamnya, dan sebagainya. Apabila anda selesai, bilik akan berasa segar dan baharu.

40. Merancang untuk percutian

Fikirkan beberapa pilihan untuk percutian anda yang seterusnya dan apa yang anda ingin buat secara umumnya, kemudian mula menyelidik secara terperinci dalam talian. Buat perbandingan terperinci ketika membeli tiket penerbangan, penginapan, atau pakej pelancongan, dan juga tetapkan pemberitahuan untuk tawaran dan tiket murah. Sementara melakukannya, selidik apakah kad kredit pelancongan terbaik, yang mungkin boleh menjimatkan lebih banyak wang. Kumpulkan semua penyelidikan ini, dan kemudian kumpulkan ahli keluarga untuk membuat keputusan muktamad.

Bukan sahaja semua perancangan awal ini akan menjimatkan banyak wang untuk anda, ia juga boleh mendatangkan keseronokan ketika menyelidik percutian dan ia memberikan anda lebih banyak masa untuk berasa teruja tentangnya. Malah, kajian menunjukkan rasa tidak sabar untuk pengalaman yang menyeronokkan biasanya akan membawa lebih keseronokan daripada acara itu sendiri.

41. Cuba resipi baharu

cuba resipi baharu

Berhenti membuka dan menutup peti sejuk dan berharap snek baharu akan timbul secara ajaib. Ambil tindakan dan hasilkan masakan lazat anda sendiri.

42. Bakar biskut

Pilih resipi yang menyihatkan supaya anda boleh berasa hebat setiap kali anda mencarinya.

43. Hasilkan aiskrim buatan sendiri

hasilkan asikrim buatan sendiri

Hasilkan aiskrim yang boleh bertanding dengan Haagen Dazs dan atasi kebosanan. Gabungkan sahaja beberapa ramuan dalam pembuat aiskrim dan anda tentunya akan teruja.

44. Cat kuku jari anda

cat kuku jari anda

Cipta pengalaman spa di rumah dengan mani-pedi. Pilih tema musim panas yang sedang trend, tambahkan rekaan yang menarik, dan habiskan dengan lapisan atas yang bersinar.

45. Mandi buih

Luangkan masa lapang anda dengan segunung buih dan beberapa titik minyak essential. Bawa buku yang menarik ke dalam, jika anda tidak kisah membasahkannya.

46. Buat pupur muka

Untuk menyegar semula, buat pupur muka yang menyegarkan muka. Anda boleh menyasarkan salah satu masalah, termasuk kulit kering, jeragat, atau untuk menyerikan kulit muka yang tidak bermaya. Apa-apa yang memudaratkan anda, ada pupur muka untuknya.

47. Lakukan Zumba

lakukan zumba

Terdapat sesuatu mengenai parti tarian berstruktur ini yang pasti akan membangkitkan semangat anda.


Memang seronok untuk keluar dengan rakan-rakan dan ahli keluarga sekali-sekala, tetapi tiada tempat yang lain seperti rumah. Dan ia merupakan ruangan peribadi anda di mana anda boleh menenangkan diri, dan merancang masa yang menyeronokkan.

Pilih sahaja beberapa aktiviti di rumah di atas dan cubalah aktiviti ini dari hari ini. Kongsikan senarai ini kepada keluarga dan rakan-rakan anda, dan hasilkan pelan untuk tengah hari atau petang staycation menakjubkan yang membawa keseronokan kepada anda.

Tinggal di rumah tidak perlu berseorangan, bersendirian, atau membosankan. Dengan sedikit pemikiran kreatif dan perancangan awal, anda akan mahu meluangkan lebih banyak masa di rumah bersama mereka yang tersayang.

4.2/5 - (4 votes)

Anda Mungkin Berminat

5 Canopy Walk yang anda hanya dapat pengalaman di Malaysia Timur

Sabah dan Sarawak sering menjadi tarikan pelancong asing. Ini kerana bahagian Malaysia timur kita kaya dengan keindahan semula jadi. Bukan itu sahaja, Sabah dan...

10 Tempat Memerhati Burung di Semenanjung Malaysia yg Best

Produk ekopelancongan dan biodiversiti memberi manfaat yang sangat ketara dalam menjana peningkatan ekonomi dari sudut pelancongan sebagai contoh bird watching di Malaysia. Melancong bukan...

Taman Permainan Kanak-Kanak Indoor Yang BEST

Cuti sekolah dah nak sampai, dan yang pasti anak-anak mesti 'sound', " Mak Ayah ! cuti sekolah nanti kita nak jalan jalan ke mana?". Sebagai...

15 Tempat Memancing Yang Terbaik di Malaysia

Setiap orang mempunyai hobi dan aktiviti yang menjadi kegemaran mereka setiap kali ada waktu lapang. Di Malaysia, aktiviti yang sinonim dengannya adalah memancing. Terlalu...

Aktiviti Menarik di Malaysia yang Mencabar – Takut HABIS

Bagi golongan dewasa yang memang 'jantan', aktiviti seperti di bawah ini pasti akan memberi cabaran yang lebih kepada anda. Jom tengok 7 aktiviti menarik...

8 Tempat Terbaik Untuk Menonton Pertunjukkan Bunga Api Yang Menakjubkan Di Malaysia

Bunga api berasal daripada bahan letupan yang lemah untuk tujuan hiburan masyarakat. Sering kali kita melihat pertunjukkan bunga api pada hari-hari istimewa seperti hari...
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Hubungi Kami

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x