Pinjaman Peribadi, Loan 10K, dapat 10K!

Promo Raya dgn Kadar Terendah!

15+ Akitiviti Menarik Yang Mesti Buat Di Pulau Kukup, Malaysia

Pulau Kukup Johor merupakan sebuah pulau paya bakau yang terletak 1 km dari perkampungan nelayan Cina Kukup di semenanjung, di persisiran barat laut Johor. Ia dilitupi sepenuhnya oleh paya bakau dan tanah paya. Pada tahun 1997, ia dilindungi sebagai taman negara di bawah Undang-Undang Kerajaan Negeri Johor.

Taman negara Pulau Kukup Johor juga merupakan kepulauan paya bakau yang kedua terbesar yang tidak didiami di dunia dan satu-satunya kepulauan paya bakau di negeri ini. Hanya terdapat haiwan-haiwan seperti monyet, babi hutan, mudskipper dan lain-lain.

Terdapat satu cerita dongeng yang mengisahkan sejarah Pulau Kukup Pontian, iaitu tempat tinggal bagi lima orang puteri kayangan. Pada suatu hari, salah seorang daripada mereka jatuh cinta dengan seorang pelayar dan mereka berkahwin lari. Kukup dilanda sumpahan dan ia ditenggelami laut. Pulau itu timbul semula kemudian, tetapi ia dipenuhi dengan paya bakau. Ramai orang telah cuba untuk mendirikan penempatan di pulau ini tetapi tidak berjaya. Ada juga orang yang berkata pulau ini didiami roh.


15+ Akitiviti Menarik Yang Mesti Buat Di Pulau Kukup, Malaysia

1. Berjalan kaki

Pengunjung boleh menjelajah Taman Negara Pulau Kukup melalui rangkaian pejalan kaki dan platform pemerhatiannya. Tanda yang nyata diletakkan di pelbagai lokasi dan ia membantu pengunjung untuk mengenali fakta-fakta ekosistem pulau ini dengan lebih dekat.


2. Menanam bakau

Aktiviti menanam bakau untuk tujuan pemuliharaan juga boleh dilakukan di Taman Negara Pulau Kukup.


3. Board Walk

Berjalan dan menikmati keindahan alam semula jadi di sepanjang laluan pejalan kaki (board walk) 800 meter yang merentasi bahagian timur pulau ini. Perjalanan kaki satu jam ini akan memberikan pemandangan Kukup yang menakjubkan.


4. Memanjat Aery

Pada penghujung laluan pejalan kaki ialah Aery, sebuah menara setinggi 30 meter dan enam tingkat. Pengunjung perlu memanjat ke atas menara untuk mengamati pemandangan Pulau Kukup bersama dengan keamanan dan ketenangannya, serta pemandangan pulau-pulau yang berdekatan.


5. Melihat burung

Bulan-bulan yang terbaik untuk melihat burung di sini ialah ketika musim penghijrahan daripada September ke April. Dalam tempoh ini, pengunjung boleh menaiki bot ke sebelah utara pulau untuk melihat burung berhijrah yang berhenti berehat di sini. Aktiviti melihat burung juga boleh dilakukan sepanjang masa. Spesies paya bakau seperti Mangrove Pitta, Mangrove Whistler dan Mangrove Blue Flycatcher boleh dilihat di sepanjang laluan pejalan kaki. Pengunjung juga boleh menaiki bot ke tanah paya untuk cuba melihat Lesser Adjutant, iaitu sejenis burung bangau yang kelihatan pelik, botak dan kerap berdiri dengan amat lurus.


6. Perjalanan bot Sungai Ular

Rapatkan diri dengan hutan paya bakau dengan menaiki bot ke Sungai Ular, perairan kecil yang menembusi bahagian timur pulau ini. Harap maklum bahawa perjalanan bot ini hanya tersedia ketika air pasang.


7. Pengalaman sangkar ikan

Terusan di antara Pulau Kukup dan semenanjung yang sempit merupakan tapak industri pengkulturan sangkar marin yang maju. Pengunjung boleh mengatur perhentian di sebuah “kelong” (ladang ikan terapung) Pulau Kukup, untuk menyuap makanan kepada ikan dan mempelajari lebih lanjut tentang industri perikanan di kawasan tersebut.


8. Melawat Perkampungan Nelayan Kukup

Perkampungan Nelayan Kukup, yang juga dikenali sebagai Kukup Laut, merupakan sebuah perkampungan nelayan kuno yang mempunyai sejarah lebih daripada seratus tahun. Perkampungan ini didirikan di atas tiang di atas permukaan laut.

Hanya terdapat sebuah jeti yang menyambungkan perkampungan ini ke darat. Memandangkan bilangan pelancong meningkat secara beransur-ansur, kebanyakan rumah di perkampungan ini direka dan diubah menjadi resort dan chalet. Pekerjaan penduduk sebagai nelayan telah diturunkan sejak turun temurun. Ramai pengunjung yang datang ke sini hanya untuk melihat corak hidup mereka. Perkampungan Nelayan Kukup terkenal dengan makanan lautnya yang murah dan segar. Penjual ikan dan pemilik restoran dan gerai akan datang ke sini untuk membeli makanan laut paling segar dengan harga terbaik. Ia juga tempat yang baik untuk memancing ikan. Untuk peminat memancing, mereka tentu akan seronok memancing dengan nelayan tempatan. Selain itu, melawat ladang ikan, menikmati pemandangan dan menjelajah bot merupakan beberapa aktiviti yang ditawarkan di sini.


9. Perjalanan bot keliling pulau

Cara terbaik untuk mendapatkan pemandangan yang lebih menyeluruh di pulau paya bakau ini ialah untuk mengelilinginya. Perjalanan bot keliling pulau yang menyeronokkan ini menawarkan pemandangan Selat Melaka yang hebat dan juga pemandangan pulau-pulau yang berdekatan. Di sepanjang perjalanan, pengunjung juga akan berhenti di sebuah kelong untuk menyuap ikan.


10. Membeli belah

Terdapat sebilangan kedai di pusat bandar di mana pengunjung boleh membeli belah di Kukup. Kebanyakan kedai di jalan besar menjual produk-produk tempatan dengan harga yang berpatutan. Antara barang yang boleh dibeli termasuk belacan, ikan bilis, dan ikan masin. Kesemua produk ini segar dan bermutu tinggi.


11. Menikmati Makanan Laut

Makanan laut yang sedap merupakan antara tarikan utama Kukup. Ketika berada di Kukup, pengunjung tidak patut ketinggalan peluang untuk merasai makanan laut yang segar, lazat dan murah. Kebanyakan restoran menghidangkan makanan laut tempatan, tetapi Restoran Coastway merupakan salah satu daripada yang terbaik. Pengunjung akan mempunyai pilihan ikan, ketam dan udang yang segar, yang mana semuanya akan menjamin hidangan yang sukar dilupakan.


12. Memancing

Pengunjung boleh menikmati masa mereka dengan memancing, dan juga boleh mengambil bahagian dalam sesi memancing sepanjang malam dari keselesaan jeti taman ini. Walau bagaimanapun, pengunjung perlu menyemak air pasang surut terlebih dahulu kerana memancing di jeti hanya boleh dilakukan ketika air pasang.


13. Melawat Kelong Kukup (Ladang Ikan)

Percutian ke Kelong Kukup (Ladang Ikan) lazimnya termasuk dalam pakej yang ditawarkan oleh setiap resort di Kukup. Resort ini akan mengatur perjalanan bot ke ladang bot dari jeti. Terdapat jaring yang besar di ladang ikan untuk menangkap hidupan laut. Semua hasil tangkapan diletakkan dalam tangki ikan yang gergasi. Di sini, pengunjung boleh mendapati butterfish, ketam horseshoe, belut, mudskipper, udang, obor-obor, ikan pari dan sebagainya. Ladang ini menawarkan jarak dekat untuk melihat hidupan-hidupan air yang comel ini. Pengunjung juga boleh menyentuhnya.


14. Melawat Tanjung Piai

Taman Negara Tanjung Piai merupakan destinasi pelancongan terkenal di bahagian selatan Semenanjung Malaysia. Ia terdiri kebanyakannya daripada paya bakau dan tanah paya. Oleh kerana taman ini dibimbing sepenuhnya oleh laluan pejalan kaki berkayu, pengunjung tidak perlu risau berjalan di sepanjang tanah paya. Terdapat papan informasi di sepanjang laluan pejalan kaki, di mana pengunjung boleh mengumpul butir-butir tentang habitat di taman ini. Apabila pengunjung tiba di tugu yang berbentuk glob, mereka akan tahu mereka sudah tiba di titik paling selatan di Semenanjung Malaysia.


15. Fotografi komersial

Paya bakau dan laluan pejalan kaki yang bergaya di taman ini menjadikannya latar yang menarik untuk menangkap gambar perkahwinan dan gambar-gambar seumpamanya. Yuran yang akan berpatutan dikenakan untuk setiap sesi bergambar.


16. Mengambil Jelajah Masakan

Jelajah masakan telah menjadi satu lagi tarikan yang popular di Pulau Kukup Malaysia.

Pelbagai menu makanan laut khas dihidangkan seperti kerang, ketam, udang dan ikan segar diproses. Pelbagai restoran makanan laut yang lazat bakal mengalu-alukan ketibaan pengunjung. Di samping menikmati pelbagai makanan laut lazat yang dihidangkan di sini, restoran-restoran ini juga berpatutan harganya. Pengunjung tentunya gembira tanpa perlu merisaukan tentang bil.


Resort Pulau Kukup:

1. Kukup Oceanic Sky Resort

Salah satu resort yang paling popular di Pulau Kukup, Kukup Oceanic Sky Resort menawarkan penginapan bertema perkampungan nelayan dan dilengkapi dengan kemudahan yang bakal memenuhi masa pengunjung seperti meja mahjong, karaoke, tempat barbeku dan lain-lain aktiviti yang boleh dilakukan di sini, sementara bilik penginapan pula dibahagikan kepada bilik VIP dan standard yang tentunya akan memenuhi kehendak pengunjung yang berbeza.


2. The Mangrove Floating Chalet

Mangrove Floating Chalet ini dibuka pada tahun 1997 dan boleh menampung sehingga 400 penginap. Lokasinya hebat kerana pengunjung boleh melihat laut dengan sekali pandang. Selain pengunjung berkumpulan, chalet ini juga menawarkan bilik untuk pasangan dan mereka menyediakan hiburan dalaman seperti mahjong, kad, karaoke dan papan damak. Sekiranya pengunjung mahukan aktiviti luar, mereka boleh cuba memancing di luar pintu bilik mereka dan juga menaiki bot untuk melawat Taman Paya Bakau dan tempat-tempat lain.


3. Kukup Ocean Resort

Dengan penginapan bertema rumah, Kukup Ocean Resort memberikan pengunjung perasaan yang seolah-olah berada di rumah sendiri sahaja ketika menginap di Pulau Kukup. Dengan kelengkapan penginapan asas, pengunjung akan berasa selesa kerana terdapat banyak aktiviti yang boleh dilakukan di luar dan ia semuanya berdekatan dengan resort ini.


4. Kukup Seaview

Kukup Seaview terletak di penghujung Pulau Kukup dan mempunyai sebuah balkoni berbentuk U yang luas. Rumah percutian ini boleh menampung kira-kira 35 orang dan boleh dikongsi oleh seisi keluarga. Terdapat dapur yang besar di rumah ini dan juga sistem karaoke, meja mahjong, snooker dan ping pong.


5. Kukup Asina Resort

Penginapan di Asina Resort serba mewah dan lengkap, sesuai untuk mereka yang menggemari sedikit sentuhan kemewahan dalam percutian mereka. Terdapat kemudahan permainan seperti papan damak dan juga perkhidmatan sewaan seperti motosikal dan juga aktiviti-aktiviti lain di resort ini, sementara biliknya mempunyai sehingga tiga katil berkembar yang sesuai untuk keluarga.


6. Sinar Laut Resort

Rupa paras Sinar Laut Resort tidak banyak berbeza daripada rumah yang biasa. Apabila pengunjung berjalan ke arah air, mereka akan merasai persekitaran luar bandar yang unik, di samping hiasan dalaman yang selesa dan eksklusif, dan mural di atas dinding nampaknya seperti memasuki suatu negara yang lain, menjadikan orang ramai lupa untuk kembali. Jenis bilik juga sesuai untuk rakan-rakan dan ahli keluarga. Parti besar juga boleh diadakan di sini.


7. Kukup Soh En Resort

Resort ringkas yang sesuai untuk keperluan pengunjung bajet, Soh En Resort menawarkan penginapan bercorak homestay yang selesa dengan kemudahan asas seperti aktiviti luar yang boleh disewa. Restoran makanan laut yang dekat dengan resort ini juga popular di kalangan pengunjung yang menggemari makanan laut yang segar dan lazat.


8. Kukup Bay

Kukup Bay Resort terletak di sebuah perkampungan nelayan Cina yang dibina di atas laut dengan pemandangan yang indah. Berkemudahan karaoke, papan damak, kolam dan kawasan barbeku, resort ini juga menawarkan aktiviti seperti memancing, berbasikal, tanglung, dan sebagainya untuk memberikan kenangan abadi kepada para pengunjung.


9. Kukup Hao Qin Resort

Satu lagi penginapan jenis homestay yang diubah suai daripada rumah, ia sesuai untuk keperluan pengunjung bajet dengan kemudahan asas seperti aktiviti luar yang boleh disewa. Pengunjung juga akan mendapati bahawa tarikan-tarikan Pulau Kukup juga terletak dekat sahaja dengan resort ini.


10. Kukup Xiang Holiday Home

Salah satu daripada chalet yang berlokasi terbaik dan lengkap di perkampungan Kukup Laut dengan pemandangan hutan paya bakau dan burung laut. Xiang mempunyai pelbagai saiz bilik yang sesuai untuk keluarga kecil sehingga ke kumpulan besar dan dilengkapi dengan gim dan dewan makan/aktiviti besar yang sesuai untuk acara korporat.


11. Tan Castle

Tan Castle merupakan penginapan homestay yang terbahagi kepada tiga tingkat dengan lima unit, di mana setiap satunya mempunyai bilik karaoke, tandas dan bilik tidurnya sendiri. Tingkat pertama boleh menampung 40 orang, 72 orang di tingkat 2 dan 26 di tingkat 3. Pemandangan laut dan rekaan rumah Tan Castle juga indah dan terdapat banyak peluang untuk bergambar di sini.


12. On The Sea Kukup Chalet

Satu lagi penginapan ringkas bagi pengunjung bajet yang menawarkan pakej penginapan yang mempunyai kemudahan asas seperti karaoke, meja mahjong dan lain-lain, dan ia juga menawarkan pakej aktiviti kepada pengunjungnya supaya para pengunjung dapat meluangkan masa mereka dengan sebaiknya.


13. Starlight Bay

Starlight Bay popular di kalangan pengunjung kerana ia menawarkan penginapan yang bertemakan kartun seperti Doraemon dan Hello Kitty, di samping pemandangan laut yang hebat dan juga makanan laut yang lazat, di mana mereka akan membawa pengunjung ke restoran-restoran ini. Kemudahan asas termasuk meja mahjong, tempat barbeku dan sebagainya.


14. Sweet Home Holiday Resort

Dengan tema bangunan seperti yang terdapat di Santorini, Greece, Sweet Home Holiday Resort juga popular di kalangan pengunjung. Sementara kemudahannya sama seperti yang ditawarkan oleh kebanyakan resort, Sweet Home Holiday Resort juga mempunyai jaring elektrik yang boleh digunakan oleh pengunjung untuk memancing ikan.


15. Love Freedom Kukup Resort

Penginapan chalet bajet yang sesuai untuk pengunjung yang menggemari keringkasan, Love Freedom Kukuk Resort dibina dengan kayu keras dan menawarkan pengunjungnya penginapan yang selesa, berserta dengan kemudahan asas seperti ruang karaoke, meja mahjong, permainan dan lain-lain.


16. Kukup Golden Bay Chalet

Penginapan chalet ini popular di kalangan pengunjung kerana menawarkan aktiviti bermain bunga api pada waktu malam di mana pengunjung boleh melepaskan bunga api ke langit malam dan menikmati keindahannya. Sementara penginapannya bertema homestay, kemudahannya juga serba lengkap dan aktiviti juga ditawarkan untuk memenuhi masa lapang pengunjung di sini.


Cara ke Pulau Kukup

Pengunjung perlu pergi ke Pontian sebelum masuk ke Pulau Kukup. Dari sana, anda boleh menaiki teksi ke bandar Kukup. Dari bandar Kukup, anda boleh masuk ke Pulau Kukup melalui bot dari Jeti Kukup.

5/5 - (1 vote)

Anda Mungkin Berminat

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Hubungi Kami

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x