Pinjaman Peribadi, Loan 10K, dapat 10K!

Promo Raya dgn Kadar Terendah!

5 Tempat Menarik Di Phatthalung, Bandar Berdekatan Hat Yai

Phatthalung merupakan sebuah bandar kecil yang terletak di wilayah selatan Thailand dan merupakan destinasi yang jarang diketahui tetapi menawarkan pengalaman yang menarik kepada para pelancong yang mencarinya.

Dikenali dengan keindahan semulajadi yang menakjubkan dan kebudayaan yang kaya, Phatthalung merupakan tempat yang ideal untuk mengalami suasana yang lebih tenang jauh dari bandar.


5 Tempat Menarik Berdekatan Hat Yai – Phatthalung, Thailand

1. Samphao Thai

Kredit Gambar: FB Sampao Thai

Selami keindahan Samphao Thai, iaitu kawasan sawah padi yang menawarkan gabungan seni dan alam semula jadi yang menarik dimana terdapat model King Kong yang sangat besar dan replika kapal yang mewujudkan efek yang ‘real’ untuk anda bergambar. Berjalan dalam kawasan sawah padi bukan mudah lebih-lebih lagi ketika cuaca panas, jadi terdapat laluan pejalan kaki yang stabil untuk memastikan penerokaan pelancong lebih selesa.

Untuk anda yang berminat, Samphao Thai juga mempunyai penginapan selesa berkonsepkan pemandangan sawah padi khas buat mereka yang meminati alam semula jadi. Bagi penggemar fotografi, Sampao Thai adalah destinasi yang perlu dikunjungi!

Alamat: Ban Tha Sampao Tai, Chai Buri, Mueang Phatthalung District, Phatthalung 93000, Thailand

Waktu Operasi: Setiap hari (8 pagi – 7 petang)

Hotel Terdekat | Lokasi | Ulasan | Facebook


2. Thale Noi Bird Watching Park

Kredit Gambar: tourismthailand.org & Google Map

Pencinta alam semula jadi dan peminat burung akan menemui syurga mereka di Thale Noi Bird Watching Park, yang terkenal dengan keindahan alam semula jadi yang mengagumkan. Tempat perlindungan ini adalah kawasan tanah lembap yang luas yang menarik banyak spesies burung yang berhijrah, menawarkan peluang luar biasa untuk memerhati burung.

Thale Noi Bird Watching Park di Phatthalung ini menjanjikan pengalaman indah yang membolehkan anda sebagai pengunjung berhubung dengan alam semula jadi dan menyaksikan keajaiban dunia burung.

Alamat: Moo 1 Khuan Khanun-Thale Noi Road Khuan Khanun, Phatthalung 93150, Thailand

Waktu Operasi: Setiap hari (5 pagi – 5 petang)

Hotel Terdekat | Lokasi | Ulasan | Info Lanjut


3. Khao Pu – Khao Ya National Park

Kredit Gambar: Google Map & tourismthailand.org

Khao Pu- Khao Ya National Park atau Taman Negara Khao Pu-Khao Ya, Phatthalung yang mengagumkan ini merupakan tanah semulajadi yang mempamerkan pergunungan batu kapur yang mengagumkan berlatarbelakangkan air terjun, dan gua-gua tersembunyi yang menunggu untuk diterokai. Mulakan pendakian yang menggembirakan di sepanjang denai taman, di mana anda akan menemui pemandangan yang menakjubkan dan menemui rahsia gua yang tersembunyi.

Nikmati juga pemandangan panoramik landskap sekeliling yang akan membuatkan anda kagum dengan kemegahan alam semula jadi.

Alamat: 60 Moo 9 Khao Pu, Si Banphot District, Phatthalung 93190, Thailand

Waktu Operasi: Setiap hari (8:30 pagi – 4:30 petang)

Hotel Terdekat | Lokasi | Ulasan | Info Lanjut 


4. Wat Khuha Sawan Temple

Kredit Gambar: Google Map & tourismthailand.org

Terletak di dalam gua, Wat Khuha Sawan Temple atau Kuil Wat Khuha Sawan ialah tapak Buddha yang dihormati yang mendedahkan warisan agama Thailand yang kaya. Terdapat patung Buddha yang mengagumkan yang memancarkan ketenangan dan keanggunan. Pembentukan bentuk ruang di dalam gua menambah suasana rohani, menawarkan pengunjung pengalaman yang unik dan mengasyikkan. Kuil Wat Khuha Sawan adalah tempat untuk introspeksi, ketenangan, dan penghormatan.

Terokai tapak suci ini untuk mendapatkan pemahaman yang lebih mendalam tentang tradisi kerohanian Thailand dan menikmati suasana damai yang mengelilinginya.

Alamat: 248 Thanon Ramade, Khuha Sawan, Mueang Phatthalung District, Phatthalung 93000, Thailand

Waktu Operasi: Setiap hari (8 pagi – 5 petang)

Hotel Terdekat | Lokasi | Ulasan | Laman Web | Info Lanjut


5. Ekachai Bridge

Kredit Gambar: Google Map

Semasa anda menerokai Phatthalung, anda akan menemui Jambatan Ekachai yang megah, mercu tanda ikonik yang merentangi Tasik Thale Noi. Dikenali juga sebagai Chaloem Phrakiat’s 80th Birthday Bridge, jambatan ini bukan sahaja berfungsi sebagai laluan pengangkutan penting tetapi juga melambangkan daya tarikan semula jadi dan warisan budaya Phatthalung. Nikmati juga pemandangan tasik yang tenang dan persekitarannya.

Jambatan Ekachai menjemput pengunjung untuk menikmati ketenangan dan menyelami keindahan alam semula jadi sambil merentasi kawasan ini menghala ke Ranot, Songkhla dan Thale Noi.

Alamat: Khuan Khanun, Phatthalung

Waktu Operasi: Setiap hari (24 jam)

Hotel Terdekat | Lokasi | Ulasan | Info Lanjut 


Rumusannya, Phatthalung adalah destinasi yang menggabungkan keindahan alam semula jadi dengan kekayaan budaya. Dengan tarikan unik dan pengalaman yang pelbagai, ia menawarkan gabungan seni dan kerohanian serta alam semula jadi yang menenangkan.

Lebih dikenali dengan keindahan alam semula jadinya, Phatthalung menjanjikan perjalanan yang dipenuhi dengan keindahan dan ketenangan jiwa.

Marilah kita ke Phatthalung!

5/5 - (1 vote)

Anda Mungkin Berminat

9 Hotel Family-Friendly Rebutan Pelancong Di Hat Yai

Jika anda merancang untuk melancong ke Hat Yai bersama keluarga tersayang, terdapat beberapa hotel 'family-friendly' yang menawarkan penginapan yang selesa dan sesuai untuk percutian...

14 Tips Penting Sebelum Melancong ke Hat Yai

Sebelum melancong ke Hat Yai, kami sediakan 14 tips penting yang berguna sewaktu anda berada di sana. Dengan mengetahui tips ini, anda akan dapat...

4 Homestay Baru Cantik Di Hat yai

Jika anda sedang mencari homestay di Hat Yai, terdapat beberapa pilihan menarik yang boleh anda pertimbangkan. Homestay adalah pilihan yang popular di kalangan pelancong kerana...

20+ Makanan Popular Di Selatan Thailand

Seperti di bandar Hat Yai dan Songkhla, kawasan Selatan Thailand terkenal dengan menawarkan pelbagai makanan lazat penuh dengan pelbagai rasa Thai-nya yang unik dan...

20+ Tempat Menarik di Hat Yai & Songkhla – Yang POPULAR

Hatyai dan Songkhla, dua destinasi menakjubkan di Thailand selatan, menawarkan pelbagai tempat pelancongan yang menarik untuk dinikmati oleh para pelancong. Dikenali dengan keunikan panorama...

5 Tempat Menarik Di Songkhla, Bandar Berdekatan Hat Yai

Songkhla antara salah satu bandar yang berdekatan dengan Hat Yai ini menyimpan pelbagai sejarah menarik untuk kita terokai! Dengan seni binanya yang menakjubkan berserta...
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Hubungi Kami

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x