Pinjaman Peribadi, Loan 10K, dapat 10K!

Promo Raya dgn Kadar Terendah!

7 Tempat Menarik Di Satun, Bandar Berdekatan Hat Yai

Terletak di bahagian selatan Thailand, Satun adalah wilayah yang diberkati dengan keindahan semula jadi yang luar biasa. Dengan ekosistemnya yang pelbagai, pantai yang bersih dan hidupan marin yang menawan, Satun menawarkan syurga untuk pencinta alam semula jadi dan pencari pengembaraan.

Mari kita menyelami tarikan mempesona yang menjadikan Satun destinasi yang mesti dikunjungi ketika melancong ke Thailand.


7 Tempat Menarik Berdekatan Hat Yai – Satun, Thailand

1. Ko Lipe

Kredit Gambar: tourismthailand.org

Suasana di Ko Lipe, selalu digambarkan sebagai ‘Maldives of Thailand’, Ko Lipe adalah pulau yang menawan dalam Taman Laut Negara Tarutao, Satun. Dengan tiga pantai yang menarik—Pantai Sunrise, Pantai Sunset dan Pantai Pattaya sentiasa popular dalam kalangan pelancong, pantai di Ko Lipe menawarkan persekitaran bak seperti syurga untuk dihayati. Pulau ini terkenal dengan peluang menyelam dan snorkeling, membolehkan pengunjung menerokai terumbu karang yang meriah dan berenang bersama pelbagai hidupan marin.

Pantai Ko Lipe yang mempesonakan dan suasana santai menjadikannya destinasi yang ideal untuk bersantai dan menghayati hidupan laut yang penuh keunikannya.

Alamat: Satun, Thailand

Waktu Operasi: Setiap hari (24 jam)

Pakej Percutian Lipe | Lokasi | Ulasan | Info Lanjut


2. Tarutao National Marine Park

Kredit Gambar: thailandtourism.org & thainationalparks.com

Tarutao National Marine Park adalah khazanah Satun yang indah terdiri daripada tiga kepulauan. Dengan hidupan liar yang banyak dan landskap yang indah, taman negara yang secara rasminya sebagai khazanah UNESCO ini menawarkan pelbagai spesies haiwan dan pemandangan yang menakjubkan dan menjadi syurga bagi pencinta pantai.

Dengan pantainya yang berpasir putih, air yang jernih dan terumbu karang yang meriah mewujudkan suasana yang sempurna untuk bersnorkel, menyelam dan meneroka keajaiban taman.

Alamat: 325 Walking Street, Ko Tarutao, Mueang Satun District, Satun 91000, Thailand

Waktu Operasi: Setiap hari (24 Jam)

Pakej Percutian Lipe | Lokasi | Ulasan | Laman Web | Harga Tiket | Info Lanjut | Facebook


3. Thale Ban National Park

Kredit Gambar: thailandtourism.org & tourismthailanddirectory.go.th

Thale Ban National Park, diisytiharkan sebagai taman negara ke-20 Thailand pada tahun 1980, Taman Negara Thale Ban merangkumi kawasan seluas 196 km2. Terletak di sempadan antara wilayah Satun dan negeri Perlis Malaysia, taman ini terkenal dengan hutan bakau yang mengagumkan, tebing batu kapur yang menjulang tinggi, dan gua tersembunyi.

Para pelancong boleh menaiki bot melalui hutan bakau yang memukau, menyelami kepelbagaian ekosistem taman dan menyaksikan keindahan alam semula jadi yang masih lagi dipelihara dan dijaga rapi.

Alamat: P56C+592, Wang Prachan, Khuan Don District, Satun 91160, Thailand

Waktu Operasi: Setiap hari (8:30 pagi – 4:30 petang), tutup pada cuti am

Lokasi | Ulasan | Harga Tiket | Info Lanjut | Facebook


4. Phu Pha Phet Cave (Manang)

Kredit Gambar: thailandtourismdirectory.go.th

Tersembunyi di dalam daerah Manang di Satun, Gua Phu Pha Phet adalah rahsia terpelihara yang baru-baru ini mendapat perhatian daripada pelancong antarabangsa. Juga dikenali sebagai Gua Gunung Berlian, ia adalah sistem gua ketiga terbesar di dunia dan masih tidak terdapat dalam kebanyakan buku panduan perjalanan antarabangsa.

Destinasi hidden gems ini adalah syurga bagi pelancong eko yang ingin menyelidiki misteri alam semula jadi penuh dengan pengembaraan yang cantik dan mempesonakan!

Alamat: 4XFX+V77, Palm Phatthana, Manang District, Satun 91130, Thailand

Waktu Operasi: Isnin – Jumaat (8:30 pagi – 3:30 petang), Sabtu (8:30 pagi – 4 petang), Ahad (8:30 pagi – 4:30 petang)

Lokasi | Ulasan | Info Lanjut


5. Khao Thanan (Sunflower Garden)

Kredit Gambar: Google Map

Terletak hanya 30 km dari Pak Bara di Satun, Taman Bunga Matahari, yang dikenali sebagai Khao Thanan, menawarkan paparan bunga yang meriah. Tanpa bayaran masuk, pengunjung boleh bersiar-siar di ladang bunga matahari dan terpikat dengan pemandangan beribu-ribu kelopak emas.

Masa terbaik untuk melawat adalah antara Januari dan Mac apabila bunga matahari sedang mekar, mencipta landskap yang memukau yang akan membuatkan pengunjung terpesona.

Alamat: 3M6R+4H9, Thung Bu Lang, Thung Wa District, Satun 91120, Thailand

Waktu Operasi: Setiap hari (8 pagi – 5 petang)

Lokasi | Ulasan


6. Satun National Museum Kuden Mansion

Kredit Gambar: tourismthailand.org & Google Map

Terletak di Phiman, Satun, Muzium Negara Satun Kuden Mansion memberikan pandangan yang menawan tentang geografi, sejarah, arkeologi, etnologi dan seni rakyat di rantau ini. Muzium ini berfungsi sebagai sumber yang berharga bagi mereka yang ingin mengetahui tentang kekayaan sejarah dan warisan budaya di selatan Thailand.

Pelancong boleh menerokai pameran dan paparan, mendapatkan pemahaman yang lebih mendalam tentang tradisi dan ekspresi artistik yang membentuk rantau ini.

Alamat: Soi 5, Satun Thani Road, Phiman Subdistrict, Mueang District, Satun Province, 91000 91000, Thailand

Waktu Operasi: Rabu – Ahad (9 pagi – 4 petang)

Lokasi | UlasanLaman Web | Harga Tiket | Info Lanjut


7. Wang Saithong Waterfalls

Kredit Gambar: tourismthailand.org & Google Map

Wang Saithong Waterfalls atau Air Terjun Wang Saithong memukau pengunjung dengan keindahan semula jadi mereka. Pemendapan batu kapur telah mencipta kolam yang menakjubkan, menjemput pengembara untuk duduk, berehat, dan menyelami air yang menyegarkan. Sama ada anda memilih untuk berjemur dalam suasana yang tenang atau bermanja-manja di kolam renang, air terjun ini memberikan ketenangan yang menenangkan dari dunia yang sibuk.

Dengan keajaiban alam ini wajib dikunjungi bagi mereka yang inginkan ketenangan dan keindahan alam semula jadi.

Alamat: 3WR5+2M7, Nam Phut, La-ngu District, Satun 91110, Thailand

Waktu Operasi: Setiap hari (24 Jam)

Lokasi | Ulasan | Info Lanjut


Kesimpulannya, Satun mempunyai daya tarikan semula jadi yang luar biasa, berdiri sebagai syurga bagi pencinta alam semula jadi yang ingin menerokai permata tersembunyi Thailand. Satun menawarkan pelbagai pengalaman dan menjanjikan percutian yang tidak dapat dilupakan. Mulakan perjalanan ke Satun yang menawan ini dan temui keajaiban mempesona yang menanti anda!

Jom ke Satun!

5/5 - (4 votes)

Anda Mungkin Berminat

8 Fasiliti Am Di Hat Yai Yang Anda Patut Tahu

Percutian adalah satu pengalaman yang membawa keceriaan dan kegembiraan kepada kehidupan kita. Salah satu destinasi popular di Thailand yang menawarkan pelbagai tarikan pelancongan adalah...

3 Itinerari Perjalanan Percutian Di Hat Yai & Songkhla

Jika anda ada perancangan untuk ke Hat Yai mahupun Songkhla tapi tidak tahu apa yang perlu dilakukan ketika berada di sana, kami sediakan cadangan...

4 Homestay Baru Cantik Di Hat yai

Jika anda sedang mencari homestay di Hat Yai, terdapat beberapa pilihan menarik yang boleh anda pertimbangkan.Homestay adalah pilihan yang popular di kalangan pelancong kerana...

Top 9 Tempat Shopping di Hat Yai yg Best

Bagi para pelancong yang suka berbelanja macam-macam semasa melancong, Hat Yai menawarkan banyak pilihan tempat shopping untuk ANDA! Dari pusat membeli-belah moden hingga pasar...

8 Port Tempat Makan Best di Koh Lipe, Thailand

Koh Lipe, pulau tropika di Thailand bukan hanya menawarkan keindahan pantai yang memukau, tetapi juga mempunyai pilihan tempat makan yang halal khas buat pelancong...

5 Agensi Terbaik Yang Menawarkan Kursus Diving PADI Di Koh Lipe

Jika anda berminat ingin mempelajari aktiviti menyelam (diving) dengan lebih mendalam, anda boleh menyertai Professional Association of Diving Instructors (PADI) Water Course di Koh...
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Hubungi Kami

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x