Pinjaman Peribadi, Loan 10K, dapat 10K!

Promo Raya dgn Kadar Terendah!

9 Aktiviti & Tempat Menarik Best di Pulau Kapas

Percutian ke Pulau Kapas popular di kalangan pengunjung kerana ia merupakan syurga tropika yang tersembunyi di Terengganu. Pulau Kapas terletak berdekatan dengan bandar Kuala Terengganu di pantai timur semenanjung Malaysia. Pantai berpasir putih yang indah, perairan biru seperti kristal, suasana yang tenang merupakan ciri Pulau Kapas yang indah ini. Ia sebuah pulau kecil dengan segelintir pantai berpasir yang indah, dan tapak-tapak menyelam permukaan (snorkelling) yang terbaik di Malaysia. Walaupun dengan saiznya yang lebih kecil, ia tidak kekurangan berbanding dengan pulau-pulau yang lain seperti Redang dan Perhentian.

Pulau Kapas Malaysia sememangnya kurang sesak dan merupakan alternatif yang hebat kepada Pulau Perhentian dan Pulau Redang. Baca seterusnya untuk Pakej Pulau Kapas.


9+ Akitiviti Terbaik Yang Anda Mesti Cuba Di Pulau Kapas

1. Menyelam Permukaan/Menyelam Scuba (Snorkeling/Scuba Diving)

Pulau Kapas - Menyelam Permukaan/Menyelam Scuba (Snorkeling/Scuba Diving)

Menyelam permukaan di Pulau Kapas merupakan aktiviti utama di kalangan pengunjung. Pantai-pantai berpasir semuanya menghadap semenanjung dan dari sinilah orang ramai memulakan perjalanan menyelam permukaan mereka. Terumbu karang di sini hidup, yang memang merupakan perkara yang baik di Asia Tenggara. Namun, hanya terdapat jaket keselamatan untuk disewa, mungkin kerana ingin melindungi terumbu karang daripada kerosakan.

Tempat terbaik untuk menyelam permukaan di Pulau Kapas berbeza setiap hari. Apa yang paling baik ialah bertanya kepada orang lain di atas pulau sebanyak mungkin untuk mendapat tahu sama ada mereka melihat apa yang menarik, dan jika ada, di mana. Lazimnya, terdapat banyak jenis ikan di sekeliling pulau ini tetapi apa yang anda perlu lihat ialah jerung terumbu bermuncung hitam (black tip reef shark) dan penyu.


2. Berjalan-Jalan Di Atas Pantai

Pulau Kapas - Berjalan-Jalan Di Atas Pantai

Pantai-pantai di Pulau Kapas cukup menakjubkan. Pulau ini tiada resort besar, dan oleh itu, tidak ramai orang yang berada di atas pantai. Terdapat lima deretan pasir yang disambungkan oleh laluan pejalan kaki yang kecil dan setiap satunya merupakan syurga berpasir putih yang indah. Pantai-pantai kekal bersih sentiasa.


3. Buaian (Hammock)/Membaca

Pulau Kapas - Buaian (Hammock)/Membaca

Pulau Kapas merupakan salah satu tempat terbaik di dunia untuk hanya duduk, relaks dan menikmati masa anda di syurga. Ada banyak tempat di sekitar pulau yang mempunyai buaian, buku dan pasir putih yang indah. Sebelum atau selepas makan, atau aktiviti seperti menyelam permukaan dan berenang — tidur sahaja di atas buaian, atau baca mana-mana buku yang anda suka. Perkara terbaik untuk dilakukan di Pulau Kapas ialah berbaring di atas buaian di persisiran pantai. Memang, tempat ini cukup sunyi dan aman. Kebanyakan penginapan mempunyai buku mereka sendiri, jadi ambil dan baca mana satu yang digemari.


4. Jelajah Hutan di Pulau Kapas (Jungle Trekking)

Jelajah Hutan di Pulau Kapas (Jungle Trekking)

Disebabkan oleh saiz pulau ini, perjalanannya lebih memenatkan daripada apa yang dijangka. Anda akan tamat di sebuah pantai yang penuh dengan batu di sebelah pulau yang satu lagi. Tetapi kalau anda ingin berjalan di atas sesuatu yang bukan pasir di sini, ini merupakan perjalanan berjalan kaki selama 1-2 jam.


5. Bola Tampar Pantai (Beach Volleyball)

Pulau Kapas - Bola Tampar Pantai (Beach Volleyball)

Di atas dua pantai utama dengan penginapan, anda akan mendapati beberapa gelanggang bola tampar yang disediakan. Sekiranya anda mempunyai bola sendiri, anda boleh memulakan permainan pada bila-bila masa. Jika tidak, tanya kepada penginapan anda sekiranya mereka ada bola. Sekiranya anda melihat ada permainan yang sedang dilangsungkan, biasanya pemain-pemain cukup sporting dan anda dialu-alukan untuk menyertainya. Bola tampar ialah permainan utama di Pulau ini.


6. Perkhemahan Pantai (Beach Camping)

Pulau Kapas - Perkhemahan Pantai (Beach Camping)

Perkhemahan pantai sememangnya sesuatu yang berbeza. Terdapat tiga tapak perkhemahan yang menawarkan khemah untuk digunakan. Ataupun, anda boleh membawa khemah anda sendiri dan membayar RM5–15 sehari di atas tapak. Tapak Perkhemahan Longsha merupakan tapak perkhemahan yang paling popular di pulau ini.

Terdapat juga Captain Longhouse yang merupakan rumah panjang dengan bilik peribadi. Di bawahnya, terdapat ruang di mana anda boleh mendirikan khemah anda. Cajnya hanya RM15/malam.


7. Melihat Matahari Terbenam di Pulau Kapas

Melihat Matahari Terbenam di Pulau Kapas

Pulau Kapas memang sebuah syurga untuk melihat matahari terbenam. Setiap satu hari matahari terbenam di sini membawa keindahannya yang tersendiri. Namun, perlu diingatkan supaya membawa losyen penghalang nyamuk kerana memang banyak nyamuk di sini!


8. Melihat Burung Hantu

Melihat Burung Hantu

Burung hantu merupakan haiwan malam melainkan anda Kobe, burung hantu yang berkeliaran di sekitar Captain Longhouse pada waktu siang. Kobe membenarkan anda cukup rapat dengannya untuk menangkap selfie (tidak boleh menyentuh).


9. Berkayak

Berkayak

Pulau Kapas merupakan sebahagian daripada Taman Negara Marin jadi anda dijamin akan melihat pemandangan dasar laut yang indah. Anda boleh membayar untuk menyewa peralatan menyelam permukaan di penginapan anda. Sewa untuk jaket keselamatan ialah RM5 dan peralatan menyelam permukaan ialah RM15. Dengan sebuah kayak, anda boleh mendayung ke tempat-tempat tersembunyi di sekitar pulau ini. Anda boleh menyewanya di Kapas Coral Beach Resort untuk RM20 sejam.


Resort di Pulau Kapas:

1. Kapas Coral Beach Resort (Pulau Kapas Coral Beach Resort)

Kapas Coral Beach Resort (Pulau Kapas Coral Beach Resort)

Sebuah penginapan bertema resort yang ringkas tetapi popular di Pulau Kapas, Coral Beach Resort mempunyai bilik yang cukup selesa dan dilengkapi oleh kemudahan asas dan balkoni, berserta dengan pemandangan laut yang indah. Selain itu, kemudahan resort juga akan memuaskan hati pengunjung, contohnya seperti aktiviti pantai dan juga karaoke.


2. Gem Island Resort & Spa

Gem Island Resort & Spa

Terletak di sebuah syurga pulau peribadi, Gem Island Resort & Spa merupakan hotel Pulau Kapas yang menawarkan percutian pantai dengan vila tepi laut, pasir putih yang menenangkan dan rawatan spa yang mewah. Ia mempunyai kemudahan sukan air dan perkhidmatan lobi. Di penginapan Gem Island Resort & Spa, apabila anda membuka pintu ke bilik anda, ia mempunyai sebuah balkoni peribadi dan kelengkapan yang cukup mewah dan selesa, di mana pengunjung boleh mendapatkan urut badan di spa atau bersantai di tepi kolam. Ia terletak 15 minit dari Jeti Marang melalui perjalanan bot. Maka tidak hairanlah, resort ini cukup popular di kalangan pengunjung yang datang berpasangan.


3. LongSha Campsite Beach Camping

LongSha Campsite Beach Camping

LongSha Campsite merupakan tapak penginapan yang cukup unik di Pulau Kapas di mana para pengunjung boleh menikmati penginapan bertema perkhemahan di tepi pantai yang unik. Dengan pengalaman perkhemahan di tepi pantai, pengunjung boleh menikmati angin laut semula jadi dan pemandangan bintang pada waktu malam yang cerah. Kosnya juga rendah, di mana RM10 akan dikenakan sekiranya anda membawa khemah sendiri, tetapi sewa khemah juga tersedia untuk RM5. Antara kemudahan yang ditawarkan ialah tandas cangkung, pancuran air, dan dapur termasuk peralatan barbeku. Aktiviti dan sukan air juga boleh disewa di sini.


4. New KBC (Kapas Beach Chalets)

New KBC (Kapas Beach Chalets)

Kapas Beach Chalet Pulau Kapas merupakan penginapan bertema chalet yang ringkas, sesuai untuk pengunjung yang menginginkan penginapan bajet kerana kemudahannya yang ringkas sahaja tetapi cukup memadai. Terdapat perkhidmatan asas seperti lobi dan restoran, tetapi tarikan utamanya ialah penginapan chalet tepi pantainya yang menenangkan dan selesa kerana terdapat ruang peribadi untuk menikmati pemandangan pantai di luar.


5. Qimi Chalets

Qimi Chalets

Satu lagi pilihan penginapan bertema chalet yang bajet untuk pengunjung yang gemarkan keringkasan, Qimi Chalets juga mempunyai perkhidmatan asas seperti restoran dan penginapannya cukup selesa dengan pemandangan laut dan ruang peribadi untuk bersantai.


6. Kapas Turtle Valley

Kapas Turtle Valley

Penginapan bertema banglo yang dibina dengan gaya Malaysia sejati berserta dengan sedikit cita rasa Eropah, Kapas Turtle Valley mempunyai 6 banglo peribadi dan 2 unit keluarga yang mana cukup sesuai untuk pengunjung yang datang dengan seisi keluarga sehingga 7 orang. Setiap bilik mempunyai teres menghadap laut yang berpemandangan indah. Sarapan juga disediakan, dan aktiviti seperti menyelam permukaan (snorkelling) juga boleh disewa di sini.


Cara Ke Pulau Kapas

Pulau ini terletak sangat dekat dengan Marang di Terengganu. Anda boleh mengambil perkhidmatan bot laju dari perkampungan nelayan Marang (Jeti Pulau Kapas, Marang). Ia hanya mengambil masa kira-kira 15 minit untuk meliputi perjalanan 6km ke pulau.

Anda boleh pergi ke Jeti Marang dengan bas atau teksi Grab dari Kuala Terengganu. Lapangan terbang terdekat ialah Lapangan Terbang Sultan Mahmud. Untuk menikmati bercuti di Pulau ini dengan memaksimumkan masa anda, dapatkan bot pertama pada pukul 9 pagi, dan kembali dengan bot terakhir pada pukul 5.30 petang.

4.2/5 - (5 votes)

Anda Mungkin Berminat

10 Tempat Penginapan Pilihan di Pulau Kapas – Pastinya memberikan ketenangan!

Hanya kurang 6 kilometer dan mengambil masa kurang daripada 25 minit dari Jeti Marang, Terengganu, Pulau Kapas merupakan antara pulau yang tercantik di dalam...
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Hubungi Kami

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x