Negeri Sabah cukup terkenal dengan tempat pelancongan yang kaya dengan tarikan alam semulajadi terutamanya pulau-pulau, pantai, taman negara dan sebagainya. Memandangkan negerinya besar maka tempat-tempat menarik di Sabah memang banyak.


Senarai destinasi pelancongan di Sabah di bawah ini merupakan yang paling popular dan berbaloi untuk diterokai sekiranya pertama kali anda ke Negeri Di Bawah Bayu ini. Jom kita lihat satu persatu destinasi percutian di setiap daerah popular di Sabah.Tempat Menarik di Kota Kinabalu

empat menarik di kk sabah

Pulau Sapi, Mamutik & Pulau Manukan – Pulau-pulau ini terletak bersebelahan sahaja yang merupakan satu destinasi percutian di pulau yang sangat popular di Kota Kinabalu. Malah kalau nak ke sini pun tidak susah kerana jeti bot betul-betul berada di bandar KK. Terdapat juga beberapa pulau lain di sekitar Pulau Sapi dan Pulau Manukan yang boleh pelancong melakukan island hopping untuk aktiviti snorkeling, berkelah dan bermain sukan air seperti parasailing.


Shangri-La’s Orang Utan Projek – Sekiranya anda menginap di Shangri-La’s Rasa Ria Resort jangan lepaskan peluang untuk singgah di sini untuk melihat gelagat beberapa ekor orang utan dan juga binatang lain seperti monyet.


Aquarium & Marine Museum  –  Terletak di kampus Universiti Malaysia Sabah, destinasi ini menawarkan beberapa aktiviti menarik untuk pengunjung lakukan dan lawati seperti pameran terbuka terumbu karang, melihat tengkorak ikan paus, akuarium yang menempatkan udang gergasi, penyu laut dan ikan-ikan.


Kota Kinabalu City Mosque – Salah satu masjid utama di KK yang terkenal dengan jolokan masjid terapung. Senibinanya yang cantik dan kelihatan terapung terutamanya ketika air pasang memang sangat ideal untuk photoshot di sini.


Muzium Negeri Sabah – Seperti juga di muzium negeri yang lain, di Muzium Negeri Sabah ini pengunjung boleh melihat sendiri sejarah dan artifak yang sangat berharga yang menceritakan pelbagai maklumat tentang sejarah, budaya, masyarakat di kepulauan Borneo khususnya.


Imago Shopping Centre – Salah satu tempat membeli belah di Kota Kinabalu yang terbesar dan menjanjikan pelbagai jenis barangan dan juga makanan menarik tempatan untuk dicuba.


Gaya Street Sunday Market – Sebuah pasar yang beroperasi pada hari Ahad pada waktu pagi yang menjanjikan pelbagai jenis barangan produk tempatan untuk dibeli samaada makanan, kraftangan, buah-buahan, cenderahati dan sebagainya.


Suria Sabah – Sebuah lagi pasaraya di Kota Kinabalu yang popular dan mempunyai banyak lot kedai yang menjual produk branded, pilihan makanan yang bervariasi dan di sini juga terdapat panggung wayang.


Pasar Malam KK – Sebuah pasar malam yang agak besar yang popular di kalangan mereka yang ingin mencari makanan laut bajet dan juga mencari cenderahati. Antara pasar malam yang popular yang ada di bandar Kota Kinabalu ialah Pasar Malam Sinsuran ( Sebelah Le Meridena Hotel), Pasar Malam Segama dan juga Pasar Malam Kampung Air.


Tanjung Aru Perdana Park – Merupakan salah satu tempat menarik di KK untuk dilawati pada waktu malam. Taman ini mempunyai air pancut yang berwarna warni dan diiringi dengan muzik lagu. Di sini juga terdapat trek jalan kaki dan sesuai untuk aktiviti riadah dan bersiar-siar petang/malam.


Pasar Filipina – Sangat sinonim di kalangan pelancong luar sebagai destinasi untuk membeli barangan kraftangan atau cenderahati seperti mutiara, hiasan dalaman, keychain, aksesori wanita dan juga tempat untuk membeli produk laut kering seperti ikan masin. Pada waktu malam di area sini terkenal dengan gerai-gerai makanan laut yang murah dan segar-segar.


Signal Hill Observatory Platform – Dicadangkan untuk ke sini pada waktu awal pagi atau pun lewat petang kerana cuaca lebih sejuk. Pengunjung boleh ke sini dengan menaiki teksi ataupun berjalan kaki sekiranya anda menginap di sekitar Jalan Gaya. Dari atas platform ini pengunjung boleh menikmati keindahan panorama bandar KK dan juga pemandangan laut. Keadaan di sini agak meriah terutamanya di waktu senja kerana pemandangan sunset yang cukup menarik.


Kokol Hill – Mahu melihat pemandangan Gunung Kinabalu dan panorama sunset yang paling best? Apa kata ke Bukit Kokol yang terletak kira-kira 1 jam memandu dari bandar Kota Kinabalu. Di sini pengunjung boleh menaiki bukit ini yang menawarkan pemandangan bandar KK dan juga keindahan pulau-pulau di seberangnya yang pasti membuatkan anda terkesima.


Kota Kinabalu Wetland Centre – Satu tempat menarik di KK yang sesuai untuk mereka yang sukakan burung dan hutan paya bakau. Di sini terdapat boardwalk yang memudahkan pelancong untuk berjalan sambil melihat keindahan hutan paya bakau dan binatang-binatang liar di sini.


Masjid Negeri Sabah – Salah satu contoh masjid yang mempunyai senibina Islamik moden dan masjid negeri ini dibuka pada tahun 1977. Satu tempat menarik di KK untuk photoshoot sambil-sambil menunaikan kewajiban bersolat.


Pantai Tanjung Aru – Hanya terletak kira-kira 6 km dari bandar Kota Kinabalu. Destinasi santai tepi pantai ini sesuai untuk anda berehat sambil-sambil melihat keindahan sunset pada waktu senja dan juga melihat kapal terbang mendarat di lapangan terbang. Terdapat juga beberapa pilihan penginapan dan hotel di sini.


Sabah Indoor Climbing Centre – Bagi yang sukakan aktiviti yang agak lasak, bolehlah mencuba memanjat dinding atau abseiling di sini. Sesuai untuk mereka yang masih beginner dan memang seronok menghabiskan masa di sini bersama kawan-kawan.


Tambunan Reflesia Reserve – Lokasinya mungkin agak jauh dari pada bandar KK dan bagi pencinta alam yang ingin melihat sendiri bunga terbesar di dunia ini, bolehlah memandu ke sini yang mengambil masa sekitar 2 jam dari bandar KK.


Monsopiad Cultural Village – Bagi pelancong yang ingin belajar dengan lebih dekat tentang budaya, adat dan kesenian kaum-kaum di Sabah, anda sangat dicadangkan untuk ke sini. Lengkap dengan kemudahan asas dan aktiviti menarik untuk dilakukan seperti menyumpit, melihat tarian, belajar cara hidup orang pedalaman dan sebagainya.


Borneo Trading Centre – Satu tempat menarik di KK untuk membeli cenderahati yang unik dan sesuai sebagai ole-ole untuk keluarga di rumah.


North Borneo Railway – Bagi yang ingin merasai sendiri pengalaman menaiki keretapi steam seperti zaman dahulu kala, bolehlah singgah di sini. Bayaran menaiki keratapi klasik ini sangat berpatutan dan pelancong berpeluang untuk melihat suasana hutan dan perkampungan di sepanjang perjalanan menaiki keretapi.


Tempat Menarik di Kundasang dan Ranau

tempat menarik di sabah bercuti
Desa Cattle Fairy Farm
– Ladang lembu di kawasan berbukit yang mempunyai pemandangan Gunung Kinabalu yang sangat cantik pasti menjanjikan satu pengalaman yang berbeza. Pengunjung boleh melihat sendiri dengan lebih dekat ladang lembu dan melakukan aktiviti menarik seperti memberi susu kepada anak lembu, melihat cara memerah susu dan proses penghasilan produk tenusu. Pengunjung juga boleh membeli produk-produk sesperti susu dan aiskrim yang segar-segar.


Taman Kinabalu – Kinabalu Park ini memang sangat terkenal kerana di sinilah salah satu tempat para pendaki memulakan pendakian mendaki Gunung Kinabalu. Samaada mendaki atau tidak pengunjung boleh ke sini untuk bergambar dan melihat suasana sejuk berkabus dengan panorama gunung ganang menghijau yang sangat memukau.


Kundasang War Memorial – Satu memorial bersejarah bagi memperingati jasa-jasa askar British dan Australia yang mempetahankan Kundasang daripada penjajahan tentera Jepun pada Perang Dunia Kedua.


Kolam Air Panas Poring – Tempat menarik yang sangat menarik untuk dilawati di Kundasang kerana air panasnya adalah berpunca daripada aliran air panas gunung. Kemudahan yang lengkap di sini sesuai untuk bersantai dan berkelah bersama keluarga.


Ladang Teh Sabah – Destinasi percutian seperti di Cameron Highlands. Pengunjung boleh melihat sendiri keindahan ladang teh di sini dan juga boleh melakukan aktiviti lain seperti meredah hutan di Taman Rekreasi Sapaon atau mendaki ke puncak Bukit Kamunsu. Pilihan penginapan murah dan eksklusif juga terdapat di sini bersama dengan tawaran pakej aktiviti menarik untuk para pengunjung.


Spa Ikan di Sungai Moroli – Satu tempat menarik di Sabah yang terletak di Ranau untuk merasai sendiri pengalaman di’urut’ oleh ikan-ikan kelah di sini. Destinasi spa ikan kelah ini juga turut dikenali dengan nama tempatannya (Khadazan Dusun) iaitu Tagal Luanti Sungai Moroli.


Ranau Paragliding Park – Lokasinya adalah di Lohan yang berada di antara Ranau dan Poring. Kalau memandu dari Kota Kinabalu memakan masa 2 jam lamanya. Pengunjung boleh merasai sendiri pengalaman sukan pragliding ini yang diuruskan oleh pihak yang bertauliah.


Pekan Kundasang & Pekan Nabulu – Dua destinasi ini sangat sesuai untuk pelancong yang ingin mencari buah-buahan segar serta barangan cenderahati.


Strawberry Park Mesilau – Destinasi pelancongan yang seakan-akan seperti di Tanah Tinggi Cameron di mana pengunjung boleh melihat kebun-kebun pokok strawberi.


Mesilau Nature Park – Satu tarikan pelancongan flora dan fauna yang sangat terkenal di Sabah bagi mereka yang ingin mendekatkan diri dengan alam semulajadi. Kawasannya sejuk dan antara aktiviti menarik yang boleh dilakukan adalah melihat burung-burung liar, junggle trekking dan canopy walk.


Rumah Terbalik Tamparuli – Sekiranya bercuti ke Kundasang, jangan lepaskan peluang untuk singgah di Rumah Terbalik yang terletak di Tamparuli. Dari luar rumahnya kelihatan bumbung di tanah dan di dalamnya pula, segala hiasan samaada perabot atau meja adalah tunggang terbalik.


Miki Survival Camp – Destinasi percutian yang sesuai untuk mereka yang lasak serta sukakan aktiviti-aktiviti hutan seperti berkhemah, junggle trekking dan sebagainya.


Tempat Menarik di Sandakan

tempat-menarik-di-sandakan sabah 2017
Pulau-Pulau Penyu
– Terdiri daripada 3 buah pulau iaitu Pulau Selingan, Pulau Gulisan dan Pulau Bakkungan Kecil. 3 pulau ini menjadi tempat pendaratan penyu-penyu setiap tahun dan sering menjadi tumpuan pelancong untuk melihat penyu bertelur.


Pulau Lankayan – Destinasi pulau percutian untuk menyelam yang sangat popular yang terletak di Laut Sulu, Sandakan. Pulau Lankayan terkenal dengan aktiviti scuba diving kerana di sini merupakan habitat untuk hidupan marin yang menarik seperti giant grouper dan leopard shark.


Sepilok Orangutan Rehabilation Centre – Berkeluasan lebih 40 km persegi, kawasan pemuliharaan ini menempatkan orang utan samaada yang masih kecil atau yang sudah dewasa. Santuari ini mengekalkan ciri-ciri habitat asli orang utan dan pengunjung berpeluang berinteraksi dengan haiwan ini dengan lebih dekat.


Rainforest Discovery Centre (RDC) – Merupakan pusat pembelajaran yang sangat ideal untuk mengenali flora dan fauna di Sabah. Di sini juga terletakkan pusat pemuliharaan orang utan dan antara aktiviti menarik yang boleh dilakukan di sini ialah canopy walk, memerhati burung dan melihat pokok-pokok hutan hujan tropika.


Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary – Santuari yang terletak di kawasan paya bakau tepi laut di Labuk Bay, Sandakan ini menempatkan monyet belanda ( Proboscis Monkey) dan boleh dikunjungi oleh orang ramai. Terletak kira-kira satu jam perjalanan dari Airport Sandakan.


Sandakan Memorial Park – Taman Peringatan Sandakan ini merupakan kawasan yang menyaksikan lebih 2000 askar British dan Australia yang terkorban ketika era penjajahan Jepun pada Perang Dunia Kedua.


Gomantong Cave – Terdapat dua buah gua yang boleh diterokai oleh pengunjung di sini iaitu Simud Putih (Gua Putih ) dan Simud Hitam (Gua Hitam). Gua-gua ini juga menjadi tempat pemeliharaan sarang burung layang-layang. Kemudahan papan jalan kaki yang ada di sini memudahkan pengunjung untuk menerokai gua. Chalet (Gomantong Rainforest Chalet) untuk mereka yang nak bermalam juga ada di sini.


Agnes Keith House – Rumah seorang penulis (Agnes Newton Keith) yang hebat yang kini menjadi muzium menempatkan sebuah rumah lama berserta dengan galeri yang menceritakan tentang kehidupan penulis ini dulu-dulu. Penulis ini banyak meghasilkan buku-buku yang popular dan secara tidak langsung mempromosikan negeri Sabah ke peringkat dunia.


Borneo Sun Bear Convension Centre – Pusat pemuliharaan yang menempatkan beruang matahari ( juga dikenali dengan beruang madu) yang semakin terancam populasinya di Sabah. Beruang ini merupakan spesis beruang yang terkecil dan tangkas memanjat pokok.


St Micheal and All Angles Church – Gereja lama yang mempunyai rekabentuk lama Inggeris yang masih kekal di Sandakan selepas Perang Dunia Kedua.


Puu Jih Shih Buddhist Temple – Sebuah tokong buddha yang terletak di atas bukit. Panorama dari tokong ini yang memaparkan bandar Sandakan dan Laut Sulu memang sangat cantik.


Tempat Menarik di Tawau

tempat menarik di tawau sabah

Taman Bukit Tawau – Tawau Hills Park ini mempunyai pokok-pokok hutan yang besar dan tinggi. Di sini juga terletak pokok hutan tropika yang menjangkau 80 meter tingginya dan sering menjadi kawasan kajian para peneroka. Pengunjung juga boleh berkelah di kawasan air terjun di sini iaitu Air Terjun Table dan Air Terjun Bukit Gelas. Terdapat juga sebuah kebun orkid yang menempatkan pelbagai spesis jenis orkid liar.


Muzium Koko Teck Guan – Satu-satunya muzium sebegini di Malaysia yang menceritakan industri perusahaan koko di Tawau. Di muzium ini pengunjung boleh melihat tempat memproses koko dan kilangnya di samping membeli pelbagai jenis produk-produk koko yang dijual seperti jem coklat dan juga minuman koko segera.


Pasar Tanjung Tawau – Satu tempat menarik di Tawau, Sabah untuk shopping makanan laut kering seperti rumpai laut kering, ikan masin, buah-buahan, sayur mayur, pakaian dan juga kraftangan tempatan. Di dalam pasar ini menempatkan lebih 6000 gerai yang diusahakan oleh orang tempatan.


Resort Sungai Balung – Terletak kira-kira 40 minit perjalanan darat dari Lapangan Terbang Tawau dan resort ini sangat ideal bagi mereka yang inginkan percutian yang dikelilingi dengan hutan dan juga sungai. Terdapat kemudahan lain di resort ini seperti kolam renang, restoran dan dewan yang sesuai sebagai destinasi teambuilding.


Batu Bersusun di Sungai Balung – Di sini terkenal dengan susunan secara semulajadi bongkah-bongkah batu gunung berapi berbentuk pentagon yang dipercayai berusia lebih 26,000 tahun.


Maliau Basin – Destinasi riadah yang ideal dan agak terpencil lokasinya untuk mereka yang gemarkan air terjun dan kawasan hutan. Aktiviti menarik yang boleh dilakukan di sini ialah meneroka hutan, melihat burung liar serta mandi air terjun.


Hutan Simpan Bukit Gemok – Destinasi tarikan flora dan fauna yang terletak kira-kira 30 minit memandu dari bandar Tawau. Aktiviti yang paling popular di sini ialah junggle trekking mendaki bukit serta melalui Canopy Walk Titian Selara yang terletak di puncak.


Balung River Eco Park – Destinasi percutian di hutan hujan tropika yang sangat popular dan juga sering menjadi lokasi untuk kem korporat. Yang menariknya, chalet di sini dibina dengan menggunakan batu sungai serta daripada pokok balak tempatan. Antara aktiviti menarik untuk dicuba di sini ialah meredah hutan, melihat burung, berbasikal, hiking dan juga makan buah-buahan yang segar.


Monumen Menara Loceng – Monumen bersejarah yang berusia lebih satu dekad ini menjadi bukti kewujudan pemerintahan Inggeris di Tawau sebelum mencapi kemerdekaan.


Tugu Peringatan Jepun – Tugu peringatan dan tapak perkuburan Jepun ini menjadi satu tempat bersejarah di Tawau yang menjadi bukti penjajahan tentera Jepun di sini dahulu. Sering dikunjungi oleh warga-warga Jepun terutamanya mereka yang mempunyai talian persaudaraan dengan tentera yang telah terkorban.


Tugu Peringatan Kalabakan –  Terletak lebih 100 km dari bandar Tawau, tugu peringatan ini dibina pada tahun 1969. Ia merupakan monumen bagi memperingati kehilangan sebelas perajurit negara kita yang menjadi korban ketika peristiwa konfrontasi Indonesia-Malaysia.


Tempat Menarik di Beaufort

tempat-menarik-di-tawau-sabah-2017
Pulau Tiga
– Destinasi percutian ini terkenal dengan keindahan khazanah darat dan lautnya. Destinasi ideal untuk mereka yang sukakan aktiviti meredah hutan, melihat burung, serangga hutan, reptilia dan tidak ketinggalan juga untuk aktiviti scuba diving. Pulau Tiga juga pernah menjadi lokasi penggambaran rancangan realiti TV antarabangsa iaitu Survivor.


Weston Wetland Park – Terletak kira-kira 100 km dari bandar KK, di sini pengunjung berpeluang mencuba aktiviti river safari untuk melihat binatang-binatang eksotik yang terkenal di kepulauan Borneo seperti monyet belanda ( proboscis monkey), kelip-kelip, long tail macaques dan tumbuh-tumbuhan liar di sepanjang sungai.


Tamu Pekan Beaufort – Kalau anda di pekan Beaufort pada hari Sabtu, jangan lupa untuk singgah di pasar minggu ( tamu ) dan melihat sendiri barangan harian dan pilihan cenderahati untuk dibeli.


Sungai Padas – Destinasi yang popular di Beaufort untuk mereka yang sukakan sukan air yang mencabar. Di sini terkenal sebagai lokasi White Water Rafting dan memang seronok kalau berkunjung ke sini bersama rakan-rakan.


Starcevich Memorial – Tugu peringatan yang sangat popular di sini bagi mengenang jasa prebet Thomas Stacevich yang berasal dari Australia terhadap Beaufort ketika era Perang Dunia Kedua.


Garama Wetland – Merupakan sebukan tarikan pelancongan ecotourism yang menjadi habitat untuk binatang-binatang yang jarang dijumpai di tempat lain. Cara terbaik untuk menikmati keindahan alam semulajadi di sini ialah dengan menaiki cruise di Sungai Gurama.


Klias Wetland – Terletak di timur Beaufort dan merupakan satu lagi tarikan pelancongan ecotourism yang ada di sini. Klias Wetland merupakan sebuah hutan paya bakau yang menempatkan beberapa binatang Borneo yang terkenal seperti proboscis monkey dan juga orang utan. Pengunjung boleh menaiki bot di waktu petang untuk melihat binatang-binatang ini dan juga kelip-kelip pada waktu malam.


Tarikan Pulau-pulau di Sabah

pulau di sabah yang menarik 2017
Selain pulau-pulau yang dinyatakan di dalam setiap kawasan di atas, di bawah juga merupakan beberapa lagi tempat menarik di Sabah di kawasan pulau yang sangat menarik untuk dilawati samaada untuk bercuti atau untuk berbulan madu.


Pulau Kapalai – Pulau kecil ini terletak di antara Pulau Mabul dan Pulau Sipadan. Yang paling menarik di sini adalah terdapat sebuah perkampungan resort di atas air dan dikelilingi dengan air laut yang jernih membiru serta terumbu karang yang cantik yang boleh dilihat dasarnya terus dari atas.


Pulau Sipadan – Boleh dilabelkan sebagai pulau yang paling popular di Sabah dan sering menjadi tapak penggambaran untuk Dicsovery Channel, National Geographic atau untuk penggambaran klip lagu. Fenomena alam yang sering menjadi kegilaan penyelam profesional di sini ialah untuk melihat keindahan fenomena barracuda tornado.


Pulau Mabul – Selain keindahan hidupan marin yang ada di sini, Pulau Mabul juga merupakan satu destinasi percutian yang sangat ideal untuk mereka yang nak berbulan madu kerana di sini terdapat resort atas air atau juga dikenali dengan Mabul Water Bungalow. Memandangkan kedalaman air lautnya yang boleh dikategorikan sebagai tidak terlalu dalam maka ianya sesuai untuk mereka yang baru bermula dengan aktiviti scuba diving.


Pulau Mataking – Pulau ini terletak tidak jauh dari Pulau Sipadan dan kira-kira 40 minit dari Semporna, Sabah. Kejernihan air laut dan lokasi resort yang betul-betul di tepi pantai membuatkan Pulau Mataking sering menjadi destinasi pilihan pelancong luar untuk honeymoon. Di sekitarnya juga terdapat beberapa tapak menyelam untuk melihat terumbu karang dan hidupan marin di sini.


Bohey Dulang – Struktur pulau berteluk yang dikelilingi dengan beberapa pulau berbukit lain serta airnya yang membiru membuatkan Bohey Dulang merupakan satu destinasi percutian di kepulauan Sabah yang sangat unik. Pelancong yang melancong ke sini pasti tidak akan lepaskan peluang untuk mendaki dan mengambil gambar panorama pulau dari puncak.


Pulau Layang-Layang – Pulau kecil ini mempunyai resort yang betul-betul mengadap laut dan di tepi pantai. Dan yang paling membuatkan pengunjung teruja di sini ialah mereka boleh melihat ikan-ikan berenang di hadapan balkoni resort samaada ikan kecil atau hidupan marin menarik lain seperti pari dan anak-anak ikan yu.


Memang sungguh banyak tempat menarik di Sabah !

Sabah memang satu negeri yang sangat besar dan mempunyai pelbagai tarikan pelancongan terutamanya yang bersumberkan alam semulajadi dan flora fauna. Ada beberapa lagi tempat menarik di Sabah yang belum dikongsikan di atas terutamanya di kawasan Kudat, Keningau, Lahat Datu dan Keningau. Semoga memberi inspirasi dan idea kepada pembaca untuk makan angin di Sabah kelak. Wassalam.

  • 356
    Shares