Pinjaman Peribadi, Loan 10K, dapat 10K!

Promo Raya dgn Kadar Terendah!

10+ Aktiviti-aktiviti Terbaik Di Pulau Mataking Sabah, Malaysia

Pulau Mataking sebenarnya terdiri daripada dua pulau, iaitu Kecil dan Besar. Pulau-pulau ini disambung melalui satu bar pasir. Bar pasir ini menawarkan kepada pengunjung pengalaman unik seolah-olah berjalan di atas air. Pulau Mataking ialah tempat yang terbaik untuk bersantai kerana airnya yang jernih, pantainya yang berpasir putih dan resortnya yang bertaraf tinggi. Ia juga destinasi yang terunggul bagi pasangan yang berbulan madu.

Dari bulan Mei ke Ogos, pengunjung mungkin cukup bertuah untuk melihat penyu Hijau dan Hawksbill yang menetaskan telur mereka di atas pantai. Terdapat sebuah sekolah selaman yang menawarkan selaman yang hebat di pelbagai tapak yang cantik di kawasan tersebut, terutamanya di sekeliling Pulau Mataking sendiri dan juga di pulau-pulau yang berdekatan seperti Pandanan, Bohayan, Buhai Dulang, Kelapuan, Timba-Timba dan Pom Pom.

Pulau ini terletak kira-kira 40 minit melalui perjalanan bot dari sebelah timur Semporna di mana keamanan dan kesunyian Resort Reef Dive yang mewah menanti para pengunjung. Dari Pulau Mataking mereka juga boleh menikmati selaman makro yang mudah, ringkas dan pelbagai dan juga percutian satu hari ke Pulau Sipadan yang terkenal di seluruh dunia, yang terletak hanya 80 minit dari pulau Mataking dengan perjalanan bot laju. Baca seterusnya untuk pakej Pulau Mataking yang terbaik.


10+ Aktiviti-aktiviti Terbaik Untuk Dilakukan Di Pulau Mataking Malaysia

1. Pusat penetasan telur penyu

Ketika musim bersarang/bertelur penyu, pengunjung boleh melihat penyu bertelur di atas pantai Pulau Mataking Sipadan Sabah dan anak-anak penyu dibebaskan ke dalam lautan dari pusat penetasan pulau ini.


2. Pusat perlindungan burung merak

Pulau ini mempunyai pusat perlindungan burung merak yang merupakan tarikan yang popular di kalangan pengunjung.


3. Menyelam scuba

Pulau ini sendiri berkongsi Terusan Alice (Alice Channel) yang sama, berkedalaman 100 meter dengan Pulau Sipadan yang berjiran, menawarkan keajaiban di bawah dasar air.

Tapak selaman untuk dijelajahi di sini termasuk Eel Garden, Coral Garden, Nudibranch Garden, Turtle Playground, Lobsters Lair dan Hump Head Point. Perairan di sini didiami oleh spesies eksklusif terumbu termasuk staghorn dan terumbu otak (brain corals). Rainbow runner, leaf fish, sweetlip, goby dan kadang-kadang ikan jerung paus juga boleh dilihat dalam penghijrahan di perairan ini.


4. Menyelam permukaan (Snorkelling)

Mereka yang tidak ingin menjelajah terlalu dalam, boleh menyewa peralatan menyelam permukaan daripada pusat selaman dan sukan air dan menjelajah perairan cetek di luar persisiran pantai. Menyelam permukaan di sekitar Pulau Mataking sememangnya salah satu tapak yang terbaik di Malaysia, oleh kerana jarak penglihatan yang tinggi, kepelbagaian terumbu karang dan kehidupan marin dan perairan yang cetek. Ia juga berkemungkinan untuk membawa “safari menyelam permukaan” lebih jauh keluar dari laut untuk menjelajah tempat yang lain dengan topeng dan fin.


5. Berkayak lautan

Pulau ini merupakan salah satu daripada kawasan ini yang menawarkan sukan berkayak lautan sebagai suatu aktiviti. Kayak Lautan boleh disewa di resort dan pengunjung dengan mudahnya boleh mendayung di sekitar pulau yang kecil ini dalam salah satu kayak ini. Dayung ASL atau bot Kookaburra juga boleh disewa di sini.


6. Urut Spa

Jamu Spa akan mengapungkan pengunjung ke perjalanan yang menenangkan melalui rawata spa yang mencantikkan, menyembuh dan menyelesakan. Dengan tetapan tenang di Pulau Mataking, pengunjung akan mendengar ombak laut yang berdekatan sementara mereka duduk di dalam Jacuzzi Jamu dan menenangkan diri mereka.


7. Jelajah hutan (Jungle Trekking)

Separuh daripada pulau ini telah dipelihara dalam bentuk semula jadinya dan hutan tropikanya yang tebal merupakan habitat kepada pelbagai haiwan dan burung kecil. Terdapat laluan di dalam hutan ini yang akan membolehkan pengunjung menjelajahnya atas keselesaan mereka dengan bantuan seorang pembimbing pada waktu malam.

Ketika waktu siang, pengunjung boleh menjangkakan biawak besar, atau pelbagai spesies burung berwarna-warni yang menjadikan habitat mereka di atas pokok. Pada waktu malam, mereka akan dikelilingi oleh kelip-kelip. Sekiranya bertuah, mereka juga boleh melihat penyu bertelur di atas pantai.


8. Ambil bahagian dalam program pemuliharaan

Resort Reef Dive mempunyai pelbagai inisiatif untuk membantu memulihara alam sekitar, terutamanya ekosistem terumbu karang yang terdedah kepada ancaman. Pengunjung boleh bertanya di resort bagaimana mereka boleh mengambil bahagian dalam projek-projek seperti ini. Pejabat pos dasar laut – satu-satunya di Malaysia dan hanya salah satu daripada empat di dunia – merupakan salah satu daripada inisiatifnya.

Selain daripada memberikan cara untuk menghantar kad ucapan, peti pos yang terletak di dalam kapal karam yang bertindak sebagai terumbu karang, menjadi habitat pelbagai makhluk lautan dan tempat untuk terumbu berkembang. Dengan kerjasama Reef Ball Asia resort ini juga telah mula membina dan menanam “bola terumbu,” yang direka khas untuk struktur terumbu buatan yang direka khas, dalam perairan di seluruh pulau. Ini berfungsi sebagai habitat ikan dan juga merupakan tempat bagi terumbu untuk melampirkan dirinya. Ini membolehkan alam sekitar untuk membina semula terumbu yang dimusnahkan pada masa silam oleh amalan yang menjejaskan seperti perikanan bom.

Ladang Terumbu Buatan dan Ladang Terumbu Karang merupakan dua projek pemuliharaan dasar laut yang menyasarkan untuk membina semula di sekitar Pulau Mataking. Terumbu Buatan merupakan struktur kayu yang menarik kumpulan ikan yang besar sementara ia mencari tempat teduh daripada pemangsa. Di Ladang Terumbu Karang, pelbagai spesies terumbu sedang diternak secara aktif untuk transplan ke kawasan yang lain di sekitar. Beberapa terumbu ini juga mungkin akan dijual untuk membina semula terumbu yang rosak di kawasan-kawasan yang lain seperti Filipina, Fiji, Tonga dan Indonesia.


9. Panjat menara jam untuk pemandangan siang & malam (matahari terbenam & terbit)

Untuk pemandangan Pulau Mataking yang panoramik, panjat menara jam berketinggian 20 meter di mana pengunjung boleh melihat sejauh pulau-pulau yang berada berdekatan, termasuk Pulau Timba Timba, Pulau Pom Pom dan Pulau Bohey Dulang.


10. Berkelah

Sebuah bar pasir menyambungkan Pulau Mataking Kecil ke pulau utama dan ia merupakan tapak terbaik untuk perkelahan.


11. Hantar surat di dasar laut

Pengunjung sebenarnya boleh menghantar surat di dasar laut! Pejabat Pos Bawah Air, yang boleh diakses dari Pulau Mataking di atas tapak yang bergelar The Wreck, dibina di atas bot nelayan karam yang juga bertindak sebagai terumbu karang. Dan ini bukan sahaja untuk menunjuk-nunjuk. Sudah tentunya, mereka juga akan memerlukan penutup kalis air khas untuk surat dan cop yang boleh dibeli dari kedai di pulau ini. Surat ini boleh juga dihantar ke luar negara. Ini satu-satunya Pejabat Pos Dasar Laut di Malaysia!


12. Jelajah Pulau ke Pulau

Laut di sekeliling Pulau Mataking Sabah dipenuhi dengan pulau-pulau yang lebih kecil, terpencil dan pengunjung boleh meluangkan sehari di bawah sinaran matahari, mengembara dari satu pulau ke pulau yang lain dan menyelam permukaan (snorkelling) di perairan sekelilingnya. Resort Reef Dive menawarkan jelajah pulau ke pulau ke pulau berdekatan di Pandanan, Bohayan dan Timba-Timba, dan juga jelajah untuk memancing dan ladang rumpai laut dan perkampungan memancing yang berdekatan. Jelajah memancing juga tersedia.


Resort Pulau Mataking:

 1. Resort Reef Dive Pulau Mataking

Resort ini satu-satunya resort di Pulau Mataking yang menawarkan penginapan ringkas untuk pengunjung. Sungguhpun kelengkapan resort ini ringkas, tetapi ia lengkap dan kemudahan-kemudahan di resort ini juga akan memuaskan hati pengunjung kerana terdapat pelbagai aktiviti yang ditawarkan oleh pihak resort. Dengan pemandangan laut yang indah, ini merupakan destinasi penginapan yang terbaik bagi pengunjung.

5/5 - (1 vote)

Anda Mungkin Berminat

10+ Tempat Menyelam Terbaik Dan 9+ Aktiviti-Aktiviti Yang Patut Dilakukan Di Pulau Kapalai

Pulau Kapalai merupakan sebuah destinasi yang menarik untuk dilawati. Walaupun ia dipanggil sebuah pulau ia sebenarnya sebuah bar pasir yang terletak di Terumbu Ligitan...

Arcadia Beach Resort – Resort Terbaru di Semporna

Alangkah seronoknya dapat bersantai di tepi pantai bersama keluarga mahupun rakan-rakan, melupakan stress kerja dan traffic jammed di ibu kota, bukan? Semporna, Sabah amat...

6 Tempat Makan Paling Sedap di Semporna Untuk Anda Cuba!

Semporna, Sabah amat terkenal dengan keindahan pulau dan air laut yang jernih. Maka, tidak hairanlah Semporna mempunyai masakan laut (seafood) yang sedap sehingga menjilat...

10+ Aktiviti Menarik Yang Mesti Dibuat Di Pulau Pom Pom

Pulau Pom Pom merupakan sebuah kepulauan terumbu yang indah di negeri Sabah yang merupakan destinasi yang hebat untuk pengunjung yang mengingingkan percutian yang sukar...

Bercuti Di Semporna Nusakuya Resort, Memang BEST!

Bercuti di dalam Malaysia memang menjamin pengalaman yang menarik kepada para pelancong. Banyak sungguh tempat-tempat menarik yang boleh di pergi untuk menenangkan fikiran dan...

Top 12+ Aktiviti Yang Menarik Di Pulau Mabul Sabah

Pulau Mabul Sabah merupakan sebuah pulau kecil berbentuk bujur yang dikelilingi oleh pantai berpasir dan terletak di barat daya sebuah terumbu 200 hektar yang...
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Hubungi Kami

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x