Nasi Dagang Kelantan di Kg Baru


Baru-baru ni sambil menunggu guest datang kat KLCC, saya sempat ke Kg Baru untuk lunch dan duk usyar-usyar kedai makan best di KL ni, terjumpa lah satu kedai masakan Kelantan dan yang paling menarik minat saya ialah nasi dagang Kelantan kuah ikan tongkol (aka ikan aya).

Banyak kali dah ke sini dan kalau 3 minggu lepas saya terjah Nasi Lemak Antarabangsa. Fuh sekali tengok lauk-pauk yang berderet depan mata jadi rambang mata dibuatnya. Sampai rasa nak makan semuanya !Lauk tengahari pun boleh tahan banyak dan nampak menyelerakan. Selain tu kat sini jugak banyak kuih muih tradisional Negeri Kelantan seperti pulut dakap, pulut manis, lompat tikam dan macam-macam lagi.

nasi dagang kelantan kl

Dah lama sebenarnya tak pekena nasi dagang. Teringat pulak kat kesedapan Nasi Dagang Mak Ngah dan Nasi Dagang Pak Din kat Terengganu. Nasi dagang kelantan ni rupa dia lain sket, ada tompok-tompok hitam dalam nasi dagang tu. Kalau nasi dagang terengganu lebih putih dan aroma dia lain sket.

Nasi dagang Kelantan ikan tongkol memang best

nasi dagang sedap di kl

Tu dia, NASI DAGANG BANJIR onne !! Siap dengan ikan tongkol dan telur ayam sebiji. Tak pernah-pernah saya makan nasi dagang dengan telur. Sekali duk ceduk ceduk lauk terjumpa pulak telur. Cam tu rupanya kuah Nasi Dagang Kelantan. First time makan nasi dagang ada telur. Tapi layan jugak !

Orang kata nasi dagang ni berasal dari Kelantan dan ada yang cakap dari Terengganu. Yang mana agaknya? tak kisahlah apa pun tentang sejarah nasi dagang Kelantan atau Terengganu asalkan rasa dia sedap dan jangan duk berbalah pasal benda yang kecil.

makanan kelantan breakfast kl

Yang ni pulak kerabu kaki ayam. Dah lama tak pekena kerabu kaki ayam ni. Baru tau kat sini pun ada. Lama dah mengidam nak pekena ni. Entah rasa dia sedap ke tidak kena lah rasa !! Teruskan baca ! Tapi yang pasti sekali pandang memang nampak menyelerakan. ni RM2 semangkuk. Mahal ke murah? hermm

nasi kerabu best kl

Ini dia nasi kerabu !! Tapi bukan saya yg order. Wife yang mengidam sangat tu. Kalau dari presentation dia dengan siap daging bakar memang nampak menyelerakan ! Dan seddap !! TAPI !! Memandangkan nasi kerabu ni bukan kali pertama saya makan dan wife pun orang Klate, kami bersetuju dan bersependapat sambal nasi kerabu dia agak manis dan kureng umpph !!

masakan kelantan makan pagi kl

Berkenaan Nasi Dagang pulak, Nasi dia memang BOLEH TAHAN lembut dan sedap, dan kuah dia agak lain sikit daripada kuah yang biasa saya makan di Terengganu. Dan pendapat saya acar timun dia yang paling best !! Yang lain okay lah. Kerabu kaki ayam semangkuk tu dalam RM 2. Harga okay tapi bagi saya masih kurang KICK dan POWER !! Sorry to say!

restoran makanan kelantan kl

Secara keseluruhannya kedai makan Chunburi Seafood di Kg Baru ni menyediakan masakan dan lauk dari Negeri Kelantan yang banyak variasi. Ni bari first time datang, kalau tang nasi dagang, saya suka dan kalau bab nasi kerabu saya kureng sket. Kami juga order sebungkus sup campur. Sup dia memang best !! Pure dan asli macam makan di Kota Bhari atau Tumpat.

restoran chanburi seafood kampung baru

Inilah dia kedainya. Kalau datang Kg Baru ni terletak kat simpang tiga sebelah kedai prepaid tu. Time kami datang lunch sini memang agak ramai jugak. Memandangkan lokasi ni dekat je dengan homestay saya kat KLCC, mungkin akan datang lagi untuk makan lauk lain pulak.

Keseluruhan kami bayar RM 25 untuk 1 nasi dagang kelantan ni, 1 nasi kerabu daging bakar, kerabu ayam, sup campur dan 2 teh ais. Bagi saya dengan lokasi hot macam ni dan dalam KL pulak tu, kira boleh diterimalah kan. Selamat mencuba Nasi dagang Kelantan di Chunburi Seafood.

Lokasi dan koordinat untuk Warung Nasi Dagang Kelantan di Kg Baru : lat/lng: 3.162145,101.705353. Selamat mencuba !


28
Sila Komen / Kongsi Tips

avatar
newest oldest most voted
Hazman Fadzil
Guest
Hazman Fadzil

Kalau tengok bekas lauk pauk yang besar tu mesti buat rasa teruja nak makan…..

Ila Halilah
Guest
Ila Halilah

Menariknya nasi dagang tu. Terliuq pula malam2 ni. Wajib cuba ni balik kampung nanti.

Noriza Rahman
Guest
Noriza Rahman

Sedapnya nasi dagang tu, hari sabtu pun buka kan?

ohcikgu
Guest
ohcikgu

Kerabu kak8 ayam tu memang feveret woo..

maria
Guest
maria

makk aii…gagahnya periuk besar2 tu, Kalau saya pun mesti rambang mata.
tapi kalau kurengg tu rasa macam kureng la sket dengan presentation periuk belanga tu…
nasiblah tempat saya ada jugak nasi dagang kelantan yang best.’tapi di hatiku tetap nasi dagang terengganu yg best..hihi.
jangan mareee

Hafizul
Guest
Hafizul

perghhhh…terliur la pulak..sekurang-kurangnya terubat rindu sikit org duk KL dengan masakan ni..huhu

sensasi2020
Guest
sensasi2020

Semenjsk berpindah drp KB ke KL belum perkena nasi dagang dgnnlauk ike aya. Teringin jgk la…. nsk rasd do KL tp tak tau tempat.