Pinjaman Peribadi, Loan 10K, dapat 10K!

Promo Raya dgn Kadar Terendah!

Pulau Aur, Tempat Menarik Di Mersing Johor

Pulau Aur terletak di sebelah timur Mersing, Johor. Ia diisyhtiharkan sebagai Taman Marin pada tahun 1994 di bawah Taman Marin Sultan Iskandar, yang terdiri daripada 13 pulau dalam 6 kluster pulau seperti Pulau Tinggi, Pulau Aur, Pulau Pemanggil, Pulau Besar, Pulau Sibu dan Pulau Rawa. Terdapat pelbagai spesies kehidupan marin di dalam laut. Anda juga boleh melihat kapal layar yang berlabuh dekat dengan Pulau Aur, dan anda akan terpegun dengan keindahan alam semula jadi di sini.

Terdapat lebih daripada 20 tapak menyelam di sekitar Pulau Aur. Tapak yang paling terkenal termasuk Rayners Rock, Turtle Bay dan Pinnacles dengan kedalaman daripada 7m ke 67m dan jarak penglihatan daripada 15m ke 25m.


4+ Aktiviti-Aktiviti Yang Wajib Cuba Di Pulau Aur Mersing Johor

 1. Menyelam Scuba (Scuba Diving)

Pulau Aur - Menyelam Scuba (Scuba Diving)

Terdapat kira-kira 20 tapak selaman di Pulau Aur. Yang paling popular ialah Rayners Rock, Pualu Lang, Turtle Bay, Pinang dan Pinnacles (terdapat 3 tapak di sini). Kebanyakan operator selaman tidak pergi ke Pinang dan Pinnacles atas sebab jarak. Pulau Lang bagus untuk selaman waktu malam. Kedalaman air bermula dari 7m ke 67m. Secara purata, jarak penglihatan ialah kira-kira 15-25 meter. Spesies ikan yang unik boleh dijumpai di tapak-tapak selaman di Pulau Aur seperti Napoleon Wrasse, Bat Fish, Big Grouper, Angel Fish, Moray Eel, Barracuda, Jack dan Trigger Fish. Musim selaman ialah di antara April dan Oktober. Waktu terbaik untuk melihat ikan pari Manta ialah dari September ke pertengahan November. Jerung Paus juga pernah dilihat di Rayners Rock.


2. Melawat Perkampungan Tempatan di Pulau Aur

Melawat Perkampungan Tempatan di Pulau Aur

Rancang lawatan ke perkampungan utama di Pulau Aur dan Kampung Telik Berhala dengan bot. Perkampungan mempunyai sekolah, pasar mini, balai polis dan sebuah jeti. Pekerjaan yang utama di perkampungan ini ialah nelayan. Anda akan didedahkan kepada gaya hidup masyarakat tempatan.


3. Jelajah Hutan (Jungle Trekking)

Jelajah Hutan (Jungle Trekking)

Dari Kampung Berhala, perkampungan yang berhadapan dengan Pulau Dayang, anda boleh berjalan kaki melalui laluan yang baik ke belakang batu besar sehingga anda tiba di tapak monolit. Kemudian berhati-hati dengan pendakian kerana permukaan batu mungkin licin, tetapi ada sebuah laluan pejalan kaki dari Kampung Berhala, dengan tangga yang berkeadaan baik di sepanjang perjalanan. Laluan ini mengambil kira-kira 1 jam setiap perjalanan dan juga membawa anda ke pemandangan menarik jadi bawa sedikit air dan kamera untuk perjalanan yang lebih lama daripada dijangka!


4. Ambil gambar yang cantik

Pulau Aur - Ambil gambar yang cantik

Pulau-pulau ini mempunyai landskap yang cukup indah: batu gergasi (yang terbesar di Pulau Aur dipanggil Batu Cina), yang diliputi oleh tumbuhan hijau, dan dikelilingi oleh pasir putih dan perairan yang hijau.


Resort Pulau Aur:

1. Sebukang Bay Resort

Sebukang Bay Resort

Sebukang Bay Resort merupakan satu-satunya resort yang dibuka di Teluk Sebukang, di mana ciri istimewanya ialah ia tidak mempunyai sambungan internet supaya pengunjung boleh menenangkan diri tanpa perlu risau dengan tiadanya teknologi. Penginapannya biasa sahaja, tetapi cukup selesa untuk seisi keluarga. Para pengunjung juga boleh menyewa kemudahan sukan air di resort ini.


2. Bluewater Holidays Resort

Bluewater Holidays Resort

Resort ini dimiliki oleh orang yang memiliki Bluewater Ferry di Mersing yang hampir memonopoli laluan feri di pulau-pulau yang berhampiran. Penginapannya ringkas dan bercorak Melayu, dan ia juga menyewa aktiviti air seperti menyelam permukaan.


3. Aur Mawar Resort

Aur Mawar Resort

Resort ini merupakan kemudahan penginapan berciri hotel yang ringkas dan murah di Pulau ini. Ia mempunyai kelengkapan yang mudah, dan dikendalikan sepenuhnya oleh rakyat Malaysia.

 

4.3/5 - (3 votes)

Anda Mungkin Berminat

11 Aktiviti & Tempat Menarik Di Pulau Babi Besar Mersing

Pulau Babi Besar terletak 15km di luar persisiran pantai di sebelah timur daerah Mersing di Johor. Ia dikelilingi oleh berbilang pulau-pulau kecil dan merupakan...

17+ Aktiviti & Tempat Menarik Di Pulau Rawa Johor

Pulau ini diberi nama Rawa, bersempena dengan nama Melayu tempatan bagi burung merpati putih atau secara terperincinya burung merpati “Pied Imperial” (Ducula bicolor) yang...

10 Tempat Makan BEST Di Mersing

Antara perkara yang menjadi topik hangat setiap kali pergi bercuti adalah “nak makan di mana?”. Momen ini pastinya pernah dilalui oleh kebanyakan orang. Bagi...

10 Homestay Berbaloi di Mersing , Buatkan Tetamu ‘Happy’

Terkenal sebagai sebuah pusat tarikan yang memudahkan urusan melawat pulau-pulau terkenal di Johor, Mersing merupakan sebuah daerah yang sering kali disinggah oleh pelancong tidak...

15+ Tempat Best & Aktiviti Di Pulau Tinggi Johor

Pulau Tinggi merupakan salah satu kepulauan di Malaysia yang paling tidak dibangunkan dengan persekitaran yang menawan dan keindahan yang memegunkan. Pulau yang terpencil ini...

5+ Tempat Menarik Dan 8+ Aktiviti Yang Mesti Buat Di Pulau Pemanggil

Pulau Pemanggil terkenal di Malaysia sebagai salah satu tapak memancing yang terbaik, ia terletak 45 kilometer dari Mersing, iaitu lokasi perlepasan ke kebanyakan pulau-pulau...
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Hubungi Kami

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x