Johor Darul Takzim (JDT) boleh dikatakan sebuah negeri yang mempunyai semua jenis tarikan pelancongan baik taman tema, tempat shopping yang menarik, pantai, pulau, air terjun, tempat makan menarik dan macam-macam lagi. Senarai padat tempat menarik di Johor di bawah dipecahkan kepada kategori-kategori tertentu untuk memudahkan anda memilih jenis destinasi percutian yang anda suka.

Dari segi makanan, Johor memang terkenal dengan banyak menu menarik. Kalau bercuti di Johor, bolehlah mencuba menu asam pedas Johor yang sudah tertentu berbeza dengan asam pedas di Negeri Sembilan & Melaka. Semoga informasi di bawah berguna untuk panduan pembaca apabila bercuti ke negeri Johor Darul Takzim kelak.


1. Tempat Bersejarah dan Muzium di Johor

senarai-tempat-menarik-di-johor

Muzium Diraja Abu Bakar

Merupakan bangunan yang tertua yang ada di Johor yang dibina pada tahun 1866. Sebelum ini merupakan Istana untuk Sultan Johor sebelum ditukar menjadi sebuah muzium pada 1892. Dipenuhi dengan pelbagai maklumat dan artifak sejarah yang hebat tentang Keluarga Diraja Johor.

Muzium Kota Tinggi

Kompleks bangunan 2 tingkat yang menempatkan pelbagai bahan sejarah dan artifak tentang negeri Johor dan Kesultanan Melayu Johor.

 

 

Muzium Warisan Tiong-Hua Johor Bahru

Juga dikenali sebagai Chinese Heritage Museum dan merupakan sebuah galeri yang menempatkan informasi dan bahan bersejarah tentang komuniti masyarakat Cina dan pembangunan negeri Johor.

Muzium Nenas

Terletak di Pontian, Johor dan kira-kira sejam perjalanan dari Johor Bahru. Di sini pengunjung berpeluang melihat sejarah warisan nenas dan proses penghasilan produk daripada nenas. Selain pelbagai informasi berkaitan dengan sejarah nenas di galeri, anda juga boleh membeli produk yang dibuat dengan nenas di sini seperti jem dan jus nenas.

Bangunan Sultan Ibrahim

Sebuah bangunan yang dibina oleh kolonial British pada tahun 1940 sebagai sebuah pusat pentadbiran. Kini ianya menjadi satu tarikan pelancongan kerana senibina bangunannya yang sangat klasik dan Inggeris style.

 

 


2. Pulau & Pantai Menarik di Johor

tempat-pelancongan-di-johor

Pantai Desaru

Tempat peranginan di Johor yang tepi pantai yang popular dikalangan warga JB dan juga orang Singapura. Mempunyai beberapa hotel dan resort yang sesuai untuk percutian bersama keluarga. Aktiviti seperti main jetski, parasailing dan naik kereta kuda juga turut tersedia.

Pantai Stulang Laut

Pantai rekreasi yang hanya beberapa km dari bandar JB dan sesuai sebagai tempat santai-santai di tepi laut untuk makan malam seafood di restoran-restoran di sekitarnya.

 

Pantai Lido

Pantai rekreasi yang menjadi tumpuan warga JB untuk bersantai petang-petang melihat keindahan pantai dan matahari terbenam di waktu senja. Dari sini juga anda boleh melihat Singapura di seberang Selat Tebrau.

Teluk Mahkota

Pantai yang berteluk dan juga dikenali dengan Jason Bay ini mengadap Laut China Selatan dan tidaklah sepopular seperti Pantai Peranginan Desaru. Sekiranya anda inginkan satu tempat bercuti tepi pantai yang tidak sibuk dengan orang, di sinilah salah satu tempatnya di Johor. Beberapa penginapan turut ada di sini seperti Tanjung Sutera Resort, Jason Bay Resort dan Mutiara Motor Resort.

Pulau Sibu

Pulau kecil yang boleh anda datang bercuti dan melakukan aktiviti riadah air seperti snorkeling ataupun menyelam. Pulau Sibu terdiri daripada beberapa pulau lain seperti Pulau Sibu Besar, Pulau Sibu Tengah, Pulau Sibu Kukus dan Pulau Sibu Hujung Island. Di sini terdapat resort yang boleh anda menginap ketika bercuti nanti.

 

Pulau Rawa

Sebuah pulau di Mersing, Johor yang popular dengan keindahan hidupan marin dan terumbu karagnya. Destinasi terbaik untuk anda snorkeling dan juga scuba diving. Aktiviti menarik lain yang boleh dilakukan ialah wind surfing, berkayak dan juga berkanu. Terdapat resort di sini untuk menginap seperti Le Club Resort dan Rawa Island Resort.

 

Pulau Dayang

Sebuah pulau yang terdiri daripada Pulau Aur, Pulau Pinang, Pulau Besar dan Pulau Pemanggi. Di sini merupakan destinasi popular untuk mereka yang nakkan aktiviti scuba diving. Hidupan marin di sini memang sangat banyak dan mudah untuk menjumpai ikan seperti spesis jerung, paus ataupun ikan pari.

Pulau Aur

Pulaunya lebih besar berbanding pulau bersebelahannya seperti Pulau Dayang ataupun Pulau Pemanggil. Di sini juga ada resort dan destinasi sesuai untuk aktiviti pulau seperti snorkeling dan scuba diving.

 

 

Pulau Pemanggil

Selain terkenal dengan aktiviti menarik di pulau, di sini juga terkenal di kalangan pemancing laut dalam. Di tengah-tengah pulau terdapat kawasan berbukit dan berhutan untuk aktiviti darat seperti jungle trekking ataupun bercamping. Antara resort paling popular di sini ialah Lanting Beach Resort.

Pulau Kukup

Pulau yang hanya 1 km jaraknya dari tanah besar Johor dan merupakan pulau yang dipenuhi dengan hutan paya bakau dan spesis-spesis haiwan paya bakau. Pulau Kukup juga merupakan hutan paya bakau antara yang terbesar di dunia yang masih kekal asli. Pengunjung boleh ke sini dengan menaiki bot di Jeti Kukup.

 

Pantai Minyak Beku

Sebuah pantai di Batu Pahat, Johor yang lebih untuk bersantai dan melepak bersama kawan-kawan dan keluarga. Di sinilah juga terletaknya sebuah perigi yang dipercayai dipahat oleh tentera siam dan ada juga yang percaya dipahat oleh Hang Tuah dan sahabat-sahabatnya. Oleh sebab telaga ini yang berpahat maka terbitlah nama daerah Batu Pahat.

Pulau Besar

Pulau yang juga dikenali dengan nama Pulau Babi Besar dan bersebelahannya terdapat 2 pulau kecil iaitu Pulau Tengah dan Pulau Hujong.Digazetkan sebagai taman marin oleh Kerajaan Johor untuk mengekalkan kehidupan marin di sini. Juga popular sebagai tempat penyu (Giant Leatherback) untuk bertelur.

 

Pulau Tengah

Pulau kecil yang bersebelahan dengan Pulau Besar dan dikelilingi dengan taman marin yang dipelihara oleh kerajaan. Juga merupakan tempat pendaratan penyu untuk bertelur.

 

Pulau Hujong

Pulau yang terkecil di antara pulau jirannya iaitu Pulau Besar dan Pulau Tengah. Pulau Hujong mempunyai perairan yang cantik seperti di pulau sebelahnya untuk aktiviti snorkeling atau menyelam namun sayangnya tiada penginapan untuk pengunjung menginap di sini.


3. Tarikan Zoo & Taman Binatang di Johor

tarikan-pelancongan-di-johor

Zoo Johor

Zoo di Jalan Gertak Merah terletak berdekatan dengan Masjid Abu Bakar dan merupakan salah satu zoo yang tertua di Malaysia yang dibina pada tahun 1928. Terdapat lebih 100 spesis haiwan dalam dan luar negara termasuk spesis yang terancam kepupusan.

 

 

Ladang Burung Unta

Tarikan haiwan yang sangat unik berada di Pengarang, Johor yang menempatkan burung-burung unta dan beberapa aktiviti menarik untuk dicuba seperti menunggang burung unta, melihat telur unta yang besar, belajar proses penetasan burung unta dan memberi makan burung unta. Yang paling best anda berpeluang mencuba telur dadar burung unta dan satey unta di sini.

Taman Buaya Teluk Sengat

Sebuah taman buaya di Kota Tinggi yang menempatkan lebih 1000 ekor buaya dan telah beroperasi sejak tahun 1979. Ada beberapa ekor buaya yang saiznya sangat besar dan berusia hampir 100 tahun.

 

 

UK Agro Resort/ Farm

Sebuah ladang biri-biri dan kambing terbesar di Malaysia yang menjadi tarikan agro pelancongan dan sesuai untuk dikunjungi ketika lawatan sekolah atau untuk pelancong yang ingin lebih mengenali budaya penternakan di Malaysia. Di sini juga terdapat resort untuk penginapan dan aktiviti menarik yang boleh dilakukan selain tengok kambing/biri-biri ialah memanah, menunggang kuda dan melawat ladang cendawan.

4. Tempat Menarik di Johor untuk membeli belah di Johor

tempat-membeli-belah-di-johor

City Square JB

Sebuah shopping mall yang moden dan menempatkan pelbagai shoplot yang menjual pelbagai barangan dalam pelbagai kategori. Terdapat juga foodcourt di sini yang sering menjadi pilihan warga kota untuk makan-makan.

 

Komtar JBCC Shopping Complex

Shopping mall atau plaza yang besar dan menempatkan banyak lot kedai, foodcourt yang best. Samaada barang berjenama atau yang biasa-biasa, semuanya ada. Pilihan restoran yang menyediakan makanan tradisional Johor juga banyak.

Bazaar Johor (Bazaar Karat)

Sebuah pasar malam di tengah-tengah bandaraya Johor Bahru yang menjual pelbagai barangan seperti pakaian, barangan antik, kasut, stokin, tali pinggang dan macam-macam lagi. Satu tempat menarik di Johor Bahdru yang happening di waktu malam terutamanya di hujung minggu.

Johor Premium Outlet (JPO)

Satu tempat menarik untuk shopping di Kulai Johor dan bersebelahan dengan highway Utara-Selatan. Shopping mall ini menempatkan banyak lot kedai yang menjual pakaian berjenama seperti LV, Couch, Adidas dan sebagainya. Sering dipenuhi pengunjung terutamanya ketika ada sales.

Shopping mall lain di Johor

KSL City, Holiday Plaza, Plaza Pelangi, Galeri Kotaraya, IOI Mall, Leisure Mall, Plaza Angsana, Perling Mall, Sentosa Mall, Sutera Mall, Medini Mall, Skudai Parade dan Danga City Mall.

 


5. Tarikan Alam Semulajadi di Johor

air-terjun-kota-tinggi-resort-johor

Tanjung Piai, Pontian

Merupakan taman paya bakau yang kaya dengan tumbuhan dan hidupan paya bakau. Di sini terdapat platform kayu yang dibina untuk memudahkan pengunjung berjalan kehujungnya di tepi laut. Titik penghunjung platform ini merupakan satu kawasan yang paling selatan di Semenanjung Malaysia.

Taman Negara Endau-Rompin

Merupakan taman hutan lipur atau hutan simpan yang kedua terbesar di Semenanjung Malaysia selepas Taman Negara. Kaya dengan hidupan flora dan fauna dan batuan yang berusia jutaan tahun.

 

Air Terjun Kota Tinggi

Sebuah air terjun yang boleh dikatakan paling popular bagi warga Johor Bahru dan juga orang Singapura. Menempatkan pelbagai kemudahan asas yang lengkap untuk pengunjung serta kolam buatan dan gelongsor air untuk kanak-kanak.

Gunung Ledang

Sebuah gunung yang penuh dengan cerita misteri dan menjadi salah satu destinasi untuk mereka yang suka mendaki. Terletak berhampiran dengan sempadan negeri Melaka dan di kaki bukitnya terdapat tarikan pelancongan lain seperti air terjun, kemudahan resort dan kem motivasi.

Air Terjun Gunung Ledang

Sebuah air terjun yang terletak berhampiran dengan sempadan negeri Melaka dan Negeri Sembilan. Untuk ke sini pengunjung perlu ke Gunung Ledang Resort sebelum berjalan kaki ke lokasi air terjun.

Taman Rekreasi Tasik Y

Sebuah taman rekreasi yang terletak di Batu Pahat untuk riadah bersama keluarga. Terdapat kemudahan seperti laluan jalan kaki berbata, pondok, taman permainan, replika dinasour dan gerai-gerai makan.

 

Gunung Lambak

Satu destinasi untuk aktiviti mendaki dan jungle trekking di Kluang, Johor. Memepunyai beberapa denai yang disediakan khas untuk dan mengambil masa kira-kira 1 jam untuk sampai ke puncak.

Zenxin Organic Park

Satu taman organik kecil yang menempatkan tubuhan herba dan pokok-pokok buahan seperti buah dragonfruit. Terdapat juga kolam ikan dan juga sangkar arnab. Sesuai sebagai destinasi bercuti sambil belajar untuk anak-anak.

Taman Awam Hutan Bandar

Sebuah taman rekreasi di JB yang sesuai untuk aktiviti outdoor bersama keluarga. Antara kemudahan yang ada di sini laman permainan kanak-kanak, pondok berehat, medan selera, tasik, tumbuh-tumbuhan dan sebagainya.

Hutan Lipur Gunung Pulai

Tarikan hutan lipur di Bukit Nenas yang sesuai untuk aktiviti jungle trekking ataupun mendaki. Di atasnya terdapat sebuah air terjun yang cantik dan pengunjung boleh melalui laluan jalan kaki yang tersedia. Sering menjadi tumpuan keluarga untuk beriadah dan mandi air terjun terutamanya di bahagian kaki bukit.

Taman Negara Johor Tanjung Pai

Merupakan sebuah kawasan paya bakau yang juga mempunyai haiwan seperti monyet, pelbagai spesis burung dan ketam nipah. Terdapat platform jalan kaki bagi memudahkan pengunjung melawat hutan paya bakau di sini.

 

Taman Merdeka

Tempat rekrasi dan jogging warga kota JB di waktu pagi dan petang. Sesuai juga untuk beriadah bersama keluarga dan pemandangan di sini pun cantik terutamanya pada waktu malam kerana ada air pancut berwarna warni di tengah tasiknya.

Pantai Air Papan Mersing

Pantai peranginan yang cantik yang sesuai untuk mereka yang inginkan percutian tepi pantai. Terdapat beberapa chalet dan resort untuk penginapan seperti Sri Mersing Resort Air Papan, Fishing Bay Resort dan Teluk Godek Beach Resort.


6. Taman Tema, Hiburan Keluarga & Mercu Tanda di Johor

legoland-resort-malaysia-johor

Legoland Malaysia Resort

Sebuah resort dan tempat pelancongan di Johor yang paling popular dan terletak di Nusajaya, Johor Bahru. Di sini menempatkan banyak hiburan dan permainan yang sesuai untuk kanak-kanak. Ada juga taman tema air yang menjanjikan permainan dan gelongsor air yang menarik dan best-best.

 

 

Wet World Batu Pahat Village Resort

Sebuah water park yang popular di Johor sebelum munculnya Legoland Resort Malaysia. Menempatkan tarikan permainan dan gelongsor air yang sesuai untuk belia dan juga kanak-kanak.

 

 

Puteri Harbour Indoor Theme Park

Terletak di Nusajaya, JB dan hanya beberapa minit dari Legoland Resort. Merupakan taman tema indoor yang khas untuk kanak-kanak yang terdiri darpada 3 tarikan utama iaitu The Little Big Club, Sanrio Hello Kitty Town dan restoran bertema kanak-kanak, Lat’s Place. Satu tempat menarik di Johor Bahru yang sesuai untuk menghabiskan masa dengan anak-anak sambil-sambil makan.

Hello Kitty Town

Salah tarikan di dalam Puteri Harbour Indoor Theme Park yang lebih sesuai kepada kanak-kanak perempuan kerana kebanyakan hiburan bertemakan watak animasi kartun Hello Kitty.

The Little Big Club

Terletak di dalam Puteri Harbour Indoor Theme Park dan hiburan yang ada bersandarkan watak animasi kartun seperti Barney, Bob The Builder, Pingu dan lain-lain.

Kuso Trick Art Gallery

Galeri yang menempatkan lukisan-lukisan mural 3D yang sangat menarik untuk dilawati. Lukisan hidupnya nampak seakan realistik kalau anda pandai mengambil gambar dari sudut dan posisi yang betul.

Angry Birds Indoor Theme Park

Merupakan sebuah taman permainan kanak-kanak indoor yang baru dibuka pada Oktober 2014 dan berada di aras 3 shopping mall Komtar JBCC. Antara permainan yang ada di sini ialah trempolin, foam pit, trek berbasikal  kanak-kanak dan sebagainya.Satu tempat menarik di Johor yang sesuai untuk datang bersama dengan anak-anak kecil.

Dinasour Alive Water Theme Park

Sebuah kolam kecil di KSL Hotel & Resort yang dikelilingi dengan 2 patung replika dinasour dan juga gelongsor air kecil untuk kanak-kanak. Mungkin satu destinasi yang biasa-biasa yang juga boleh anda temui di tempat lain.

 

Masjid Negeri Sultan Abu Bakar

Masjid yang berusia lebih satu dekad yang terletak di Pantai Lido dan mempunyai senibina yang bercirikan masjid dari Mesir. Satu tarikan pelancongan di Johor yang sesuai untuk mereka yang sukakan seni dan sejarah di Johor.

 

Dataran Penggaram ( Dataran Batu Pahat)

Sebuah dataran yang terletaknya mercu tanda Daerah Batu Pahat. Kawasannya yang lapasang di tengah pekan menjadikan ia sebuah tempat lepak yang ‘happening’ terutamanya pada hujung minggu dan ketika adanya persembahan atau event-event.

Masjid Jamek Mersing

Satu masjid berwarna biru yang terletak di Mersing dan berhampiran dengan jeti kepulau-pulau di Johor. Lokasinya di atas bukit menawarkan pemandangan yang menarik pekan sekeliling dan juga laut. Sesuai untuk anda singgah untuk solat sementara menunggu feri di jeti.

Istana Bukit Serene

Merupakan Istana kediaman Sultan Johor dan dijaga ketat oleh Johor Military Force. Walaupun ianya tidak dibuka untuk umum namun sering menjadi tumpuan pelancong untuk mengambil gambar istana yang cantik ini. Anda boleh lihat istana ini dari waterfront di Danga Bay.

Kluang Coffee Powder Factory

Destinasi untuk mereka yang nak melihat sendiri bagaimana proses membuat kopi dari proses memanggang, menggoreng, grinding dan proses membungkus. Pengunjung juga boleh membeli kopi segar sebagai cenderhati dari Johor.

 

 

Danga Bay

Satu tempat menarik di Johor pada waktu malam yang boleh dilawati kalau berada di Johor Bahru. Di sini terdapat restoran, tempat membeli kerepek, asam dan lokasinya di tepi selat menawarkan pemandangan yang cantik. Anda boleh melihat bandaraya Singapura di seberang Selat Tebrau. Di sini juga terdapat taman permainan ala-ala taman tema yang sesuai untuk kanak-kanak mahupun orang dewasa.

Desaru Fruit Farm

Ladang di Desaru yang sebesar 100 ekar menempatkan pokok buah tropika dan tanaman sayuran lebih dari 100 jenis. Anda juga boleh membeli buah dan mempelajari dengan lebih mendalam tentang penanaman pokok-pokok buahan tempatan di sini.

 

 

Puteri Harbour Marina

Merupakan sebuah waterfornt yang sangat moden dan juga terdapat pelabuhan yang menempatkan banyak kapal-kapal layar dari seluruh dunia. Sesuai untuk santai-santai mengambil gambar dengan panoramanya yang cantik. Terdapat juga Club House di mana anda boleh minum-minum kopi di dalam cafenya.

BP Walk ( Batu Pahat Walk)

Satu tempat menarik di Batu Pahat, Johor yang mempunyai banyak cafe dan kedai makan yang meriah pada waktu malam sehingga pagi. Bagi warga Batu Pahat, di sinilah port paling best kalau nak tengok siaran perlawanan bola sepak sambil pekena menu makan best di sini iaitu sup, satay dan mee rebus.


7. Tempat Menarik di Johor untuk Makan Makan

tempat-makan-menarik-di-johor
Destinasi untuk tempat makan menarik di Johor memang banyak memandangkan negerinya besar. Anda boleh ke artikel lepas untuk melihat senarai tempat makan menarik di Johor Bahru yang popular.

Makanan popular di Johor: Antara makanan-makanan menarik yang mesti cuba kalau melancong dan bercuti di Johor ialah asam pedas Johor, mee bandung Muar, nasi beriyani gam, sup gearbox, otak-otak, mee rebus, laksa johor, mee racun dan sup ekor goreng.


Memang banyak pilihan tempat menarik di Johor untuk dilawati samada untuk yang berkeluarga, backpacker ataupun untuk berbulan madu. Semoga perjalanan anda selamat pergi dan balik ke selatan tanah air. Wassalam.

Destinasi Menarik Johor Berkaitan:

  • 482
    Shares