20+ Tempat Makan Best di Bangi Selangor – Restoran, Cafe, Warung TOP

Negeri Selangor mempunyai banyak tempat menarik untuk dilawati baik untuk acara makan angin atau untuk acara jalan jalan cari makan bersama keluarga. Alang-alang kalau anda sudah tersesat di Bangi, apa kata singgah di mana-mana tempat makan best di Bangi di bawah ini dan yang pasti sekurang-kurangnya mesti ada satu destinasi yang akan membuatkan anda rasa lapar nak makan.


Perlu anda tahu, destinasi-destinasi tempat makan di bawah ini dipilih berdasarkan pilihan ramai & bukannya dari penilaian lidah & tekak seorang individu sahaja. Sedap atau tidak kenalah terjah sendiri kalau dah bercuti di area Selangor kelak. Kalau anda ingin mencari lebih banyak idea tempat makan best di Selangor, boleh terjah 30+ Destinasi Restoran Menarik di Shah Alam.


1. Mee Tarik Warisan Asli Bangi

restoran sedap di bangi mee tarik

Makan mee goreng & char kuew teaw mungkin satu perkara yang biasa tetapi makan mee tarik yang fresh-fresh dibuat di depan mata memang satu perkara yang unik. Mee Tarik Warisan Asli diusahakan oleh seorang usahawan yang berasal dari Negara China, & merupakan seorang cina Muslim. Jadi anda tidak perlu ragu-ragu kerana memang halal. Mee tarik di sini memang sangat kenyal & sedap dikunyah berbeza dengan mee kuning biasa. Jenis masakan pula memang banyak ada yang bergoreng & bersup, dan yang pasti resepi ini dibawa khas dari China. Kalau anda teringin makan menu mee orang Cina Muslim bolehlah singgah di Restoran Mee Tarik Warisan Asli, Bangi.

Peta Lokasi Jarak 6011-14341738 Facebook

Alamat: 50, 38, Jalan Medan Pusat 2c, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor

Waktu Operasi: 11.00 am - 11.00 pm


2. Restoran Mohd Chan Abdullah

restoran mohd chan bangi

Satu lagi kedai makan menarik di Bangi untuk mereka yang ingin mencuba makanan Cina Halal seperti dim sum, masakan kantonis, wantan mee & pelbagai masakan seafood yang menarik. Dari dalam menunya sahaja boleh dikatakan berpuluh pilihan makanan Cina yang boleh anda cuba termasuk juga dengan pilihan-pilihan minuman yang jarang kita jumpa di kedai lain.

Peta Lokasi Jarak 603-8922 1001 Facebook Website

Alamat:  28 & 30, Jalan Medan Pusat 2C, Seksyen 9, Pusat Bandar Baru Bangi, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor

Waktu Operasi: 11.00 am - 11.00 pm
Tel: 03-8922 1001 / 016-658 2369


3. Restoran Jepun Miyagi Bangi

tempat makan best di bangi-min

Di Bangi, ada beberapa destinasi menarik untuk anda mencari kelainan untuk aktiviti jalan jalan cari makan anda. Salah satunya di Miyagi Restaurant yang menyediakan menu makanan berkonsepkan orang Jepun seperti sushi, set nasi kari Jepun, teriyaki & bermacam lagi menu unik lain. Destinasi ini juga pernah menjadi terjahan rancangan tv popular negara iaitu JJCM TV 3. Apa yang penting anda boleh makan di sini tanpa rasa ragu-ragu samaada halal atau tidak kerana turut terpamer sijil halal dari JAKIM.

Peta Lokasi Jarak 603-8927 4246 Facebook

AlamatNo 2A, Jalan Medan PBI, Seksyen 9, Bandar Baru Bangi, 43650 Selangor

Waktu Operasi: 10.00 am -10.30 pm


4. Restoran Ana Ikan Bakar Petai Bangi

ana ikan bakar petai bangi

Kalau anda pernah mencuba & suka akan ikan bakar petai di Restoran Ana Ikan Bakar Petai di Tanjung Lumpur, Kuantan maka secara tak langsung anda mesti suka menu-menu ikan bakar di Restoran Ana Ikan Bakar Petai di Bangi. Walaupun lokasi 2 restoran ini jauh tetapi konsepnya memang sama & menu makanan ikan bakar yang segar dengan pelbagai jenis masakan Thai & berbakar pasti menjadikan restoran ini satu destinasi yang ideal untuk anda makan malam sedap dengan keluarga.

Peta Lokasi Jarak 6019-2177668 Facebook Website

Alamat: Lot 29991, Persiaran Kemajuan, (Bersebelahan Balai Bomba BB Bangi), 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor

Waktu Operasi: 5.00 pm - 12.00 am


5. MZ Café Bangi

mz cafe bangi restoran sedap

Walaupun namanya kafe tetapi ruangan tempat makan di sini memang sangat besar seperti di medan selera & siap ada stesen/ booth seperti stesen ikan bakar, stesen western, masakan panas & sebagainya . Ruangan kedai makannya besar, banyak tempat duduk & pilihan menu dari makanan di sini juga sangat-sangat bervariasi. Sesuai untuk mereka yang tiada idea nak makan apa tetapi inginkan satu tempat makan best di Bangi yang membuatkan anda rambang mata untuk makan. Kalau makan malam di sini bersama anak-anak, anda boleh lepaskan mereka di ruangan permainan mini & bolehlah anda makan dengan tenang.

Peta Lokasi Jarak 6016-4470061 Facebook Website

Alamat:  Lot 5057, Jalan Utama, Kg Dato Abu Bakar Baginda, Bangi, Selangor

Waktu Operasi: 7.00 am - 2.00 am

Tel: 016-4470061 / 03-89256004


6. Restoran Sup Urat Keting Bangi

restoran-sup-keting-bangi-selangor

Bagi orang pantai timur, menu sup urat keting mungkin bukan satu perkara yang luar biasa. Kalau di Terengganu ada rojak kateh yang juga menggunakan bahagian urat kaki lembu yang akan direbus supaya lembut & kenyal sebelum dijadikan sup & rojak. Di restoran ini anda boleh makan tengahari atau malam dengan pelbagai pilihan jenis sup-sup & dikena pula dengan sambal yang pasti akan membuatkan anda berpeluh. Selain menu nasi bersup, di sini juga ada menu popular lain seperti satay & nasi himpit yang tidak kurang sedapnya.

Peta Lokasi Jarak 6016-391 0302 Facebook

Alamat:  No 80, Jalan 7/7a, Seksyen 7 Bandar Baru Bangi, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor

Waktu Operasi: 8.00 am - 1.00 am


7. Port Kafe Bangi

port kafe bandar baru bangi

Sekiranya anda buntu mencari menu untuk makan tengahari atau dinner, apa kata anda ke Port Kafe yang terletak di Seksyen 9,Bandar Baru Bangi. Destinasi ini menawarkan pelbagai jenis menu makanan baik makanan tempatan, masakan Melayu, masakan Indonesia, menu Arab & juga western. Dan kalau anda peminat tegar makan burger, jangan lupa untuk mencuba signature dishnya iaitu Burger Bazooka yang pasti membuatkan anda tidur lena kerana kekenyangan.

Peta Lokasi Jarak 6016-5556020 Facebook

Alamat: No.7-G Jalan Medan Pusat Bandar 1A,, Seksyen 9, Bandar Baru Bangi, 43650 Bangi, Selangor

Waktu Operasi: 12.30 am - 11.00 pm


8. Pondok Malindo Bangi

pondok malindo bangi best

Menu makanan dari Indonesia memang ramai peminat tegar di Malaysia. Salah satu tempat makan sedap di Bangi yang menyediakan makanan Indonesia adalah di Pondok Malindo yang menawarkan begitu banyak menu makanan Indonesia sehinggakan kebanyakann namanya kita sendiri tidak tahu. Antara yang pelik namanya tetapi menggiurkan rupanya adalah Gurame Goreng Terbang iaitu merupakan ikan kaloi yang akan digoreng dengan rangup & anda boleh makan dengan nasi bersama sambal cilinya. Menu-menu lain yang biasa kita dengar adalah lele penyet, ayam penyet & nasi ambeng Malindo yang juga tidak kurang menariknya untuk anda cuba.

Peta Lokasi Jarak 603-8912 9695 Facebook

AlamatNo. 8-G-01 Jalan Medan PB 2A Medan PB2, Seksyen 9, Bangi, Selangor

Waktu Operasi: 11.00 am - 11.00 pm ( Selasa cuti)


9. Choleq Bandar Baru Bangi

tempat makan sedap di bangi

Seperti nama restorannya, sudah pasti anda boleh agak apa menu makanan yang menjadi kegilaan pengunjung. Choleq merupakan sos pencicah dalam dialek Kelantan / Terengganu & sos pencicah ini boleh jadi adalah kuah rojak atau sos pencicah keropok. Di sini ada 10 jenis macam choleq yang didatangkan dari macam-macam negeri terutamanya Kelantan, Terengganu & Pahang yang boleh anda pilih sebagai makanan santai anda sekeluarga. Selain itu, ada juga menu makanan berat lain yang popular di Kelantan seperti nasi berlauk Kak Wok, kerutuk daging, ketupat sotong, gulai daging kawah, nasi budu & sebagainya.

Peta Lokasi Jarak 6011-21588446 Facebook Instagram

Alamat:  Jalan Reko Sentral 1, Reko Sentral, Jalan Reko, Bangi, Malaysia

Waktu Operasi: 5.00 pm - 2.00 am


10. Restoran D’Limau Nipis Bangi

restoran popular bandar baru bangi

Satu destinasi makan di Bangi untuk makan tengahari yang sangat popular & di sini menu makanan nasi putih bersama ikan bakar dan dikena pula dengan sambal pencicah yang kaw pasti membuatkan pengunjung berpuas hati. Dengan signature drink iaitu jus D Limau Nipis yang menyegarkan sememang satu kombinasi yang sangat kena dengan rasa makanan yang pedas & panas. Sekiranya anda teringin makan nasi ulam & menu lauk pauk kampung, jemput singgah di Restoran D Limau Nipis di Seksyen 8, Bandar Baru Bangi.

Peta Lokasi Jarak 6013-235 0003 Facebook Website

Alamat: No. 201 & 205, Jalan 8/1,, Seksyen 8,, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor

Waktu Operasi: 7.00 am - 6.00 pm


11. Restoran Anje Beriani Bangi

restoran anje beriani bangi sedap

Menu popular di sini sudah tentulah Nasi Beriyani Gam Johor dengan pelbagai pasangan lauk pauknya seperti gulai kambing, kambing bakar, ayam goreng, ayam masak merah & sebagainya. Selain itu, menu makanan tradisional Johor lain turut ada disediakan seperti laksa Johor atau mee rebus Johor. Memandangkan destinasi makan ini memang sangat popular, maka kalau waktu puncak memang ramai yang datang & nak cari parking juga menguji kesabaran. Jadi datanglah awal.

Peta Lokasi Jarak 603-8926 8061

Alamat: No.15-GF, Jalan 15/1c, Seksyen 15 (Bandar Baru Bangi), 43650 Bangi, Selangor

Waktu Operasi: 11.00 am - 7.00 pm


12. Restoran Gulai Kampung Bangi

restoran gulai ayam kampung bangi

Anda suka makan pedas seperti lauk pauk orang Negeri Sembilan & suka lauk pauk kampung? Jika ya maka Restoran Gulai Kampung di Bangi ini ada menyediakan pelbagai lauk pauk seperti gulai ayam kampung, gulai tempoyak patin, ketam masak lemak cili api, siput sedut masak lemak & sebagainya. Selain lauk berkuah, di sini juga ada menu lauk berbakar bercicah air asam seperti ikan keli, ayam kampung & ikan pari.

Peta Lokasi Jarak 6013-245 1282 Facebook

Alamat: A-02-G, Medan Pusat Bandar, Seksyen 9, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor

Waktu Operasi: 11.00 am - 6.00 pm (setiap hari)


13. Restoran Homst Kajang

restoran homst kajang selangor

Restoran ini tidak jauh dari Bangi & menyediakan menu makanan Cina Muslim & memang sudah lama bertapak di Kajang serta sering menjadi kunjungan rancangan makan makan di tv seperti JJCM TV3. Menu makanan di sini memang sangat unik & kebanyakannnya adalah berlatar belakangkan kulinari orang Cina. Antara menu yang boleh anda cuba adalah ayam madu lemon, daging kum pao, ayam masak butter, udang telur masin & puluhan menu makanan Cina yang lain.

Peta Lokasi Jarak 603-87340760 Facebook Website

Alamat: 47G,48G & 49G, Jalan Prima Saujana 1/1a, Prima Saujana, 43000 Kajang, Selangor

Waktu Operasi: 11.00 am - 10.30 pm


14. Angklung Patin House Bangi

angklung patin house bangi

Bagi peminat lauk kegemaran orang Temerloh, Pahang iaitu Patin Masak Tempoyak, bolehlah ke Restoran Angklung Pating House yang terletak di Bangi Gateway. Seperti juga di Temerloh, ikan patin masak tempoyak dijual mengikut bahagian kepala, badan & ekor. Harga sebahagian/seekor ikan patin samaada yang bergoreng atau masak tempoyak juga sangat berpatutan bergantung kepada saiz & harga semasa ikan patin. Ruangan kedai makan ini tidaklah terlalu besar & waktu tengahari memang selalu penuh. Ada juga menu makanan Melayu Pahang lain seperti sambal hitam belimbing buluh & juga masak lemak cili api yang boleh anda cuba bersama dengan pelbagai pilihan ulam-ulaman.

Peta Lokasi Jarak 6017-233 2090 Facebook

Alamat: DG 12 & 13A Jalan BG 3B/6, Bangi Gateway 3D, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor

Waktu Operasi: 4.00 pm - 8.30 pm


15. Cat Signature Café & Studio

restoran sedap best bandar baru bangi

Mencari tempat makan yang unik di Bangi dengan konsep yang agak berbeza? Apa kata ke Kafe Cat Signature yang bukan sahaja anda boleh makan pelbagai menu masakan panas Thai & tomyam yang lazat malah turut boleh melawat pameran kucing di bahagian atas dengan bayaran tiket yang berpatutan.

Peta Lokasi Jarak 6019-262 4444 Facebook

Alamat:  Jalan 8 / 36, Seksyen 8, Bandar Baru Bangi, Selangor, Malaysia, Bangi, Malaysia

Waktu Operasi: 11.00 am - 11.00 pm ( Jumaat cuti)


16. QNA Republik Cafe

qna republic bandar baru bangi

Destinasi cafe ini memang tidak asing lagi di kalangan warga Bangi. Samaada anda ingin makan makanan menu tempatan seperti asam pedas & masak lemak ataupun menu santai ala barat seperti Nachos, Garlic Butter Chicken Wings, dan Eggs Benedict, semuanya ada disediakan. Sesuai untuk anda jadikan destinasi ini mungkin ketika inginkan masa santai bersama kawan-kawan & sembang-sembang pasal saham / bisnes.

Peta Lokasi Jarak 6013-5962551 Facebook Instagram

Alamat: 23 G Jalan Medan Pusat 2D 3B Curve Business Park Seksyen 9, Bandar Baru Bangi 43650

Waktu Operasi: 9 pagi - 8 malam (setiap hari)


17. Pavillion Steak & Grill Bangi

restoran steak best di bangi

Walaupun nama restorannya seperti hanya menyediakan makanan ala barat, tetapi sebenarnya banyak menu masakan lain yang turut disediakan di sini seperti kulinari arab, meditrenean & tidak kurang juga dengan aneka masakan orang Melayu. Ruangan dalaman kedai ini juga sangat moden & selesa untuk anda datang makan malam bersama keluarga.

Peta Lokasi Jarak 603-8912 3360 Facebook Website

Alamat6044, Jalan Besar, Kg. Sungai Ramal Dalam, 43000 Kajang, Selangor.

Waktu Operasi: 12.00 pm - 1.00 am


18. Salt & Pepper

salt papper restaurant bangi

Destinasi makan ini juga menyediakan menu makanan ala barat & lebih khusus kepada makanan Italian & English. Sering menjadi kunjungan orang ramai untuk makan malam dengan menu makanan grilled bersos, pasta & juga pilihan burger yang sangat mengujakan. Dan di sini juga ada satu menu burger yang sering menjadi pilihan pelanggan & dikatakan amat pedas sehingga boleh berpeluh. Memang sangat kena dengan selera orang Melayu.

Peta Lokasi Jarak 603-8920 8432 Facebook

Alamat: No 46, Jalan 3/70, Seksyen 3 Bandar Baru Bangi, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor

Waktu Operasi: 3.00 pm - 11.00 pm ( Isnin cuti)


19. The Grato Plus Bangi

the grato plus bangi

Bagi peminat makanan seperti pizza, pasta & menu ala barat lain, ada satu tempat makan yang sedap di Bangi yang memang pakar menyediakan makanan sebegini. Pilihan makanan di sini juga banyak & yang paling menarik ruangan deko-deko kedai juga sangat menarik untuk anda datang bersama pasangan mungkin untuk meraikan hari ulangtahun perkahwinan & sebagainya. Kalau datang ke sini wajib mencuba hidangan pizzanya yang memang rare rasa dia berbanding dengan pizza-pizza yang biasa anda makan.

Peta Lokasi Jarak 6012-247 0131 Facebook Instagram

Alamat: No 39 Jalan Seri Putra 1/4 Bandar Seri Putra Bangi, Selangor

Waktu Operasi: 6.00 pm - 12.00 am


20. Red Card Bangi

kedai makan sedap di bangi

Restoran ini sangat ideal untuk mereka yang inginkan suasana yang selesa & dengan pilihan makanan western yang pelbagai baik makanan berat seperti steak, lamb chop, fish & chips ataupun makanan santai seperti desert-desert ala barat seperti mushroom soup, chicken salad & sebagainya. Nama Red Card Bangi memang salah satu destinasi makan yang sangat popular di Bangi bagi mereka yang suka makanan western yang sedap pada harga yang mampu milik.

Peta Lokasi Jarak 603-8912 6849 Facebook Instagram

Alamat17 & 18, Jalan Medan Pusat Bandar 4A, Seksyen 9, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor

Waktu Operasi: 12.30 pm - 10.30 pm (Isnin cuti)


Cari Penginapan Menarik di Selangor

Bangi memang banyak destinasi makan makan yang menarik & kalau anda ingin meluaskan jelajah kawasan untuk acara jjcm anda, boleh cari destinasi makan menarik di Kuala Lumpur atau mungkin di Shah Alam.

Semoga senarai 20 tempat makan menarik di Bangi seperti di atas akan memberi anda idea untuk meluangkan quality time bersama keluarga & anak-anak kelak pada hujung minggu. Sekiranya anda orang Bangi & ada cadangan destinasi tempat makan best di Bangi yang ramai orang tak tahu, sila cadangkan di ruangan komen di bawah supaya senang orang luar nak jalan jalan cari makan di Bangi kelak. Selamat mencuba & menjamu selera.

20+ Tempat Makan Best di Bangi Selangor – Restoran, Cafe, Warung TOP
4.2 (84.58%) 48 votes
SILA SHARE :)

20
Sila Komen / Kongsi Tips

avatar
12 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
newest oldest most voted
Nizam
Guest
Nizam

Salam.. western food kt bangi kt area mana yg sedap erk…

yoyo
Guest
yoyo

emmm sedapnya

Ikmal
Guest
Ikmal

Saya dah try MZ Cafe.. ketam telur masin dy best.. ruang parking dy mmg luas mcm admin ckp tu.. :)

Zam rimau
Guest
Zam rimau

Mz cafe penipu lah.! Mana ada mee celup! Baru pegi ni..tanye pekerjanya..mee celup ada x? Dia siap buat muka konfius mcm bangla sambil geleng kata xda .

Ikmal
Guest
Ikmal

Ha kebetulan la.. Sama ngan situasi aq.. semalam aq datang pun xd mee celup.. Tapi last aq dtg sebelum tu mmg ada.. Dyeorg kata menu tu mmg dah xd n dah maklumkan dekat fb.. Klau MZ buat balik mee celup tu mesti mantap… Apapun ketam telur masin semalam mmg best ever.. anak2 pun suka.. Cam gini

Ezhar
Guest
Ezhar

Try ni beb…Tok Ayah Garden..check insta @ta_garden

Shazmi
Guest
Shazmi

Grato+ kat bangi perdana seksyen 3. Grato original dah pindah ke bandar sri putra mcm alamat kat atas. Dua2 tempat menu lebih kurang

Zek
Guest
Zek

Kalau korang nak makan ikan siakap tiga rasa atau masak steam limau, restoren D’Rahmat Tomyam kat Bangi memang sedap dan murah. Korang makan 6 orang, ikan siakap 2 ekor, air buah fresh cuma RM69.90 sahaja…menu lain masakan panas pun byk yg sedap2…kedai ni nampak simple jer, bukak dari 4 ptg sampai 12 mlm…cubalah, gerenti puashati…paling sedap dan paling murah area bsngi….

Zek
Guest
Zek

Kalau dah sampai bangi, google atau waze je ” D’Rahmat Tomyam”…gerenti sampai..

Shinbi
Guest
Shinbi

Yela tu sedap. Baru mkn nasi goreng usa dua ari lepas. Dia tumpahkan gula kot dlm ayam masak merah

Noraini
Guest
Noraini

Adam.seafood mmg terbaik d bangi

Peace
Guest
Peace

Kedai makan yng buka waktu makan tengah hari ada x