Pinjaman Peribadi, Loan 10K, dapat 10K!

Promo Raya dgn Kadar Terendah!

10 Kedai Mamak Yang Paling Popular Di Shah Alam

Daripada perisa tradisional hinggalah masakan fusion moden, kedai mamak pastinya mempunyai sesuatu untuk semua orang. Teruskan membaca untuk mendapatkan roti canai, nasi lemak, nasi campur, teh tarik dan bermacam jenis makan lain di kedai mamak yang terbaik di Shah Alam!

Secara umumnya, kedai mamak merujuk kepada restoran India Muslim yang kebiasaannya dibuka 24 jam, menjadikannya “port” lepak yang popular. Kedai-kedai mamak selalunya menawarkan pelbagai makanan Melayu tempatan serta pelbagai masakan lain yang popular di kalangan masyarakat tempatan. 

Kedai mamak memenuhi keperluan penduduk tempatan dan pelancong dengan menyajikan makanan yang lazat pada harga yang berpatutan. Secara keseluruhan, gerai mamak adalah tempat yang bagus untuk penduduk tempatan dan pelancong bertemu dan makan. 

Adakah anda mencari kedai mamak terbaik di Shah Alam? Anda datang ke tempat yang betul! Jom kita lihat senarai 10 kedai mamak paling popular di Shah Alam yang anda wajib cuba.

10 Kedai Mamak di Shah Alam


1. Restoran Al-Ayman, Alam Nusantara

Restoran Al-Ayman, Alam Nusantara

Kedai mamak di Shah Alam pilihan pertama kami adalah Restoran Al-Ayman di Alam Nusantara. Restoran ini terletak di corner lot, di hujung deretan kedai. Jadi, kebiasaannya, ianya sangat mudah untuk pelanggan mendapatkan tempat letak kereta.

Bagi yang gemarkan ayam goreng yang sedap, datanglah ke kedai makan ini! Dengan saiznya yang besar dan rasanya yang sedap, kami pasti anda akan berpuas hati. Antara makanan recommendation lain adalah nasi dengan gulai kambing dan nasi lemak bungkus. Namun, kebanyakan makanan yang sedap di kedai mamak ini senang habis kerana ramai yang menginginkannya. Jadi, datanglah awal untuk mendapatkannya!

Selain itu, kebersihan di kedai mamak ini juga terjaga dengan baik. Kakitangannya juga ramah, mereka sentiasa berusaha untuk melayani pelanggan sebaik mungkin. Secara keseluruhan, ia adalah tempat yang best untuk lepak bersama rakan-rakan, keluarga atau yang tersayang. 

Alamat: 11, Jalan Setia Perdana BD U13/BD, Alam Nusantara, 40170 Shah Alam, Selangor

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (24 Jam)

Lokasi | Facebook | Email | Ulasan Pelanggan

WhatsApp Restoran Al-Ayman


2. Restoran Hakim, Seksyen 7

Restoran Hakim

Kedai mamak seterusnya adalah Restoran Hakim di Seksyen 7. Restoran ini sering menjadi “port” meriah untuk tengok perlawanan bola sepak bersama-sama rakan. Ianya juga antara kedai mamak menjual nasi kandar yang popular di Shah Alam sehinggakan ramai pelanggan masih beratur panjang pada waktu malam!

Walau bagaimanapun, kedai ini selalu mempunyai ramai pengunjung walaupun banyak restoran lain di sekitarnya. Ini menyebabkan lot tempat letak kereta agak terhad, terutamanya waktu puncak seperti waktu adanya siaran perlawanan bola sepak.

Selain nasi kandar, makanan popular di kedai ini juga adalah roti nan yang sedap, lembut dan gebu dan ayam goreng. Menurut satu pelanggan, kalau anda tak mencuba ayam goreng mereka jika anda makan di sini, ianya ibarat anda pergi Mekah tapi tidak jumpa Kaabah. Wah, sedap sangat sampai begitu ya!

Alamat: 40 42, Jalan Kristal J7/J, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (24 Jam)

Lokasi | Facebook | Instagram | Email | Ulasan Pelanggan | Telefon: 03-5513 6666


3. Restoran Sri Melur Jaya, Taman Sri Muda

Restoran Sri Melur Jaya, Taman Sri Muda

Restoran Sri Melur Jaya merupakan sebuah restoran South Indian yang popular dengan roti canai mereka. Kedai mamak yang terletak di Seksyen 7, Shah Alam ini menyediakan roti Canai dan hidangan India terbaik yang anda boleh dapati di sini dengan harga yang berpatutan.

Kepada penggemar roti canai, terutama untuk sarapan pagi, anda disarankan untuk mencuba roti canai mereka beserta kuah Dhal, sambal ataupun kari. Namun, roti canai mereka tetap sedap untuk dimakan waktu tengahari, minum petang dan juga makan malam. 

Ianya juga adalah restoran yang menyajikan nasi daun pisang yang sangat berpatutan, berharga RM6 saja! Di samping itu, mereka turut menyediakan hidangan vegetarian buat pelanggan mereka yang hanya makan sayuran.

Alamat: No. 26, Jalan 25/9, Taman Sri Muda, 40400, Shah Alam, Selangor

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (7.00 am – 9.30 pm)

Lokasi | Facebook | Ulasan Pelanggan | Telefon: 03-5121 3116


4. Nasi Kalut Jitra Mai, Seksyen 7

Nasi Kalut Jitra Mai, Seksyen 7

Masakan Melayu dengan bakat utara menjadi tumpuan utama di Nasi Kalut Jitra Mai. Restoran ini mendapat inspirasi daripada citarasa Jitra, sebuah bandar kecil yang terletak di wilayah Kedah. 

Penyediaan di sini sangat mudah, dengan nasi kuning tradisional Kedah dihidangkan di gerai di hadapan restoran, bersama beberapa hidangan utama untuk dipilih. Tambahan pula, tempat duduk yang disediakan amat menenangkan untuk pelanggan; mereka hanya perlu memilih tempat duduk bersila di bawah lantai! Unik, kan?

Hidangan seperti kombo ayam goreng dan kombo daging lembu pada asasnya berharga RM25. Seperti yang dijangkakan, ia sangat pedas dan berperisa, namun kari yang kaya dan berperisa serta daging yang dimasak dengan baik dengan sedikit sayur-sayuran akan mengimbangi semuanya. Pastinya akan memuaskan hati dan perut anda!

Alamat: Jalan Keluli AN7/AN, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

Waktu Operasi: Sabtu – Khamis (10:30 am–9.00 pm), Jumaat (Tutup)

Lokasi | Facebook | Instagram | Email | Ulasan Pelanggan | Telefon: 010-350 5850

WhatsApp Nasi Kalut Jitra Mai


5. Restoran CRG (Chicken Rice Guys), Seksyen 7

Restoran CRG (Chicken Rice Guys), Seksyen 7

CRG, atau Chicken Rice Guys, ialah restoran makanan jalanan Cina halal yang terletak di Seksyen 7, Shah Alam. Jika anda inginkan alternatif lain untuk melepak atau makan makanan sedap di kedai mamak, anda juga boleh datang ke kedai Cina Muslim di Shah Alam ini.

Restoran CRG mempunyai banyak menu makanan tempatan. Antaranya adalah kari mee putih, wan tan, mee soya, mee udang, kopi istimewa dan roti Benggali. Menurut pemilik CRG, beliau akan terus akan memperkenalkan menu kegemaran keluarga tempatan Malaysia di kedai ini untuk dinikmati semua kaum dan agama. 

Seterusnya, mereka juga akan melancarkan menu makanan yang sangat unik, antaranya seperti menu yang dipanggil Spice Fried Duck. Menarik, kan? Seperti biasa, pelanggan boleh membuat pesanan melalui FoodPanda dan GrabFood di kedai ini. Namun, anda juga boleh mencuba order online melalui laman EasyEat mereka.

Alamat: 40, Jalan Zirkon 7f/F, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (8.00 am – 7.00 pm), Jumaat (8.00 am – 12.30 pm, 2.00 pm – 7.00 pm)

Lokasi | Laman Web | Facebook | Instagram | Email | Ulasan Pelanggan

WhatsApp Restoran CRG


6. Restoran Mohd Chan @ Shah Alam, Seksyen 15

Restoran Mohd Chan @ Shah Alam, Seksyen 15

Kedai makan seterusnya adalah Restoran Mohd Chan di Seksyen 15. Seperti Restoran CRG, kedai makan ini juga adalah alternatif untuk melepak atau makan makanan sedap di kedai mamak di Shah Alam.

Di Restoran Mohd Chan, mereka menggabungkan perisa Asia terbaik dengan resipi terpelihara dengan baik dan ‘wok hei’ – diturunkan dari generasi ke generasi untuk mencipta rasa unik hidangan yang disediakan. Setiap hidangan berwarna-warni, bertekstur dan berperisa, pastinya akan menaikkan selera anda!

Di sini, anda boleh makan di dalam, bawa makanan keluar, atau mereka boleh datang kepada anda dengan penghantaran atau perkhidmatan makanan. Menghidangkan makanan ‘halal’ dan lazat, semua orang dialu-alukan untuk berkunjung dan berseronok.

Alamat: Jalan Utas D 15/B, Seksyen 15, 40200 Shah Alam, Selangor

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (11.30 am – 11.00 pm) 

Lokasi | Laman Web | Facebook | Instagram | Email | Ulasan Pelanggan

WhatsApp Mohd Chan


7. Nasi Lan Kedah Shah Alam, Seksyen 16

Nasi Lan Kedah Shah Alam, Seksyen 16

Nasi Lan Kedah adalah antara kedai makan best yang wajib dicuba oleh semua orang di sekitar Shah Alam. Menu utama di sini ialah nasi kandar dengan pelbagai lauk pauk. Konsep restoran Nasi Lan yang unik memudahkan penggemar nasi Kandar menikmati makanan yang lazat dengan harga yang berpatutan.

Menu lain yang popular di restoran itu ialah sotong kampung masak dengan sambal, daging masak hitam, telur sotong dan ayam goreng kunyit. Menurut pelanggan, satu hidangan boleh cecah serendah RM2.50 saja! Namun, ia juga bergantung kepada saiz lauk tersebut. 

Dikatakan hidangan di sini bukan sahaja menjadi bualan masyarakat di bahagian utara semenanjung, ianya juga digemari di setiap pelusuk negara! Sepinggan nasi dengan pelbagai jenis lauk dan kuah sos yang sesuai pasti memenuhi selera sesiapa sahaja.

Alamat: 2730, Jalan Serai Wangi G 16/G, Seksyen 16, 40200 Shah Alam, Selangor

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (10.00 am – 11.00 pm)

Lokasi | Laman Web | Facebook | Email | Ulasan Pelanggan

WhatsApp Nasi Lan Kedah


8. Restoran Berkat, Seksyen 16

Restoran Berkat, Seksyen 16

Menurut seorang pelanggan, Restoran Berkat di Seksyen 16 ini merupakan kedai mamak yang terawal ditubuhkan di Shah Alam. Dari luar pun, anda dapat perhatikan sign kedai ini agak pudar dimakan usia. Namun, dikatakan bisnesnya yang telah berjalan lama adalah kerana ia mendapat sambutan yang baik.

Kedai mamak ini menyajikan roti canai gebu yang sangat best. Bila dihidangkan dengan kari dan sambal, ianya pasti akan membuatkan anda ingin order roti canai lagi satu! Pasti anda pun terliur membayangkannya sekarang.

Walau bagaimanapun, ramai pelanggan yang berharap kedai ini akan upgrade fasiliti mereka kelak. Namun, masih ramai pelanggan yang sudi mendapatkan makanan di kedai ini walaupun persekitarannya tidak memuaskan.

Alamat: 6, Jalan Niaga 16/3a, Seksyen 16, 40200 Shah Alam, Selangor

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (10.00 am – 8.00 pm)

Lokasi | Ulasan Pelanggan | Telefon: 012-274 5678

WhatsApp Restoran Berkat


9. Restoran Syed Bistro, Seksyen 3

Restoran Syed Bistro, Seksyen 3

Restoran Syed Bistro di Seksyen 3, Shah Alam ini adalah salah satu kedai mamak yang paling popular di bandaraya ini. Dengan hidangan yang lazat dan tempat yang selesa, ia menarik pelanggan dari seluruh pelusuk kota. 

Pilihan hidangan mereka yang banyak, termasuk hidangan India dan Melayu, juga menarik pelanggan dari seluruh lapisan masyarakat. Pelanggan dapat menikmati hidangan seperti nasi kandar, mee goreng, dan roti canai yang segar, disediakan dengan kualiti terbaik. 

Dari sarapan pagi hingga tengah malam, pelanggan boleh mencari hidangan yang sesuai dengan selera mereka. Dengan harga yang berpatutan, pelanggan dapat menikmati hidangan yang berkualiti dan tempat yang selesa.

Sekiranya anda mencari tempat untuk bersantai dengan keluarga dan rakan, Restoran Syed Bistro adalah pilihan yang tepat. Ia menawarkan suasana yang bersahabat dan mesra pelanggan.

Alamat: 23, Jalan Sena 3/13A, Seksyen 3, 40000 Shah Alam, Selangor

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (7.00 am- 10.00 pm) 

Lokasi | Laman Web | Facebook | Email | Ulasan Pelanggan | Telefon: 03-5519 4579

WhatsApp Syed Bistro


10. Nasi Kandar Pelita, Plaza Shah Alam

Nasi Kandar Pelita, Plaza Shah Alam

Nasi Kandar Pelita ialah rangkaian restoran terkenal Malaysia yang mengkhususkan diri dalam nasi kandar, hidangan popular Malaysia yang terdiri daripada nasi kukus yang dihidangkan dengan pelbagai jenis kari dan lauk pauk. 

Kedai ini menawarkan pilihan hidangan nasi kandar yang lazat, serta hidangan istimewa Malaysia yang lain seperti roti canai, ayam goreng dan ikan bakar. Terkenal dengan bahagian yang murah dan harga yang berpatutan, restoran ini merupakan tempat lepak yang popular dengan penduduk tempatan dan pelancong.

Alamat: E, Plaza, G-28, Ground Floor, E9, Jalan Tengku Ampuan Zabedah A 9/A, 40100 Shah Alam, Selangor

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (1.00 am – 12.00 pm) 

Lokasi | Laman Web | Facebook | Ulasan Pelanggan | Telefon: 03-5518 5532


Kami yakin senarai kedai mamak di Shah Alam ini akan menarik minat anda dan membuat anda berselera. Lagi-lagi jika makanan kegemaran anda ialah roti canai, dalca, nasi kandar, ataupun apa-apa pun makanan lain yang sering didapati di kedai mamak, pastinya kedai-kedai di atas tidak mengecewakan!

Namun, jika anda mencari makanan lain yang best sekitar Shah Alam, kami ada cadangan untuk anda. Anda boleh membaca artikel kami tentang 30 Restoran & Tempat Makan Yang Menarik di Shah Alam, Selangor. Jom, serbu kedai makanan pilihan anda!

5/5 - (2 votes)

Anda Mungkin Berminat

8 ‘Port’ Steamboat yang Wajib Anda Cuba di Shah Alam!

Steamboat merupakan hidangan terbaik jika anda ingin merayakan suatu perayaan ataupun mengadakan aktiviti bersama keluarga mahupun rakan. Hidangan steamboat ini sering menjadi pilihan terutama...

6 Hotel Mewah Terbaik Untuk Staycation di Shah Alam

Anda pernah dengar perkataan “staycation”? Kalau anda semua nak tahu, staycation adalah istilah yang digunakan untuk merujuk kepada percutian yang singkat dan biasanya berdekatan...

7 Homestay Menarik di Setia Alam Yang Anda Patut Kunjungi!

Setia Alam merupakan salah sebuah bandar yang berada di dalam Shah Alam. Bandar ini juga terletak berhampiran dengan pelbagai tempat seperti Klang, Damansara dan...

8 Restoran Nasi Arab Wajib Singgah Di Shah Alam!

Nasi Arab merupakan makanan yang berasal daripada Timur Tengah ini telah mendapat tempat di hati rakyat Malaysia. Kini, anda tak perlu lagi untuk terbang...

30 Tempat Makan BEST di Shah Alam, Selangor PALING POPULAR

Beruntung sesiapa yang tinggal di Shah Alam , Selangor kerana mempunyai banyak destinasi tempat makan menarik untuk anda cuba. Boleh dikatakan pilihan restoran,warung, cafe...

25+ Tempat Menarik di Shah Alam, Selangor Paling Popular Untuk Pelancong

Adakah ini kali pertama anda bercuti di Shah Alam ? Jika ya, teruskan membaca untuk ketahui tempat menarik di Shah Alam yang sering menjadi...
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Hubungi Kami

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x