Pinjaman Peribadi, Loan 10K, dapat 10K!

Promo Raya dgn Kadar Terendah!

Top 5 Kedai Basikal Batu Caves & Sri Rampai yg Best

Aktiviti berbasikal di Malaysia semakin meningkat kerana ia adalah kaedah terbaik untuk mendapatkan dan memberikan pelbagai manfaat kepada kesihatan dan alam sekitar. Malangnya, ia juga membawa sejumlah risiko. Oleh sebab itu, kita perlu memastikan keselamatan ketika berbasikal. Yang paling penting untuk keselesaan anda sebagai penunggang basikal ialah basikal yang anda gunakan sesuai dengan anda. Sekiranya anda membeli basikal sendiri, pergi ke sebuah kedai yang pakar dalam aktiviti berbasikal, supaya jurujual dapat memilih ukuran bingkai yang sesuai untuk anda dan menyesuaikan basikal dengan betul untuk anda berdasarkan dimensi badan dan keperluan berbasikal anda. Kedai basikal Batu Caves & Sri Rampai yang best ini dapat membantu anda dalam membuat pilihan basikal. Jom semak juga kedai basikal lain di Selangor iaitu kedai basikal Petaling Jaya.

Sekiranya anda berbasikal di luar, gunakan pelindung matahari dan lip balm sebelum anda menunggang. Pilihlah pakaian yang akan menawarkan perlindungan matahari. Jangan lupa pakai cermin mata hitam. Hal ini kerana cermin mata hitam bukan sahaja melindungi mata anda dari sinar matahari, tetapi juga dari serangga dan angin. Seterusnya, pakai topi keledar yang mempunyai ciri keselamatan. Topi keledar haruslah stabil di kepala sebelum anda melepaskan tali. Setelah tali diikat, topi keledar tidak boleh bergerak sama sekali semasa anda menggerakkan kepala. Sekiranya anda berbasikal pada waktu malam atau kurang penglihatan, letak reflektor tambahan atau memakai lampu kepala dan belakang. Ini akan membantu orang lain yang memandu kereta atau motosikal untuk melihat anda.

Tambahan pula, penunggang basikal harus memakai sarung tangan. Sarung tangan tanpa jari akan menyerap kejutan dan memberikan perlindungan tapak tangan sekiranya berlaku kemalangan. Kasut berbasikal lebih bagus daripada kasut lari, tetapi harus selesa untuk anda, jadi cubalah kasut tersebut sebelum membelinya. Kasut berbasikal akan memberikan sokongan lengkungan untuk kaki anda sepanjang kitaran. Sekiranya anda menunggang di jalan, pakai baju yang mudah dilihat. Sekiranya anda menghabiskan banyak masa untuk berbasikal, pakailah pakaian yang diperbuat dari bahan yang tidak tebal seperti kapas atau polister untuk membantu menjaga kesegaran dan mencegah kerengsaan kulit.

Di samping itu, menjaga hidrasi dalam badan anda. Hidrasi akan membantu anda berjaga-jaga semasa berbasikal, dapat membantu mencegah kekejangan otot dan membantu pemulihan pasca perjalanan anda. Pasangkan basikal anda dengan sangkar botol minuman  atau gunakan beg galas hidrasi. Kami mengesyorkan agar anda minum kira-kira 300-400 mL sebelum menaiki basikal atau minumlah setiap 20 minit ketika berbasikal dan selama satu jam selepas anda berbasikal. Keperluan cecair anda berbeza-beza bergantung pada keadaan persekitaran dan ukuran badan anda. Untuk memastikan bahawa anda menghidrat dengan secukupnya, anda boleh menimbang diri anda sebelum dan selepas anda berbasikal. Sekiranya berat badan anda tetap sama, anda mungkin akan terhidrasi dengan baik.

 

Kedai Basikal Batu Caves


1. Syarikat R.N. Samy, Jalan Batu Caves

Syarikat R.N. Samy

Pemilik kedai basikal yang sangat peramah dan beliau akan menerangkan secara terperinci dan teknikal kepada pelanggan bermula. Kedai basikal Batu Caves ini sangat sesuai untuk peminat basikal di Selangor. Kedai juga berdekatan dengan kedai basikal Giant dan Cure & Care Service Center. Namun begitu, tempat letak kereta kadangkala agak terhad untuk pengunjung. Banyak pilihan yang sesuai dengan citarasa serta anggaran anda dan harganya berpatutan berbanding dengan banyak kedai lain. Pelanggan juga menyatakan bahawa harga basikal lebih rendah daripada yang dijangkakan dan mereka mempunyai segalanya, dari basikal kanak-kanak hingga basikal gunung dan jalan raya yang mahal. Pencinta basikal harus mengunjungi kedai basikal ini.

Alamat: Plaza Umno, No. 11-G, Jalan Batu Caves, Batu Caves, 68100 Batu Caves, Selangor

Waktu Operasi: Isnin – sabtu: 8.30am – 7.30pm, ahad: 8.30am – 12.30pm

Lokasi | Facebook | Ulasan Bisnes | Phone: 03-61862653

Whatsapp Syarikat R.N. Samy

 

2. JTC Bike Centre, Prima Seri Gombak

JTC Bike Centre

Anda boleh mendapatkan khidmat nasihat yang ringkas, percuma, petua berguna dan terutama basikal yang betul sebelum anda membeli apa-apa. Tempat yang bagus untuk mendapatkan model basikal hi-mod berdasarkan anggaran anda. Cawangan kedua JTC Bike Centre terletak di Teluk Intan, Perak. Matlamat kedai basikal Batu Caves ini adalah untuk membantu pelanggan mencari basikal yang terbaik untuk keperluan dan anggaran pelanggan. Pemain basikal berpengalaman mereka akan membantu anda mendapatkan ukuran yang tepat, menunggang lebih pantas dan selesa. Pengedar sah untuk RITTE & Enigma Bike. Pusat jualan dan perkhidmatan Shimano yang diperakui. Pusat basikal ini juga mempunyai pelbagai produk termasuk komponen, bahagian basikal, bingkai, roda, pakaian, dan sebagainya. Selain menjual basikal, perkhidmatan lain juga ada seperti penyelenggaraan basikal, pemasangan basikal, pesanan ukuran basikal khas dan lain-lain perkhidmatan. Hubungi atau kunjungi salah satu kedai ini untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai basikal pilihan anda.

Alamat: 81, Jalan Prima SG 3, Prima Seri Gombak, 68100 Batu Caves, Selangor

Waktu Operasi: Ahad (tutup), Isnin – khamis & sabtu: 11.00am – 8.30pm, jumaat: 11.00am–12.30pm, 2.30–8.30pm

Lokasi | Laman Web | Facebook | Ulasan Bisnes | Phone: 03-61811437

 

3. Sodan Bike Tunes, Kampung Selayang Indah

Sodan Bike Tune

Sodan Bike Tune menawarkan perkhidmatan membaiki basikal. Mereka pakar dalam Fixedgear, Roadbike, Touringbike, BMX dan Mountainbike. Selain itu, mereka juga mengiringi aktiviti berbasikal sejauh 140 km. Bagi yang menghadapi masalah basikal, anda boleh menempah slot bagi mendapatkan perkhidmatan dari kedai basikal ini. Majoriti pelanggan juga memberikan rating yang sangat bagus. Anda harus datang ke kedai basikal Batu Caves yang best ini.

Alamat: 66, Jalan Indah 6, Kampung Selayang Indah, 68100 Batu Caves, Selangor

Waktu Operasi: Ahad (tutup), isnin – sabtu: 11.00am – 8.00pm

Lokasi | Facebook | Ulasan Bisnes | Phone: 019-6450260

Whatsapp Sodan Bike Tunes

 

4. Takata Bike, Selayang Baru

Kedai basikal Takata

Kedai basikal Takata juga lebih dikenali sebagai kedai basikal Selayang. Pemilik kedai akan menerangkan kepada pelanggan apa yang terbaik untuk mereka. Harga basikal juga berpatutan. Selain menjual basikal, mereka juga menjual alat ganti dan menawarkan perkhidmatan membaiki basikal. Namun begitu, jenis basikal agak terhad dan mereka menjual basikal lipat, basikal kanak-kanak, mtb dan lain-lain lagi. Adakah anda mencari basikal baru untuk anak anda? Jika ya, ayuh ke kedai ini, pelbagai design dan saiz ada untuk anak anda.

Alamat: 36-24, Jalan 11, Selayang Baru, 68100 Batu Caves, Selangor

Waktu Operasi: Jumaat (tutup), Isnin – khamis: 1.00pm – 6.30pm, Sabtu: 9.30am – 6.30pm & ahad: 9.30am – 3.30pm

Lokasi | Facebook | Ulasan Bisnes | Phone: 019-3963240

Whatsapp Takata Bike

 

Kedai Basikal Sri Rampai


5. KBC Bicycle, Pusat Bandar Rampai

KBC Bicycle

KBC Bicycle lebih dikenali sebagai Kedai Basikal Cahaya yang terletak di Sri Rampai, Kuala Lumpur. KBC Bicycle merupakan kedai basikal keluarga sehenti dan membawa semua jenis basikal dan perkhidmatan pembaikan. Perkhidmatan di sini bagus dan harganya juga berpatutan. Anda juga boleh datang ke sini terlebih dahulu sebelum membuat semakan dalam talian. Perkhidmatan seperti pembaikan, penyesuaian kecil, penyesuaian basikal, bahkan penyesuaian kerusi roda juga disediakan oleh kedai basikal Sri Rampai ini. Jenama basikal yang ditawarkan untuk pelanggan ialah TRS Topaz, TRS Rover Java, basikal lipat Crius, Cube Rb, dan banyak lagi. Berdasarkan ulasan dari pelanggan, beliau menyatakan bahawa mekanik di sini sangat membantu pelanggan dan memberikan perkhidmatan yang terbaik di bandar. Pemilik kedai basikal Sri Rampai ini juga memberikan nasihat profesional kepada pelanggan kerana dia juga pro penunggang basikal. Kakitangan juga sangat berpengetahuan dan akan mengesyorkan basikal berdasarkan anggaran anda. Yang paling penting lagi, anda boleh menguji basikal tersebut sebelum membelinya. Tambahan pula, basikal lipat siap pasang carrier depan bersama kerusi bayi juga ada dan antara pilihan terbaik untuk si ibu meronda bersama anak tersayang.

Alamat: No. 14, Jalan 45A/26, Pusat Bandar Rampai, WP Kuala Lumpur, Taman Sri Rampai, 53300 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur

Waktu Operasi: Setiap hari: 10.30am – 7.00pm

Lokasi | Facebook | Ulasan Bisnes | Phone: 012-8622636

Whatsapp KBC Bicycle

 

Rate this post

Anda Mungkin Berminat

10 Kedai Basikal Best di Bangi & Putrajaya

Sudah menjadi trend masa kini aktiviti berbasikal kembali meraih perhatian segenap lapisan masyarakat. Dimana-mana tempat kita dapat melihat aktiviti berbasikal ini. Aktiviti berbasikal ini...

Top 10 Kedai Basikal Petaling Jaya & Subang Jaya yg Best

Belajar menunggang basikal adalah salah satu kenangan masa kecil yang paling dihargai bagi kebanyakan orang. Berbasikal juga dilengkapi dengan pelbagai kelebihan, dan yang terbaik...

Top 10 Kedai Basikal Seri Kembangan & Semenyih yg Zhun

Aktiviti berbasikal setiap hari sebenarnya dapat membantu anda mendapatkan tidur malam yang lebih nyenyak. Menunggang basikal secara berkumpulan juga adalah salah satu cara yang...

8 Pusat Gym yang ‘Best’ di Shah Alam

Anda rasa mahu melakukan perubahan terhadap diri anda? Anda tidak mempunyai peralatan senaman sendiri di rumah? Mahukan suasana yang lebih aktif untuk melakukan aktiviti...

Top 10 Kedai Basikal Gombak & Setapak yg Zhun

Bila kita bercakap tentang topik berbasikal, semestinya bunyi hobi ini seperti hobi yang mahal. Mahu tidaknya, basikal sahaja mahal, ditambah pula dengan peralatan-peralatan lain...

Top 5 Kedai Basikal Setia Alam & Meru Yang Best

Ekoran dari minat basikal yang semakin meningkat, kedai basikal juga semakin hari semakin banyak. Tetapi, sukar untuk kita mencari kedai basikal yang menyediakan servis...
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Hubungi Kami

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x