22+ Tempat Menarik di Perak Paling POPULAR – Panduan 2018 Bercuti di Perak Darul Ridzuan

Negeri Perak merupakan sebuah negeri di pantai barat semenanjung Malaysia yang terbesar dan kalau bercakap bab pelancongan, memang sangat banyak destinasi best samaada tarikan pulau, tarikan hutan lipur ataupun taman tema. Senarai di bawah mengumpulkan koleksi 22+tempat-tempat menarik di Perak yang paling popular untuk rujukan semua pembaca.


Tempat yang menarik di Perak untuk dilawati memang sangat banyak namun bukan semuanya agak sesuai untuk dicadangkan untuk orang luar kerana terletak dalam kategori lebih kepada tempat santai orang setempat & bukannya dalam kategori tempat pelancongan komersial untuk pelancong luar. Samaada anda bercuti di ibu negeri Ipoh atau di mana-mana lokasi daerah dalam Perak, senarai di ini ada idea yang menarik untuk percutian anda kelak.


1. Movie Animations Park Studios (MAPS Perak)

taman tema best di perak 2018

Tak perlu lagi nak ke Universal Studio Singapore atau Disneyland di Hong Kong kalau anda inginkan satu taman tema yang best bertaraf dunia. Movie Animation Park Studios bakal dilancarkan di Ipoh, Perak pada Jun 2017 & akan menjadi tempat menarik di Perak yang setanding dengan destinasi popular lain seperti di Lost World Tambun. MAPS Perak ini menawarkan pelbagai hiburan keluarga samaada yang mesra kanak-kanak ataupun yang memberi ledakan hormon adrenalin yang maksima seperti roller coaster, megadrop & sebagainya.

Yang lebih menarik lagi, tema watak kartun juga ada yang diambil dari kartun animasi popular di Malaysia seperti Upin Ipin & Boiboiboi. Walaupun harga tiketnya agak mahal berbanding destinasi percutian lain di Perak, tetapi dengan pilihan tempat bermain & keseronokan yang unik, pasti ianya satu pelaburan berbaloi untuk anda mengabiskan masa berkualiti bersama anak-anak pada hujung minggu atau cuti sekolah.

Peta Lokasi Jarak 605-501 5666 Facebook Website

Alamat: 3, Jalan Meru Impian 4, Halaman Meru Impian, 30020 Ipoh, Perak

Waktu Operasi MAPS Ipoh

 •  10.00 am - 6.00 pm

Harga Tiket MAPS Ipoh

 • RM 144 (dewasa)
 • RM 114 (kanak-kanak/warga emas)


2. Pulau Pangkor

Pulau Pangkor perak best

Destinasi percutian di pulau di Perak yang tidak asing lagi di kalangan orang Malaysia. Selain Pulau Langkawi, Pulau Pangkor adalah destinasi percutian di pulau yang paling popular di barat Semenanjung Malaysia & bahkan lokasinya lebih dekat dari KL & Selangor. Pulau Pangkor menawarkan pelbagai aktiviti tepi pantai yang menarik untuk dilakukan baik aktiviti snorkeling, bermain sukan air seperti jet ski, banana boat & mungkin juga aktiviti santai-santai manja bersama tersayang di resort-resort cantik di Pulau Pangkor. Aktiviti kering juga ada yang menarik di Pangkor seperti meredah hutan atau melihat burung enggang di Pasir Bogak.

Pulau Pangkor juga terkenal dengan Kota Belanda yang mempunyai kesan sejarah yang penting buat negeri Perak. Kota Belanda yang berusia lebih 300 tahun ini masih ada kesan peninggalan kubu pertahanan yang merupakan binaan kolonis Belanda yang terletak di Teluk Gadung, Pangkor. Oleh kerana Selat Melaka ini merupakan salah satu kawasan yang sibuk dengan kapal-kapal dagang, maka tidak hairanlah air laut di Pulau Pangkor tidak sebiru warnanya seperti pulau di Terengganu atau Sabah, namun destinasi Pulau Pangkor tetap mempunyai beberapa lokasi yang cantik & sesuai untuk aktiviti menghayati keindahan marin & terumbu karang negeri Perak.

 • Pulau Pangkor Laut, Pulau Giam & Pulau Mentagor - Merupakan pulau-pulau kecil yang bersebelahan dengan Pulau Pangkor yang sering menjadi pilihan pengunjung untuk snorkeling kerana dikelilingi dengan kawasan terumbu karang.
 • Pantai-pantai di Pulau Pangkor - Pulau Pangkor mempunyai beberapa pantai yang sering menjadi pilihan pengunjung untuk bercuti dan mencari penginapan. Antara pantai yang popular di Pulau Pangkor ialah Pantai Pasir Bogak, Pantai Coral, Teluk Nipah dan juga Teluk Belanga.

Peta Lokasi Jarak

Pulau Pangkor, Perak


3. Lost World of Tambun

lost world of tambun perak

Tidak perlu diperkenalkan lagi destinasi percutian keluarga yang sangat popular di Perak. Lost World Tambun mempunyai tarikan pecutian yang lebih menyeluruh samaada amusement park atau water park. Antara tarikan di Lost World of Tambun yang ada ialah water park, amusement park, lost world petting zoo, tiger valley, tin valley dan adventure park.

Selain dengan pelbagai aktiviti lain yang menyeronokkan, Lost World Tambun juga ada menyediakan penginapan yang ideal untuk anda tinggal bersama yang tersayang waktu berbulan madu di Perak. Kolam infinity yang cantik & kolam air panas dengan suasana yang romantis semestinya perlu dijadikan destinasi pilihan mereka yang ingin meluangkan masa istimewa bersama isteri tersayang.

Peta Lokasi Jarak 605-540 8888 Facebook Website

Alamat: No 2, Persiaran Lagun Sunway 1, Sunway City Ipoh, 31150 Ipoh, Perak

Waktu Operasi Lost World of Tambun Ipoh

 • Isnin-Jumaat: 11.00 am - 6.00 pm
 • Hujung Minggu, Cuti Sekolah & Cuti Am: 10.00 am - 6.00 pm

*Ditutup Selasa kecuali cuti am & cuti sekolah

Harga Tiket Lost World of Tambun Ipoh

Harga tiket termasuk ke semua kawasan taman tema, termasuk permainan, tarikan & aktiviti. Tidak termasuk untuk aktiviti yang dibayar secara pay-per-ride.

1 . Harga Tiket Walk-in

 • Dewasa (13 tahun & keatas): RM 95.00
 • Kanak ( 12 tahun & kebawah) : RM 88.00
 • Warga Emas (60 tahun & keatas): RM 88.00

2. Harga Tiket untuk Pemegang MyKad

 • Dewasa (13 tahun & keatas): RM 65.00
 • Kanak ( 12 tahun & kebawah) : RM 58.00
 • Warga Emas (60 tahun & keatas): RM 58.00

3. Harga Tiket Beli Secara Online

 • Warganegara Malaysia
  • Dewasa (13 tahun & keatas): RM 61.75
  • Kanak ( 12 tahun & kebawah) : RM 57.20
  • Warga Emas (60 tahun & keatas): RM 57.20
 • Pelancong Asing
  • Dewasa (13 tahun & keatas): RM 85.50
  • Kanak ( 12 tahun & kebawah) : RM 79.20
  • Warga Emas (60 tahun & keatas): RM 79.20

*masuk PERCUMA untuk kanak-kanak tinggi bawah 90 cm


4. Sungai Klah Hotspring

sungai klah hotspring residence

Felda Residence Hot Spring terletak berhampiran dengan Pekan Sungkai yang menempatkan beberapa kolam air panas semulajadi yang sesuai untuk mandi dan berendam. Terdapat juga kolam yang panas sehingga 100 darjah celsius, malah pengunjung berpeluang merebus telur di dalam kolam air panas ini. Kemudahan awam juga sangat bagus tersedia untuk pengunjung seperti tandas, cafe, surau & juga villa untuk disewa.

Kolam air panas di Felda Residence Hot Spring memang sangat cantik & terjaga, memang ada selera tengok warna air dia kalau terasa nak berendam. Tidak seperti di sesetengah tempat kolam air panas lain yang kotor & tidak terjaga. Di sini juga terdapat gelongsor permainan air di kolam mandi yang agak besar & sesuai untuk anak-anak beriang ria. Pilihan penginapan di sini juga menarik dan sesuai untuk anda bermalam sehari dua santai dengan keluarga atau jadikan destinasi ini sebagai tempat berbulan madu anda.

 

Peta Lokasi Jarak 605 441 4493 Facebook Website

Alamat35600, Sungai Klah Sungkai Perak, 35600 Sungkai, Perak

Waktu Operasi Klah Hotspring

 •  8.00 am - 7.00 pm

Harga Tiket Klah Hotspring

 • RM 12 (dewasa)
 • RM 10 (kanak-kanak)
 • RM 7 (warga emas)


5. Taman Rekreasi Gunung Lang

tempat menarik di perak yang best

Taman rekreasi ini memang sangat unik & lebih alam semulajadi berbanding taman rekreasi yang ada di bandar. Kalau di Ipoh, destinasi ini sangat popular & sesuai untuk mereka yang ingin memencilkan diri di dalam suasana yang tenang di kelilingi bukit batu kapur serta tasik hijau yang tenang. Suasana sebegini hanya ada di taman-teman negara yang agak pedalaman, namun di Ipoh Perak, tidak perlu memandu jauh. Hanya datang ke Taman Rekreasi Gunung Lang yang hanya 6 km dari Bandaraya Ipoh.

Memandangkan lokasi strategiknya yang hanya beberapa km dari Lebuhraya Utara Selatan, Taman Rekreasi Gunung Lang juga sangat mudah untuk anda lawati atau mungkin jadikan destinasi ini sebagai tempat R&R anda di Ipoh. Pastikan bawa makanan & minuman siap-siap. Pengunjung juga boleh menaiki bot dengan kadar bayaran yang sangat murah untuk menyeberangi tasik ini yang mana terdapat sebuah lagi taman rekreasi yang tidak kurang menariknya dengan hiasan landskap flora faunanya.

Peta Lokasi Jarak 605-5063088

Alamat: Off Jalan Kuala Kangsar, Jalan Damai, 30100 Ipoh, Perak.

Waktu Operasi Taman Rekreasi Gunung Lang 

 • 8am - 12pm & 1.30pm - 7pm (Isnin-Khamis)
 • 8am - 12pm & 2.45pm - 4pm (Jumaat)
 • 8am - 6.30pm (Sabtu, Ahad & Cuti Umum)

Harga Tambang Naik Bot

 • RM 3.00 (Dewasa)
 • RM 1.50 (Kanak-kanak/warga emas)


6. Zoo Taiping

zoo taiping aktiviti best di perak

Merupakan zoo terbesar di negeri Perak & satu-satunya zoo yang ada di bahagian utara Semenanjung Malaysia. Zoo ini menempatkan lebih 1200 ekor binatang daripada 140 spesis binatang diimport dari dalam dan luar negara. Destinasi ini sangat ideal untuk dilawati dengan kanak-kanak dan keluarga untuk melihat tarikan binatang utama seperti harimau, zirafah, badak air, gajah, singa, siamang, burung-burung eksotik dan pelbagai jenis binatang lagi.

Lokasi Zoo Taiping yang terletak di kaki Bukit Larut juga sangat unik kerana terletak di dalam tempat yang kaya dengan kehijauan alam semulajadi dengan adanya tasik, aliran air sungai & ini secara tak langsung menjadikan zoo ini satu habitat yang sangat sesuai untuk hidupan liar. Setiap hari aktiviti memberi makan kepada haiwan tertumpu pada waktu 10 pagi - 12 tengahari. Jadi sebaiknya datang pada waktu pagi. Memandangkan zoo ini sangat luas maka perkhidmatan tram juga disediakan untuk pengunjung untuk mengelilingi zoo secara percuma.

Peta Lokasi Jarak 605-808 6577 Facebook Website

Alamat: Jalan Pekeliling, Taman Tasik Taiping, Perak, 34000 Taiping, Perak

Waktu Operasi Zoo Taiping

 •  8.30 am - 6.00 pm (setiap hari)

Harga Tiket Zoo Taiping

 • RM 17.00 (dewasa)
 • RM 8.50 (kanak-kanak)


7. Night Safari Zoo Taiping

night safari zoo taiping perak

Di Zoo Taiping anda juga boleh merasai pengalaman melihat binatang buas pada waktu malam. Kalau anda datang ke Zoo Taiping pada waktu siang, ada sesetengah binatang agak pasif & hanya mula aktif pada waktu malam. Nigh Safari di Zoo Taiping adalah satu-satunya tempat menarik di Perak untuk anda cuba aktiviti sebegini bersama keluarga pada hujung minggu. Untuk ke sini, pengunjung tidak boleh membawa lampu suluh atau menggunakan kamera ber'flash' kerana khuatir akan menakutkan binatang-binatang di sini yang secara langsung akan memencilkan diri di sebalik semak samun.

Peta Lokasi Jarak 605-808 6577 Facebook Website

Alamat: Jalan Pekeliling, Taman Tasik Taiping, Perak, 34000 Taiping, Perak

Waktu Operasi Night Safari Zoo Taiping 

 • 8 pm– 11 pm (Ahad sehingga Jumaat)
 • 8 pm – 12 pm (untuk setiap Sabtu sahaja)

Harga Tiket Night Safari Zoo Taiping 

 • RM 21.20 (dewasa)
 • RM 10.60 (kanak-kanak)


8. Muzium Perak Taiping

muzium perak taiping menarik

Merupakan sebuah institusi muzium yang terdapat di Taiping dan merupakan muzium yang tertua di Malaysia. Dibina pada tahun 1883 dan menempatkan pelbagai barangan dan artifak sejarah Melayu di negeri Perak. Sebaik sampai di sini anda pasti akan kagum dengan keunikan senibina bangunan Muzium Taiping ini yang banyak dipengaruhi kesenian gabungan orang Inggeris & masyarakat Moor di India. Yang uniknya, bahan pembinaan bangunan ini menggunakan bahan seperti putih telur, kisaran kulit kerang & bancuhan simen yang dipercayai dapat memberi ketahanan struktur yang lebih lama.

Antara tarikan pameran di sini yang wajib anda lihat ialah koleksi spesimen binatang jenis binturong/ pulasan, rangka/tengkorak binatang dan juga koleksi tembikar tanah yang unik yang memang tiada sepertinya di destinasi lain. Sebahagian koleksi ini dikatakan ada yang berusia sehingga ratusan tahun. Muzium ini adalah yang paling lengkap di Perak sekiranya anda ingin melihat sejarah dari pelbagai sudut samaada kebudayaan, keagamaan, informasi orang asli, binatang & sebagainya. Siapa sangka, muzium ini juga mempunyai beberapa mural 3D yang boleh anda bergambar untuk kenangan.

Peta Lokasi Jarak 605-807 2057 Facebook Website

Alamat: Muzium Perak Jalan Taming Sari, Taiping, 34000 Perak

Waktu Operasi Muzium Perak Taiping

 • 9.00 am - 6.00 pm (setiap hari)
 • Hari Raya Cuti

Harga Tiket Muzium Perak Taiping

 • RM 2.00 (dewasa)
 • RM 1.00 (OKU)
 • Percuma (kanak-kanak)
 • RM 5.00 (pelancong asing)


9. Kellie’s Castle

kellies castle batu gajah perak

Sebuah rumah agam lama yang dibina oleh Kellie untuk isterinya pada 1915 sebagai lambang cinta sejatinya. Malangnya warga Scotland ini gagal menyiapkan rumah agam ini kerana meninggal secara mengejut kerana penyakit pneumonia. Kalau dilihat cerita di sebalik pembinaan Kellie's Castle tidak ubah seperti cerita pembinaan Taj Mahal. Kedua-dua bangunan bersejarah ini dibina sebagai lambang kasih sayang & cinta kepada pasangan masing-masing.

Walaupun destinasi ini sering dikaitkan dengan cerita seram namun ianya tidak menjadi halangan untuk pelancong datang ke sini bagi melihat sendiri keunikan struktur bangunan ini. Memandangkan bangunannya dibina di atas satu kawasan berbukit maka pemandangan dari sini memang sangat cantik & majestic. Sebaiknya datang ke sini pada waktu pagi atau petang kerana kurang terasa bahang panas terik mentari. Ruangan parking kereta juga luas & akses dengan kenderaan ke sini tidak banyak cabaran. Kellie's Castle terletak di Batu Gajah & kira-kira 20 km dari Bandaraya Ipoh.

Peta Lokasi Jarak 05-365 3381 Facebook Website

Alamat: Batu 5, Jalan Gopeng, 31000 Batu Gajah, Perak

Waktu Operasi Kellie's Castle

 • 9.00 am - 6.00 pm (setiap hari)

Harga Tiket Kellie's Castle

 • RM 5.00 (dewasa)
 • RM 3.00 (kanak-kanak)
 • RM 10.00 (pelancong asing)


10. Sultan Azlan Shah Galery

galeri sultan azlan shah taiping perak

Galeri sejarah di Bukit Chandan, Kuala Kangsar ini dibuka secara rasminya oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Azlan Shah pada 9 Disember 2003 bertujuan untuk memaparkan sejarah & perjalanan hidup baginda Almarhum Sultan Azlan Shah dari zaman muda sehinggalah ke era pemerintahan baginda. Umumnya, galeri ini menawarkan pelbagai koleksi berharga tentang kehidupan Keluarga Diraja Perak, sejarah negeri Perak & juga warisan kebudayaan Perak yang boleh dipelajari oleh orang awam.

Banyak koleksi simpanan peribadi baginda yang boleh dilihat di sini & antara yang paling mencuri tumpuan adalah koleksi jam tangan & pen yang sangat unik & nilai harganya adalah ratusan ribu ringgit. Senibina bangunan galeria ini memang sangat cantik & dahulunya ianya dikenali sebagai Istana Ulu atau Istana Kota sebelum dibina semula untuk dijadikan Galeri Sultan Azlan Shah seperti yang kita lihat sekarang.

Peta Lokasi Jarak 60 57775362 Website

AlamatBukit Chandan, 33000 Kuala Kangsar, Perak

Waktu Operasi Sultan Azlan Shah Gallery

 • 9.00 am - 5.00 pm ( Sabtu-Ahad )
 • 10.00 am - 12.00 pm
 • 2.45 pm - 5.00 pm (Jumaat)

Harga Tiket Sultan Azlan Shah Gallery

 • RM 4.00 (dewasa)
 • RM 1.00 (kanak-kanak)


11. Bukit Merah Lake Town Resort

bukit merah laketown resort perak

Kalau anda mencari tempat percutian keluarga di Perak yang ada penginapan dengan taman tema yang menarik, Bukit Merah Lake Town Resort adalah jawapannya. Destinasi percutian yang popular ini secara umumnya mempunyai 2 jenis taman tema untuk pelancong iaitu Eco Park & Water Park. Eco Park lebih kepada tarikan untuk aktiviti yang kering seperti Sky Cycle, Nature Trail, Tropical Trek, Predator Park, Pets Park, Crocodile Enclosure, Sun Bear Enclosure & Deer Enclosure. Aktiviti di sini juga lebih kepada perkara yang lebih akademik mengenali hidupan liar. Sesuai untuk pendedahan kepada si anak kecil.

Water Park pula menawarkan aktiviti permainan air yang lebih mencabar seperti  gelongsor-gelongsor air yang pasti lebih menarik minat orang muda mudi. Antara nama-nama permainan di Water Park adalah Kids Adventure River, Sandy Beachfront Wave Pool, Mandi Timba, Waterfall Bridge, Water Speed Slides, Giant Tube Rides, Lazy River dan Boomerang. Selain itu, ada juga tarikan aktiviti yang lebih mesra untuk mereka yang ingin adakan teambuilding di sini seperti skycycle & juga aktiviti sukan air seperti paddle boat, berkayak & berkanu.  Bukit Merah Laketown Resort memang agak besar dan masa untuk sehari belum tentu dapat anda habiskan untuk mencuba semua tarikan di sini.

Peta Lokasi Jarak 605-890 8888 Facebook Website

Alamat: Jalan Bukit Merah,  34400 Semanggol,  Perak Darul Ridzuan.

Waktu Operasi Bukit Merah Laketown Resort

 • 11.00 am - 6.00 pm (Isnin-Khamis)
 • 10.00 am - 7.00 pm (Sabtu & Ahad)

Harga Tiket Bukit Merah Laketown Resort

1 . Combo Ticket (Waterpark, Ecopark, Skycycle & Paddle Boat/Kayak/Canoe):

 • RM 54 (dewasa)
 • RM 40 (kanak-kanak >90cm)
 • Percuma (kanak-kanak <90cm)
 • RM 10 (warga emas)

2. Combo Ticket (Waterpark & Ecopark):

 • RM 48 (dewasa)
 • RM 38 (kanak-kanak >90cm)
 • Percuma (kanak-kanak <90cm)


12. Tasik Banding & Hutan Simpan Belum (Royal Belum State Park)

hutan simpan royale belum perak

Perak juga tidak ketinggalan untuk mempunyai satu hutan simpan yang menempatkan banyak khazanah flora & fauna yang pelbagai spesis. Bagi mereka yang sukakan adventure seperti aktiviti jungle trekking, melihat bunga reflesia, melihat sira gajah, mandi tasik, hiking, memancing, tengok perkampungan orang asli, mandi air terjun dan menaiki bot laju, Hutan Royale Belum adalah salah satu destinasi terbaik di Malaysia untuk anda terokai.

Di sini juga terdapat beberapa penginapan yang boleh anda menginap & ada juga yang menyediakan pakej-pakej tour guide untuk menerokai Hutan Royale Belum. Dan kalau inginkan sesuatu yang lebih unik, bolehlah sewa housebot dan bermalam di atas tasik. Tasik Temenggor di Pulau Banding merupakan sebuah tasik buatan manusia yang terbesar di Perak dan terbinanya tasik dan pulau ini selepas siapnya pembinaan Empangan Temenggor. Bagi mereka yang kaki pancing, aktiviti memancing di Tasik Temenggor adalah wajib anda cuba sekali seumur hidup.

Peta Lokasi Jarak

Tasik Banding, Perak

24 jam

bergantung kepada aktiviti


13. Pulau Orang Utan

pulau orang utan bukit merah perak

Orang utan merupakan sejenis haiwan yang bijak & sangat terkenal di mana-mana negara rantau Asia Tenggara. Kalau di Malaysia, destinasi paling popular untuk melihat orang utan adalah di kepulauan Borneo seperti di Sipilok, Sabah. Di Semenanjung Malaysia, memang ada menempatkan orang utan di mana-mana zoo utama seperti di Zoo Negara namun jumlahnya tidak banyak.

Pulau Orang Utan Bukit Merah yang bermula operasi sejak tahun 2000 hanya terletak kira-kira 10 minit dari Bukit Merah Laketown Resort & pulau ini menempatkan lebih 20 ekor orang utan daripada peringkat umur bayi sehingga yang orang utan dewasa. Pengunjung perlu menaiki bot kira-kira 15 minit merentasi tasik untuk melawat pusat penjagaan orang utan di sini. Sekiranya anda bercuti & menginap di Bukit Merah Laketown Resort, bolehlah luangkan masa bersama anak-anak ke pusat penjagaan orang utan di sini. Bot terakhir untuk ke Pulau Utan adalah pukul 5.00 pm.

Peta Lokasi Jarak 605-8908110 Facebook Website

AlamatJalan Bukit Merah, Semanggol, Perak

Waktu Operasi Pulau Orang Utan

 • 9.00 am - 6.00 pm (setiap hari)

Harga Tiket Pulau Orang Utan

 • RM 30 ( dewasa)
 • RM 18 (kanak-kanak)
 • RM 15 (warga emas)


14. Teluk Senangin

bercuti di perak teluk senangin

Perak mempunyai beberapa lokasi pantai peranginan yang popular di kalangan orang luar untuk bercuti. Salah satunya adalah di Teluk Senangin yang terletak di Lumut, Perak & tidak jauh dari jeti ke Pulau Pangkor. Kawasan pantai Teluk Senangin mempunyai pesisiran pantai yang lapang & pasir yang halus sesuai untuk aktiviti suka ria tepi pantai bersama anak-anak.

Teluk Senangin mungkin tidak sepopular destinasi pantai peranginan lain seperti di Pulau Pangkor atau di Cherating, namun tetap mempunyai tarikan yang sangat sesuai untuk mereka yang inginkan destinasi percutian tepi pantai yang santai. Di sini juga ada aktiviti-aktiviti sukan air seperti banana ride atau menaiki bot. Pilihan penginapan seperti chalet di sini tidak kurang banyaknya & lokasinya sangat menarik di tepi pantai. Sesuai untuk anda berbulan madu di tepi pantai di Perak. Kalau cerita bab makan, di sekitar Lumut memang banyak tempat makan best & medan ikan bakar popular untuk makan malam.

Peta Lokasi Jarak

Alamat: Jalan Teluk Senangin, 32200 Lumut, Perak

24 jam

bergantung pada aktiviti masing-masing


15. Pantai Teluk Batik

pantai peranginan teluk batik lumut

Satu lagi pantai peranginan di Perak yang menarik untuk bercuti. Gambarannya sama seperti di Teluk Senangin yang terletak tidak jauh dari sini. Mempunyai kawasan pantai yang lapang dan sesuai untuk aktiviti riadah & sukan air bersama keluarga seperti banana ride, jetski, naik bot & sebagainya.

Kawasan Teluk Batik juga terkenal dengan banyak tempat makan best pada waktu malam seperti medan ikan bakar atau kedai masakan panas ala Thai. Maklumlah, kawasan tumpuan pelancongan, pilihan tempat makan malam yang best mestilah meriah. Pilihan penginapan di sini juga memang banyak samaada hotel ataupun chalet bajet & antara penginapan yang popular adalah Marina Cove Resort Vigo Batik Resort dan Teluk Batik Resort.

Peta Lokasi Jarak

Alamat: Pantai Teluk Batik, 32200 Lumut, Perak

24 jam

bergantung kepada aktiviti masing-masing


16. Menara Condong Teluk Intan

menara condong teluk intan perak

Satu destinasi yang menarik untuk anda lawati di Teluk Intan, Perak untuk melihat sendiri keunikan bangunan condong ini yang sering menjadi mercu tanda dalam poskad atau setem di Perak. Struktur bangunan seperti menara Pagoda dengan usia lebih 100 tahun ini mungkin kelihatan biasa-biasa & tidak condong kalau dilihat dari jauh. Namun sebaik dekat & anda lihat dari sudut tertentu baru perasan menara ini sebenarnya condong sedikit.

Bangunan yang ikonik ini anda boleh naik sampai ke atas melalui 110 anak tangga yang agak curam. Dahulunya Menara Condong Teluk Intan merupakan sebuah tempat penyimpanan air dan menara jam. Namun kini ianya menjadi sebuah mercu utama untuk bandar Teluk Intan dan negeri Perak. Di sekitar menara ini terdapat dataran berbata yang lapang & deretan kedai termasuk tempat makan. Kalau datang hari Sabtu & Ahad, ada pasar malam & pemandangan menara ini pada waktu malam lebih menarik terutamanya ketika senja.

Peta Lokasi Jarak

Alamat:  Lot 1&2, Komplex Menara Condong, Jalan Bandar, Pekan Teluk Intan, 36000 Teluk Intan, Perak

Waktu Operasi: 24 jam

Harga Tiket: Percuma


17. Bukit Larut ( Maxwell Hill)

bukit larut taiping honeymoon

Bukit Larut atau juga dikenali sebagai Maxwell Hill merupakan destinasi yang sangat ideal bagi mereka yang nakkan ketenangan ataupun mungkin sebagai tempat berbulan madu di kawasan tanah tinggi yang sejuk. Mesti anda tertanya-tanya, kenapa nama Inggeris Bukit Larut ini ialah Maxwell Hill? Jawapannya kerana Bukit Larut ini pernah menjadi tempat tinggal orang British sekitar tahun 1880 dan nama Maxwell diambil sempena nama George Maxwell.

Antara aktiviti menarik di Bukit Larut yang boleh anda cuba ialah melihat pemandangan cantik dari puncak terutamanya di waktu senja, melihat bunga-bunga liar, melihat unggas-unggas yang pelbagai jenis & jungle trekking. Penginapan di sini juga ada yang sangat unik senibinanya yang sesuai untuk pelancong yang sukakan sesuatu penginapan yang lain dari yang lain.

Peta Lokasi Jarak

34000 Taiping, Perak

24 jam

bergantung kepada aktiviti masing-masing


18. Kuala Sepetang

kuala sepetang perak mee udang

Kuala Sepetang boleh disimpulkan sebagai destinasi untuk anda releks-releks dan makan-makan. Maklumlah, dah nama pun KUALA maka makanan di sini sudah tentulah yang berasaskan seafood. Antara yang menjadi kegilaan pengunjung kalau ke Kuala Sepetang ialah pekena Mee Udang. Antara kedai yang popular kalau cakap pasal Mee Udang di Kuala Sepetang ialah Mee Udang Mak Jah.

Selain aktiviti pekena makan Mee Udang, anda boleh juga melakukan aktiviti lain seperti melawat kilang pembuatan arang tradisional, naik bot dan memancing di kuala bersama nelayan, melihat kelip-kelip, melihat tapak sejarah station kereta api Melayu pertama di Port Weld & melawat Pusat Pendidikan Hutan Paya Laut Matang. Hutan Paya Laut Matang di Kuala Sepetang  merupakan sebuah hutan paya bakau yang terjaga yang merupakan salah satu tarikan pelancongan di dalam Daerah Matang, Perak. Terdapat kemudahan seperti platform jalan kaki, chalet dan tapak perkhemahan untuk pengunjung yang ingin lebih mendekati dengan eko sistem hutan paya bakau.

Peta Lokasi Jarak

Kuala Sepetang, Taiping,  Perak

24 jam

bergantung pada aktiviti masing-masing


19. Muzium Geologi Ipoh

muzium-menarik-di-perak-ipoh

Salah satu tempat bersejarah yang menarik di Ipoh, Perak yang menempatkan pelbagai koleksi bahan geologi seperti fosil, batu permata, mineral & sebagainya yang ideal untuk dijadikan sebagai destinasi lawatan sambil belajar institusi pengajian. Pameran bahan sejarah di sini terbahagi kepada beberapa galeria utama & juga terdapat diorama yang menunjukkan kaedah cara melombong bijih timah seperti kaedah lombong dedah, mendulang & teknologi kapal korek.

Kalau anda sedang belajar jurusan arkitek atau geologi, mungkin tarikan seperti sampel bijih timah Lembah Kinta & jenis batuan adalah yang paling menarik kerana memang tiada pameran sebegini di tempat lain.  Susunan bahan pameran di sini juga sangat sistematik & terdapat juga dinasour t-rex dalam saiz yang agak besar yang akan bergerak & mengaum sebaik anda berdekatan dengannya. Anak-anak kecil pasti teruja.

Peta Lokasi Jarak 605-540 6000 Website

Alamat: Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia, Jalan Sultan Azlan Shah, 30820 Ipoh, Perak, Malaysia

Waktu Operasi Muzium Geologi Ipoh

 • 9.00 am - 12.30 am & 2.00pm - 4.30 pm( Isnin-Khamis)
 • 9.00 am - 12.00 am & 3.00pm - 4.30 pm( Jumaat)
 • Sabtu/Ahad/ Cuti Am (Tutup)

Harga Tiket Muzium Geologi Ipoh

 •  Percuma


20. Muzium Arkeologi Lenggong

muzium arkeologi lenggong perak

Muzium ini adalah galeri yang dibina di Kota Tampan sebagai simbolik kepada tapak arkeologi tentang sejarah paleolitik di negara Malaysia. Di sini menempatkan pelbagai artifak dan bahan prasejarah dan yang paling mencuri tumpuan ialah rangka 'Perak Man' yang dipercayai berusia 10 ribu - 11 ribu tahun yang ditemui di Gua Gunung Runtuh & juga koleksi peralatan pada zaman Paleolitik yang dijumpai di Bukit Jawa, Kg. Temelong, Bukit Bunuh dan juga Lawin.

Muzium Arkeologi Lenggong mempunyai hampir 10 galeri yang berbeza pameran & rata-ratanya adalah berkisarkan tentang sejarah paleolitik, teknologi zaman batu & sebagainya. Sesuai sebagai tempat lawatan sambil belajar sekolah menengah untuk melihat lebih dekat tentang perkakasan, lukisan gua, budaya orang asli, teknologi zaman kuno & sebagainya di Malaysia. Lokasi galeri ini juga senang diakses dengan kenderaan hanya 7-8km dari Pekan Lenggong.

Peta Lokasi Jarak 605-7679700 Website

Alamat: Galeri Arkeologi Lenggong, Jabatan Warisan Negara, Kota Tampan Lenggong, 33400 Perak Darul Ridzuan.

Waktu Operasi Muzium Arkeologi Lenggong

 • 9 am - 5 pm ( Isnin-Ahad)
 • 9 am-12 pm & 3 pm - 5 pm (Jumaat)

Harga Tiket Muzium Arkeologi Lenggong  

 • Percuma


21. Tempat Menarik di Perak untuk Mandi Manda Air Terjun

air terjun ulu kenas perak

Perak mempunyai begitu banyak pilihan destinasi tempat mandi manda di air terjun. Namun tidak semuanya yang sering menjadi kunjungan orang ramai & ada sesetengahnya pula agak pedalaman serta susah nak diakses dengan kenderaan. Sekiranya anda ingin mencari tempat mandi manda di Perak yang menarik, berikut adalah destinasi yang popular.

 • Air Terjun Hulu Kernas – Sebuah air terjun yang popular di Kuala Kangsar yang terletak di dalam Hutan Lipur Ulu Kernas. Akses yang mudah dan terletak hanya 13 km dari pekan Kuala Kangsar menjadikan destinasi air terjun ini sering menjadi pilihan untuk aktiviti mandi manda air terjun.
 • Air Terjun Lata Kinjang – Sebuah tempat mandi air terjun yang sangat popular kerana air terjun di sini sangat tinggi dan mempunyai kemudahan yang lengkap untuk aktiviti berkhelah, berkhemah, jungle trekking, abseiling ataupun memancing. Terletak kira-kira 18 km dari pekan Tapah, Perak.
 • Air Terjun Lata Iskandar – Sebuah kawasan air terjun di Hutan Lipur Lata Iskandar yang terletak di pertengahan di antara Cameron Highland dan Tapah. Air terjun ini bersumber dari bukit yang pasti sejuk dan dingin airnya. Terdapat juga kemudahan denai jalan kaki untuk aktiviti meredah hutan. Di kaki air terjun ini terdapat bazar Orang Asli yang menjual barangan kraftangan yang menarik sebagai cenderahati pada harga yang sangat berpatutan.
 • Air Terjun Lata Kekabu – Sebuah destinasi air terjun yang menarik yang terletak di Hutan Lipur Lata Kekabu dan lokasinya tidak jauh dari jalan utama Kuala Kangsar – Lenggong. Kemudahan prasaran seperti pondok, parking kereta dan tandas tersedia untuk pengunjung.

Cari Penginapan TERBAIK di Perak

Itulah dia sebahagian besar tempat menarik di Perak Darul Ridzuan yang paling popular & sering menjadi kunjungan pelancong. Kalau anda pertama kali ingin bercuti di Perak sangat dicadangkan untuk pilih destinasi-destinasi di atas. Sebenarnya memang banyak lagi tempat percutian lain di Perak yang juga boleh dikategorikan sebagai destinasi pelancongan namun tidak begitu dicadangkan untuk mereka yang datang dari luar Perak kerana mungkin biasa-biasa sahaja yang boleh anda temui di negeri anda.  Untuk acara jalan jalan cari makan anda di Perak, bolehlah cari idea di beberapa lokasi makan menarik di Ipoh. Semoga memberi anda seribu idea untuk mencari destinasi percutian menarik di Perak kelak, wassalam.

SILA SHARE :)

31
Sila Komen / Kongsi Tips

avatar
23 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
newest oldest most voted
mrs
Guest
mrs

recc chalet , resort or ape yg nice berdekatan teluk batik .. pleaseeeeeee

ADRYANA AQIELAH
Guest

wah menariknya tempat tempat ni

khairul
Guest
khairul

penang lagi best

jannah
Guest
jannah

ulu kenas terbaik

SYUKRIAH
Guest
SYUKRIAH

Tempat makan yang best area kellie castle ?

zura
Guest
zura

daerah berhampiran dengan lenggong…..igt nk ke sana dlm bln 3 cuti sekolah

rina
Guest
rina

Banyak tempat yang best ni mesti kena pegi ni